Διχάζει τους γιατρούς το «πλαστικό» χρήμα ως μέσο πληρωμής

Διχάζει τους γιατρούς το «πλαστικό» χρήμα ως μέσο πληρωμής

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  (ΠΙΣ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) απορρίπτουν την εφαρμογή του μέτρου, με τον τρόπο που τουλάχιστον αυτό προωθείται 

Διχάζει τους γιατρούς το «πλαστικό» χρήμα ως μέσο πληρωμής
Διχάζει το «πλαστικό» χρήμα, ως μέσο πληρωμής τους γιατρούς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση χρεωστικής κάρτας στις συναλλαγές των γιατρών με τους ασθενείς «δυναμίτισε» το κλίμα στον ιατρικό κόσμο.

Οι «σκληροί» διαξιφισμοί μεταξύ του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ήταν το πρώτο επεισόδιο στο «σήριαλ» με τις χρεωστικές κάρτες για την πληρωμή των γιατρών και συνεπώς για τον απόλυτο ψηφιακό φορολογικό έλεγχο τους.

Κλείσιμο
«Κάποιοι δίνουν την αίσθηση στην κοινωνία πως οι γιατροί θέλουν να συνεχιστεί το πάρτι που έφερε τη χώρα στο σημερινό της κατάντημα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας, με αφορμή την πρώτη ανακοίνωση του ΙΣΑ ότι είναι αντίθετος στο πλαστικό χρήμα.

Το μπαράζ ανακοινώσεων των θεσμικών οργάνων του ιατρικού σώματος τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται πως έκαμψε ελαφρώς τους αρμόδιους για τον έλεγχο και την πάταξη της φοροδιαφυγής στο υπουργείο Οικονομικών, που αποφάσισαν να συναντήσουν τους εκπροσώπους των γιατρών.

Έτσι σήμερα οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Πατούλη θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρυφωνα Αλεξιάδη για να του υποβάλουν τις ενστάσεις τους επί της πληρωμής τους με πλαστικό χρήμα.

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  (ΠΙΣ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) απορρίπτουν την εφαρμογή του μέτρου, με τον τρόπο που τουλάχιστον αυτό προωθείται όπως υποστηρίζουν, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί μέτρο που εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πρακτική που στοχοποιεί τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο και απαξιώνει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Συμφωνούν ότι είναι μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα η παραοικονομία που αγγίζει τα 45 δισ. ετησίως, αλλά επισημαίνουν πως δεν ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση μόνο οι γιατροί ή οι δικηγόροι. «Όποιος το λέει, είναι ψεύτης και λαϊκιστής» προσθέτει ο ΙΣΑ.

Ωστόσο, διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα γιατρών επιφυλάσσει αυτούς τους σκληρούς και
χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο του ΙΣΑ, καταλογίζοντας του ότι ανέτρεψε άρδην την  εικόνα των Ελλήνων γιατρών στην κοινωνία καθώς τους παρουσιάζει ως αρνητές κάθε φορολογικού ελέγχου στον κλάδο τους. Μάλιστα, χθες μετά την τελευταία μετωπική επίθεση των θεσμικών οργάνων στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα, πολλοί ήταν εκείνοι οι γιατροί που επικοινωνούσαν με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και εξέφραζαν τη διαφωνία τους με τις ανακοινώσεις που υπέγραφε ο κ. Γιώργος Πατούλης.

Τα επιχειρήματα για το ιατρικό απόρρητο που πλήττεται από την χρήση της χρεωστικής κάρτας και για τους ασθενείς τρίτης ηλικίας που δεν γνωρίζουν τη χρήση των καρτών προκαλούν ειρωνικά σχόλια, αν όχι την οργή του μέσου ανθρώπου, ανέφερε χαρακτηριστικά γιατρός που είχε απευθυνθεί στον ΙΣΑ. Άλλοι πιο πρακτικοί λειτουργοί του Ιπποκράτη θεωρούν ότι μπορεί πλέον να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ώστε η χρήση της κάρτας να οδηγήσει σε άμεσο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Καταρχήν θετικά βλέπουν το μέτρο της πληρωμής με πιστωτική κάρτα για τις ιατρικές επισκέψεις και οι εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών. Εκπρόσωποι του χώρου αυτού εκτιμούν πως η πληρωμή των γιατρών θα οριοθετηθεί μέσω της χρεωστικής κάρτας και θα περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Θετικοί οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά τους οι οδοντίατροι τάσσονται υπέρ του μέτρου. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής ενημέρωσε τα μέλη του πως διερευνά τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στα οδοντιατρεία και απευθύνεται σε τράπεζες προκειμένου να λάβει προσφορες για τον κατάλληλο εξοπλισμό.  Ο σύλλογος των οδοντιάτρων εκτιμά ότι μεσω των χρεωστικών καρτών θα διευκολύνεται και θα διασφαλίζεται η οδοντιατρική αμοιβή. 

Επίσης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ενημέρωσε τα μέλη του μέσω της ιστοσελίδας του ότι λαμβάνει προσφορές από τράπεζες για τον εφοδιασμό των μελών του με Τερματικά Αποδοχής Καρτών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης