Επί ποδός πολέμου οι γιατροί της χώρας για την υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες

Επί ποδός πολέμου οι γιατροί της χώρας για την υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες

Το νέο μέτρο «σπάει» το ιατρικό απόρρητο λένε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας - Υπέρ του μέτρου τάσσεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας 

Επί ποδός πολέμου οι γιατροί της χώρας για την υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι γιατροί της χώρας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές τους με τους ασθενείς.
Οι εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος διαμηνύουν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής, δηλαδή με πλαστικό χρήμα από τους ασθενείς, τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτός παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Τις ενστάσεις τους επί της εφαρμογής του μέτρου θα υποβάλουν αύριο το απόγευμα στον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν μαζί του.
 
Με μπαράζ ανακοινώσεων οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) απορρίπτουν την εφαρμογή του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί μέτρο που εντάσσεται σε πακέτο μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πρακτική που στοχοποιεί τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Συμφωνούν ότι είναι μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα πως η παραοικονομία αγγίζει τα 45 δις ετησίως, αλλά επισημαίνουν πως δεν ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση μόνο οι γιατροί ή οι δικηγόροι. «Όποιος το λέει, είναι ψεύτης και λαϊκιστής» προσθέτουν και υποστηρίζουν ότι ο ψηφιακός έλεγχος πρέπει να λειτουργήσει σε όλους τους τομείς της οικονομία όχι μόνο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Κλείσιμο
 
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ενεργοποίηση της πιστωτικής κάρτας ως μοναδικού τρόπου πληρωμής των ιατρικών επισκέψεων ευτελίζει το ιατρικό λειτούργημα και το ιατρικό απόρρητο διότι όπως εξηγεί ο ΠΙΣ «η ιατρική λειτουργία είναι άκρως ευαίσθητη, πολλά δε τμήματα των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θέλουν να κρατήσουν απόρρητη ή μυστική την επίσκεψη στους ιατρούς, ιδιαίτερα όσον αφορά ειδικότητες ψυχιάτρων, ογκολόγων, γυναικολόγων κλπ. Και είναι άκρως καχύποπτοι στη διασφάλιση, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης επισκέψεων, του ιατρικού απορρήτου».
 
Υπενθυμίζουν επίσης οι γιατροί μέσω των ανακοινώσεών τους στην κυβέρνηση τις δικές της υποχρεώσεις απέναντί τους. «Καλό θα είναι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται να αφορούν και τη λειτουργία του κράτους με την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεών του» αναφέρουν και επικαλούνται το θέμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς. «Επί παραδείγματι, η ιατρική επίσκεψη ενός συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ, με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα πρέπει να εξοφλείται άμεσα από τον λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και όχι μετά από μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα» υπογραμμίζουν. 
 
Υπέρτερο αγαθό το ιατρικό απόρρητο έναντι της ανάγκης για πάταξη της φοροδιαφυγής
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι «ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί υποχρεωτικά χωρίς τη συναίνεση του ασθενή, αλλά και του Έλληνα ιατρού. Και αυτό όχι μόνο γιατί έτσι είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να καταστεί αναποτελεσματικό, αλλά και γιατί το ιατρικό απόρρητο και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιατρών, υπέρτερα αγαθά έναντι της αδιαμφισβήτητης ανάγκης πάταξης της φοροδιαφυγής, όπου υπάρχει».
 
«Ο χώρος της παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα εμπορικά καταστήματα. Μία τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να γνωρίζει αν και πόσες φορές επισκέφθηκε ο πελάτης της τον ψυχίατρό του»  υποστηρίζει ο κ. Πατούλης, και ζητεί πριν από κάθε συζήτηση για την εφαρμογή του πλαστικού χρήματος στα ιατρεία να διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο.
 
Οι γιατροί θεωρούν πως η φοροδιαφυγή μπορεί να παταχθεί μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγής και της διασταύρωσης των στοιχείων μέσω των πληροφοριακών συστημάτων ενώ σε κάθε περίπτωση κρίνουν αναγκαία μια μεταβατική περίοδο για την όποια εφαρμογή μέτρων.
 
Πατούλης Vs Βαρνάβα
 
«Απέναντι» στους εκπροσώπους κορυφαίων θεσμικών οργάνων του ιατρικού σώματος, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), βρίσκεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η χρήση του πλαστικού χρήματος στα ιατρεία ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις «υποκινούμενες» συνήθως από τις κομματικές διαφορές, αντιπαραθέσεις του ιατρικού σώματος. Ο «γαλάζιος» πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης βρέθηκε στο στόχαστρο του συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΥ κ. Δημήτρη Βαρνάβα, αμέσως μόλις διατύπωσε την αντίθεσή του με την αποσπασματική όπως τη χαρακτήρισε εφαρμογή του μέτρου της χρήσης πιστωτικής κάρτας και στα ιατρεία.
 
Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βαρνάβας, έσπευσε να στηλιτεύσει την άρνηση του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γιώργου Πατούλη για την εφαρμογή του μέτρου. Προέβη, μάλιστα, σε σχετική, «επιθετική» ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ την περασμένη Παρασκευή η οποία σημειωτέον έχει «εξαφανιστεί» πλέον από τα αρχειοθετημένα κείμενά της.
 
«Την ανακοίνωση εξέδωσε ο - παρ' ολίγον υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.- Γ. Πατούλης χωρίς να ληφθεί ανάλογη απόφαση του Δ.Σ., κατά πάγια πρακτική του» έγραψε ο κ. Βαρνάβας, καταλογίζοντας στον κ. Πατούλη «ότι εκθέτει κατ' επανάληψη την ιατρική κοινότητα με τα καμώματά του. Πρόσφατος άθλος του, η ανακοίνωση που εξέδωσε, ισχυριζόμενος πως η πληρωμή των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών με πιστωτική κάρτα δεν πρέπει να ισχύσει για.. ανθρωπιστικούς λόγους!» σχολίασε αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΙΣΑ που νωρίτερα την ίδια ημέρα, έκανε λόγο για ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
 
«Τέτοιες προκλητικές ανακοινώσεις δίνουν στην κοινωνία την αίσθηση πως οι γιατροί θέλουν να συνεχιστεί το πάρτι που έφερε τη χώρα στο σημερινό της κατάντημα» υπογράμμιζε ο κ. Βαρνάβας, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση – και απάντηση – του προέδρου του ΙΣΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης