Με «βουτιές» στην επετηρίδα οι προαγωγές των νέων δικαστών

Με «βουτιές» στην επετηρίδα οι προαγωγές των νέων δικαστών

Η παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο

Με «βουτιές» στην επετηρίδα οι προαγωγές των νέων δικαστών
Με μεγάλες «βουτιές» στη σειρά αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών (επετηρίδα) το υπουργικό συμβούλιο όρισε σήμερα τους νέους αντιπροέδρους στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και παράλληλα τοποθέτησε νέο πρόεδρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και νέα πρόεδρο στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ) την κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Ωστόσο, η παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών φαίνεται πως αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αρκεί να αναφερθεί ενδεικτικά πως για την προαγωγή αντιπροέδρου στον Άρειο Πάγο, το υπουργικό συμβούλιο παρέκαμψε 17 αρχαιότερους συνάδελφους της!

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε εκτός από την κάλυψη των θέσεων των προέδρων του ΣτΕ και Ε.Σ και στην τοποθέτηση έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο (Α.Π), πέντε αντιπροέδρων στο ΣτΕ και δυο αντιπροέδρων στο Ε.Σ. Ακόμη κάλυψε τη θέση της Γενικής Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και τις θέσεις των Ελλήνων Δικαστών στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, πρόεδρος του ΣτΕ ορίστηκε ο Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος έχει τρία χρόνια θητείας στο δικαστικό σώμα. Ο κ. Σακελλαρίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής και Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1977 κατόπιν διαγωνισμού. Το 1982 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ, το 1993 στο βαθμό του συμβούλου του ΣτΕ και το 2009 στο βαθμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ.

Η κ. Θεοτοκάτου που ορίστηκε πρόεδρος του Ε.Σ θα έχει τετραετή θητεία στη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας και είναι τρίτη στη σειρά αρχαιότητας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ένωσης των δικαστικών λειτουργών του Ε.Σ.
Κλείσιμο

Αντιπρόεδροι Α.Π ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα αρεοπαγίτες του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ευφημία Λαμπροπούλου, Ασπασία Καρέλλου, Γεράσιμος Φουρλάνος, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη και Δήμητρα Μπουρνάκα.

Αντιπρόεδροι ΣτΕ ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα σύμβουλοι Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, Νικόλαος Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Ιωάννης Γράβαρης.

Αντιπρόεδροι Ε.Σ ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Γεωργία Μαραγκού και Αγγελική Μαυρουδή.

Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ορίστηκε η Ευτυχία Φουντουλάκη.

Τέλος, Έλληνες δικαστές στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίστηκαν οι Δημήτριος Γρατσίας και Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Ν σημειωθεί ότι ο κ. Γρατσίας υπηρετούσε ήδη στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε και σήμερα ανανεώθηκε η θητεία του.

«Βουτιές» στην επετηρίδα

Ωστόσο, οι φετινές προαγωγές των αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια έγιναν με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραβιάζουν τη σειρά αρχαιότητας τον προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών. Η μεγαλύτερη «βουτιά» στην επετηρίδα έγινε στο Ε.Σ., όπου για να προαχθεί σε αντιπρόεδρο του δικαστηρίου η κ. Μαυρούδη παρακάμφθηκαν 18 συνάδελφοί της, ενώ για την προαγωγή της κ. Μαραγκού παρακάμφθηκαν δυο σύμβουλοι του Ε.Σ .

Ανάλογη είναι και η εικόνα στον Α.Π. Συγκεκριμένα, για την προαγωγή του κ. Γιαννακόπουλου παρακάμφθηκαν πέντε συνάδελφοί του ενώ για την προαγωγή του κ. Λαμπρόπουλου παρακάμφθηκαν δέκα αρεοπαγίτες. Ακόμη, για την προαγωγή της κ.Καρέλλου και του κ. Φουρλάνου παρακάμφθηκαν 13 αρεοπαγίτες. Το υπουργικό συμβούλιο «έσπασε» ωστόσο το ρεκόρ της «βουτιάς» στη σειρά αρχαιότητας δικαστικών λειτουργών του Α.Π κατά την προαγωγή σε αντιπρόεδρο της κ. Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη. Για την προαγωγή της συγκεκριμένης ανώτατης δικαστικής λειτουργού παρακάμφθηκαν 17 αρχαιότεροι συνάδελφοί της. Τέλος για τη προαγωγή της κ. Μπουρνάκα παρακάμφθηκαν οχτώ αρεοπαγίτες.

Στο ΣτΕ υπήρξε επίσης παραβίαση της σειράς αρχαιότητας. Για τη προαγωγή της κ. Καραμανώφ παρακάμφθηκαν δυο συνάδελφοί της, για την προαγωγή της κ. Σακελλαροπούλου παρακάμφθηκαν τέσσερις σύμβουλοι Επικρατείας και για την προαγωγή του κ. Γραβαρη παρακάμφθηκαν 13 συνάδελφοί του. Αντίθετα, δεν έγινε καμία «βουτιά» στην επετηρίδα για την προαγωγή των κ.κ. Ράμμο και Μαρκουλάκη, η επιλογή των οποίων έγινε με βάση τη σειρά αρχαιότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης