Γλέζος: Φράγματα και ταμιευτήρες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της διάβρωσης

Γλέζος: Φράγματα και ταμιευτήρες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της διάβρωσης

Για τη λειψυδρία σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται με μεταφορά νερού, με αφαλάτωση και υδρογεωτρήσεις οι οποίες αρχικά στο Θεσσαλικό κάμπο «ανέσυραν το νερό από μισό μέτρο βάθους και τώρα φθάνουν στα 400 μ»

Γλέζος: Φράγματα και ταμιευτήρες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της διάβρωσης
Την σημασία της ενεργοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με φράγματα ανάσχεσης της χειμαρρικής ροής και αντιμετώπισης των πλημμυρών και της διάβρωσης με παράλληλο εμπλουτισμό των υδροφορέων, επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος σε εκδήλωση της περιφέρειας Αττικής με τον αμφίσημο τίτλο του θέματος «Για να μην θαλασσώνουν τα νερά».

Ο Μανώλης Γλέζος αναπτύσσοντας από μια ολιστική οπτική τη σχέση του ανθρώπου με την φύση και την «μέγιστη» σημασία του νερού στο κεφάλαιο της ζωής, ως προάγγελος της οποίας χαιρετήθηκε από την παγκόσμια κοινότητα η ανακάλυψη του στον Άρη, υπογράμμισε την σημασία του για την ζωή. Σημασία η οποία στους βυζαντινούς και μετέπειτα χρόνους ισοδυναμούσε με αναμφισβήτητη δύναμη και νίκη επί της μάχης όταν υπήρχε : «κάστρο με νερό άπαρτο κάστρο».

Αναφορικά με την χώρα μας τόνισε ότι «η Ελλάδα μαστίζεται από τις πλημμύρες, υποφέρει από τη λειψυδρία και χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμο έδαφος ίσο με την Πάτμο».

Κλείσιμο
Για τη λειψυδρία σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται με μεταφορά νερού, με αφαλάτωση και υδρογεωτρήσεις οι οποίες αρχικά στο Θεσσαλικό κάμπο «ανέσυραν το νερό από μισό μέτρο βάθους και τώρα φθάνουν στα 400 μ». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους οικιακούς ταμιευτήρες και τις δεξαμενές νερού οι οποίοι αποτελούσαν βασικά δομικά συστατικά κάθε σπιτιού στα νησιά και ιδιαίτερα στην Ερμούπολη της Σύρου.
 
Άριστη γνώση και για τα φράγματα
 
Σε ότι αφορά τα φράγματα ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στα διάφορα είδη (εκτροπής όπως σε Αχελώο, Αλφειό κ.α., ταμίευσης, ανάσχεσης), στον τρόπο και τον τόπο κατασκευής τους αναφερόμενος συχνά στην προσωπική του εμπειρία από τις ανάλογες κατασκευές απρόσκοπτης ακόμη απόδοσης, παρά τις δεκαετίες που παρήλθαν στην Νάξο.

Υπογράμμισε ότι τα φράγματα ανάσχεσης κατασκευάζονται από τα ανάντη στα κατάντη, στο πιο στενό σημείο, με θεμελίωση και αγκύρωση σε μητρικά πετρώματα, με υπερχειλιστήρες, χωρίς διακοπή οικολογικής λειτουργίας και μπορεί να λειτουργήσουν και ως ταμιευτήρες.

Τέλος πρότεινε να συσταθεί σε κάθε δήμο της περιφέρειας Αττικής και στην ίδια ειδική υπηρεσία μελέτης του υδατικού ζητήματος και να εξεταστεί το ζήτημα αυτό ανά περιοχή, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο ίδιος υπέδειξε χαρτογραφημένο σχέδιο με φράγματα και ταμιευτήρες στις περιοχές του Μαραθώνα και της Καισαριανής το οποίο στη συνεχεία σχολιάστηκε θετικά από τους παριστάμενους στο πάνελ καθηγητές Υδρογεωλογίας Ηλία Μαριολάκο και Γιώργο Καλλέργη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο εκπρόσωπος του αρχιεπίσκοπου μητροπολίτης Βελεστίνου, οι αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Χατζηπέρος, Χρήστος Καπάταης, Βασιλική Λάσκαρη, Εύη Αποστολάκη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης