«Μάχη» για το... paintball στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Μάχη» για το... paintball στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Τι φώναζε πριν το μαχαίρωμα ο Φύσσας; Τι σας είπε;» - «Μάρτυρας: Έλα δω ρε» - «Υπεράσπιση: Σε ποιον το φώναζε;» - «Μάρτυρας: Στο Ρουπακιά, φαντάζομαι τον είχε ήδη μαχαιρώσει»

«Μάχη» για το... paintball στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Στα... κόκκινα με το «καλημέρα» ανέβηκε το θερμόμετρο στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Με την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη, να διακόψει την ακροαματική διαδικασία ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αφορμή αποτέλεσε σχολιασμός από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα για τον τρόπο εξέτασης του μάρτυρα αστυνομικού Χρ. Δεληγιάννη από την πολιτική αγωγή. Την ώρα που η συνήγορος του Στάθη Μπούκουρα αντιδρούσε στον τρόπο εξέτασης, συνήγορος πολιτικής αγωγής φώναξε «ντροπή σας» απευθυνόμενη προς τη συναδέλφό της και η φράση αυτή πυροδότησε την ένταση στο δικαστήριο.

Με την επανέναρξη της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στην ένταση που σημειώθηκε και απευθυνόμενη προς τις δυο αντίδικες πλεύρες, είπε: «Ακούστε, όλες αυτές οι διακοπές δεν οδηγούν πουθενά. Έχουμε μια πολύ σοβαρή υπόθεση και ασχολούμαστε με αντιπαραθέσεις....».

Δικηγόρος υπερπασπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, λαμβάνοντας το λόγο είπε: «Μου ειπαν στη διακοπή ότι αφορούσε εμένα το "ντροπή σας". Δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα γι' αυτό . Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα  δικαιώματα μου».
Κλείσιμο

Πρόεδρος: Το θεωρείτε σοβαρό να γίνονται αυτά; Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να ασχολούμαστε με αυτά;

Το... Paintball

Συνήγορος υπεράσπισης Μπούκουρα: Οι κατηγορούμενοι έχουν δικονομικά δικαιώματα, όταν υποβάλλουμε ενστάσεις δεν είναι δυνατόν να φωνάζουν «ντροπή σας». Εγώ δεν ντρέπομαι, κάνω τη δουλειά μου. Η ένσταση μου αφορά τον τρόπο που υποβάλλουν την ίδια ερώτηση....
Είναι παραπειστική. Δείχνουν μια φωτογραφία που κατηγορούμενοι παίζουν Paintball που πράγματι είναι με φούμο στα πρόσωπα και στολές παραλλαγής και μιλούν για στρατιωτική εκπαίδευση...

Πολιτική αγωγή οικογένειας Φύσσα: Όλοι οι συνηγόροι πολιτικής αγωγής έχουν δικαίωμα να ρωτούν τον μάρτυρα για κάθε πράξη που περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Στη συνέχεια της δίκης οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής συνέχιζαν να εξετάζουν το μάρτυρα - αστυτνομικο της ομάδας ΔΙΑΣ. «Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπω στην εικόνα και την εκπαίδευση των αστυνομικών» απάντησε ο μάρτυρας όταν του επιδείχτηκε φωτογραφία με κατηγορουμένους με πρόσωπα με φούμο και φόρμες παραλλαγής.

Κατά την πολιτική αγωγή αλλά και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα πρόκειται για εκπαίδευση των χρυσαυγιτών, κατά την υπεράσπιση ωστόσο, η επίμαχη φωτογραφία δείχνει κατηγορουμένους να παίζουν paintball.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει δήλωση αποδοκιμασίας από τη Χρυσή Αυγή των εγκληματικών ενεργειών;
Μαρτυρας: Στο περιστατικό του Φύσσα, κάτι είχα ακούσει στην τηλεόραση που λέγανε ότι καταδικάζουμε...
Πολιτική Αγωγή: Μήπως έχετε ακούσει στελέχη της Χρυσής Αυγής να εγκωμιάζουν τη δράση των ταγμάτων εφόδου; Αν για παράδειγμα άκουσατε, να λέγεται από γυναίκα στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ότι «εμείς οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής είμαστε δίπλα στα παιδιά με τα μαύρα»....
Μάρτυρας: Ναι, στην τηλεόραση.
Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει και από ποιον τη φράση: «Είμαστε φασίστες, εθνοσοσιαλιστές, απόγονοι του 1945»;
Πρόεδρος: Αρκετά....

Στο σημείο αυτό παρενέβη η υπεράσπιση Ν. Μιχαλολάκου για να διορθώσει την πολιτική αγωγή ότι είναι... του '44.

Στη συνέχεια, η πολιτική αγωγή αναφέρθηκε σε απόσπασμα συνέντευξης του Ν. Μιχαλολιάκου: «Έχετε ακούσε στέλεχος και μάλιστα υψηλόβαθμου της Χρυσής Αυγής που έχει πει ότι "εμείς χαιρετάμε ναζιστικά αλλά αυτά τα χέρια είναι καθαρά"»;
Μάρτυρας: Όχι
Άμεση ήταν η αντίδραση της υπέρασπισης του Ν. Μιχαλολιάκου, που πήρε το λόγο και είπε στο δικαστήριο: «Εάν κυρία πρόεδρε, το επιτρέπετε να αναγνωστεί τώρα όλη η συνέντευξη Μιχαλολιάκου. Έχουν αποκόψει ένα κομμάτι. Ωστόσο, από το περιεχόμενο της βγαίνει το εντελώς αντίθετο».
Πρόεδρος: Το έχετε πει αυτό από την αρχή, είναι στα αναγνωστέα.

Στη  συνέχεια ο μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους υπερασπισης.
Υπεράσπιση: Αναρχικούς είδατε στην περιοχή εκείνο το βράδυ;
Μάρτυρας: Όχι
Υπεράσπιση: Τι φοράνε οι αναρχικοί;
Μάρτυρας: Μαύρα ρούχα.
Υπεράσπιση: Άρα δε φοράνε μόνο οι χρυσαυγίτες μαύρα ρούχα. Για τα γεγονότα της βραδιάς εκείνης έχετε δώσει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές. Γιατί;
Μάρτυρας: Έγω καταθέτω κάποια περιστατικά. Στην πρώτη κατάθεση ήμουν πολύ κουρασμένος, άυπνος..
Υπερασπιση: Τι φώναζε πριν το μαχαίρωμα ο Φύσσας; Τι σας είπε;
Μάρτυρας: Έλα δω ρε.
Υπεράσπιση: Σε ποιον το φώναζε;
Μάρτυρας: Στο Ρουπακιά, φαντάζομαι τον είχε ήδη μαχαιρώσει.
Πολιτική Αγωγή: Αυτοί οι άνθρωποι που είπατε ότι βρίσκονταν πίσω από το Φύσσα το έκαναν;
Μάρτυρας: Ενδεχομένως προσπαθούσαν να χτυπήσουν το Φύσσα.

Πάντως, όπως γνωστοποίησε στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή από προχθές η λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη λέγεται Παύλου Φύσσα. 


Μάγδα Φύσσα: «Η μεγαλύτερη περιουσία είναι το παιδί σου»

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι, όταν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου ρώτησε τον μάρτυρα - αστυνομικό, αν εκτός από το σύνθημα «αίμα-τιμή-Χρυσή Αυγή» γνωρίζει και κάποιο άλλο σύνθημα, όπως το «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Μελιγαλάς».
 
Η ερώτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις αλλά ο συνήγορος επέμενε στην ερώτηση ζητώντας από τον μάρτυρα να πει τι του έρχεται στο μυαλό ακούγοντας το συγκεκριμένο σύνθημα. Ο μάρτυρας δεν απαντούσε αλλά στο μεταξύ άλλοι συνήγοροι από την υπεράσπιση φώναζαν «την πηγάδα, την πηγάδα» με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει και πάλι τη διαδικασία.

Με την επανέναρξη της δίκης το λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης με το συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου να ρωτάει το μάρτυρα: «Είδατε ποτέ μέλη της Χρυσής Αυγής να καταστρέφουν ιδιωτική περιουσία»; 
 
Με αφορμή το περιεχόμενο της ερώτησης αυτής η μητέρα του 34χρονου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, είπε από το ακροατήριο: «Η μεγαλύτερη περιουσία είναι το παιδί σου» είπε.
 
Υπεράσπιση (που συνεχίζει να εξετάζει το μάρτυρα): Έχετε δει ποτέ φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, να καλούν σε επανάσταση τον κόσμο;
Μάρτυρας: Όχι.
Υπεράσπιση: Ένας άνθρωπος πάει με το αυτοκίνητό του στο σημείο, αλλά άλλοι πέντε παρακολουθούν που τσακώνονται δύο. Αυτό πως το περιγράφετε σαν εγκληματική οργάνωση ή σαν παιδική χαρά; 

Έντονη ήταν η αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα: «Πόσο γελοίος είσαι; Τώρα κάνετε τη δουλειά σας; Γελοίο υποκείμενο...» ήταν τα λόγια της προς το συνήγορο υπεράσπισης που χαρακτήρισε «παιδική χαρά» τον τρόπο που κινήθηκαν οι κατηγορούμενοι στη δολοφονία του γιου της. 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το σχολιασμό της κατάθεσης του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. 
Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Πέμπτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης