Γίνε μητέρα στα «Παιδικά Χωριά SOS»

Γίνε μητέρα στα «Παιδικά Χωριά SOS»

Αναζητούνται μητέρες στα παιδικά χωριά καθώς η οικονομική κρίση αναγκάζει όλο και περισσότερες οικογένειες  απευθύνονται σε αυτά 

Γίνε μητέρα στα «Παιδικά Χωριά SOS»
«Μητέρες SOS» αναζητούν τα Παιδικά Χωριά SOS σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο Κρήτης, καθώς η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων αναγκάζει όλο και περισσότερες οικογένειες να απευθύνονται στα Παιδικά Χωριά για την ανατροφή των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή, πέρα από τον καθημερινό αγώνα για στήριξη των υπαρχόντων δομών και δημιουργία νέων Χωριών, τα Παιδικά Χωριά SOS στηρίζουν και περισσότερες από 1300 οικογένειες με προβλήματα μέσω επτά Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν ακόμη δύο.

 
Οι «ΜΗΤΕΡΕΣ SOS»

Κλείσιμο
Η Μάνα είναι η ψυχή της οικογένειας. Ο ρόλος της είναι σύνθετος, δύσκολος και εξαιρετικά σημαντικός για την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, για διάφορους λόγους δεν μπορούν όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική τους μητέρα. Οι «Μητέρες» των Παιδικών Χωριών SOS χρόνια τώρα ανταποκρίνονται με επιτυχία στον ρόλο της Μητέρας. Έχουν φροντίσει και έχουν μεγαλώσει πολλά παιδιά με τον καλύτερο τρόπο γι αυτό και αυτά τα Χωριά είναι πλέον σπουδαίος κοινωνικός θεσμός.

Η «Μητέρα» στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρει αγάπη, φροντίδα, στήριξη και σιγουριά, σημαντικά εφόδια στη ζωή κάθε παιδιού. Αποτελεί το βασικό πρόσωπο αναφοράς. Είναι ο άνθρωπος που ζει μαζί τους σ' ένα Σπίτι του Παιδικού Χωριού SOS, που τα βοηθά να μεγαλώσουν σ' ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα καλύπτει όλες τις φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες. Η επιλογή των «Μητέρων» είναι δύσκολη και κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία μιας «οικογένειας». Δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα και έτσι αντιμετωπίζεται από τους υπεύθυνους αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες.

«Οι Μάνες (Mητέρες) της Καρδιάς είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της λειτουργίας και φιλοσοφίας των Παιδικών Χωριών SOS. Εδώ και 40 χρόνια οι Μητέρες SOS προσφέρουν μια μεγάλη αγκαλιά και μητρική αγάπη σε δεκάδες παιδιά, που στερήθηκαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με την οικογένεια τους και μέσα από την δικιά τους προσφορά έχουν προσφέρει πολλά σε όλα αυτά τα παιδιά. Ο ρόλος της Μητέρας SOS είναι σήμερα αναγκαίος όσο ποτέ και όσο θα υπάρχουν παιδιά σε ανάγκη, εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αναζητάμε τους κατάλληλους συνεργάτες για αυτή την ευαίσθητη και πολύτιμη θέση» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΑΜΕ ο Γιώργος Πρωτόπαπας Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Ανταπόκριση υπάρχει, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Μανιάτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας των Παιδικών Χωριών SOS. Αλλά είναι κατανοητό και στην κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα ότι η «δοκιμασία» δεν είναι εύκολη. Πρώτα θα γίνει «θεία» για να γνωριστεί με τα παιδιά και το περιβάλλον και σιγά-σιγά αλλάζει ρόλους. Κρίνεται η καταλληλότητά της με βάση συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης, όπου εκτιμώνται οι συναισθηματικές, νοητικές και οι πρακτικές της ικανότητες μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της πρακτικής άσκησης στο χώρο των Παιδικών Χωριών SOS. Η προσωπικότητα, η συναισθηματική ωριμότητα και οι δεξιότητές της αποτελούν βασικά κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής της.

Αν πληροί αυτά τα κριτήρια θα γίνει η «Μητέρα» που υποκαθιστά το μητρικό πρότυπο, δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με αποδοχή και σεβασμό για την προσωπικότητα κάθε παιδιού και τα βοηθά να αναπτυχθούν, προκειμένου να ενταχθούν ως ενήλικα και ανεξάρτητα άτομα, δημιουργικά στη κοινωνία. Κάθε παιδί μεγαλώνει μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια του, βιολογικά ή αδέρφια SOS, σε μια ζεστή οικογένεια, μέσα στο Χωριό, που είναι ανοικτό στην κοινωνία και σε άμεση και ζωντανή αλληλεπίδραση μαζί της. Η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρεται σε μακρόχρονη, συνεχή, σταθερή βάση. Ξεκινά από την παιδική ηλικία, 4-5 ετών και συνεχίζεται έως ότου το παιδί, προετοιμασμένο κατάλληλα, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, είναι ικανό να σταθεί μόνο του στην κοινωνία.

Όπως αναφέρει η κ. Μανιάτη, πέρα από τα παιδιά που αποκτούν «Μητέρα» και οι ίδιες οι γυναίκες, που έχουν αυτό το ρόλο, ζουν «κοινωνικά» τη μητρότητα και βρίσκουν ένα καινούργιο νόημα σε μια ζωή προσφοράς και συναισθηματικής πληρότητας μέσω της ενασχόλησης με παιδιά.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου της Μητέρας σε Παιδικό Χωριό SOS είναι ότι λειτουργεί Σχολή Μητέρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μαζί με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την υποστήριξη του έργου της.


ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Εκτός όμως από την δημιουργία Χωριών και «Οικογενειών», τα Παιδικά Χωριά SOS στηρίζουν και περισσότερες από 1300 οικογένειες με προβλήματα, μέσω επτά Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν ακόμη δύο.

«Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, έχει επιφέρει μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών, παιδιών και νέων, που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στο φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» επισημαίνει η κ. Μανιάτη.

Το πρώτο Κέντρο ξεκίνησε το 1999 στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης, με στόχο την υποστήριξη οικογενειών σε κρίση και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης. Οι ανάγκες της κοινωνίας αλλά και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επέβαλλαν την ενίσχυση των δράσεων των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επεκτάθηκαν σε επτά πόλεις και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή και τον Πειραιά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο για τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια, με στόχο την ενδυνάμωσή της και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές της δυνάμεις.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας είναι εκτίμηση - διάγνωση παιδιών και γονέων, συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια, ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δημιουργική απασχόληση παιδιών, υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και οικονομική ενίσχυση σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας αναπτύσσονται συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, έχοντας ως στόχο την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών. Συγκεκριμένα: Παρέχεται υποστήριξη εκπαιδευτικού - συμβουλευτικού χαρακτήρα σε δασκάλους, βρεφονηπιαγωγούς και άλλους επαγγελματίες που έχουν αντικείμενο εργασίας σχετικό με τα παιδιά. Παρέχεται εκπαίδευση σε νέους επαγγελματίες και πρακτική άσκηση σε φοιτητές σχολών Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Λογοθεραπείας. Υπάρχει συνεργασία με φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, απασχόλησης κ.α. για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των οικογενειών και των παιδιών. Προωθείται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα που αφορούν στην προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης