Μάγδα Φύσσα: Ήρθαν στο σπίτι μου και δολοφόνησαν το παιδί μου. Έτσι απλά

Μάγδα Φύσσα: Ήρθαν στο σπίτι μου και δολοφόνησαν το παιδί μου. Έτσι απλά

«Ο Ρουπακιάς έλεγε στους αστυνομικούς "είμαι δικός σας"» - «Ακόμα και σήμερα οι Χρυσαυγίτες μας απειλούν» - «Ο Ρουπακιάς είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής και όχι περαστικός» - «Η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση στο Κοινοβούλιο» - «Η επίθεση στον αδελφό μου ήταν οργανωμένη» κατέθεσε η Ειρήνη Φύσσα

Μάγδα Φύσσα: Ήρθαν στο σπίτι μου και δολοφόνησαν το παιδί μου. Έτσι απλά
Συνέχισε σήμερα, για δεύτερη ημέρα, την κατάθεσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η κυρία Μάγδα Φύσσα, μητέρα του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, ο οποίος πριν από περίπου δυο χρόνια δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά, στο Κερατσίνι.

«Ο Ρουπακιάς ήταν γερό στέλεχος της Χρυσής Αύγης, δεν ήταν περαστικός όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν εδώ τώρα» είπε στην κατάθεσή της η κυρία Φύσσα, ενώ μιλώντας για την προσωπικότητα του γιου της, μίλησε για έναn ώριμο άνδρα με ωραίες ιδέες και ιδανικά. «Ο Παύλος εξελίχθηκε από ώριμος έφηβος σε ένα ώριμο άνδρα Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει μια δράση, βοηθούσε αστέγους. Ό,τι μπορούσε να κάνει, το έκανε. Βοηθούσε. Ήταν καθαρός, ελεύθερο πνεύμα με πολύ ωραίες ιδέες και ιδανικά, τα μόνα του όπλα» είπε η μητέρα του Παύλου Φύσσα και μιλώντας για τη μουσική του γιου της, ανέφερε πως σκοπός του ήταν μέσα από τους στίχους του, τα νέα παιδιά να μην χάνουν το δρόμο τους.

Η ίδια μίλησε για προκλητική στάση μελών της Χρυσής Αυγής ακόμη και σήμερα: «Περνάνε κάτω από σπίτι μας με μηχανές με τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς κανένα πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζονται μπροστά στους φίλους του Παύλου. Απειλητικά μηνύματα δέχονται όλοι οι δικηγόροι. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν υποχωρούν σε τίποτα παρά τα τόσα εγκλήματά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Κλείσιμο
Καταθέτοντας για όσα έμαθε μετά τη δολοφονία του γιου της, η κυρία Φύσσα, eπικαλούμενη όσα της είπε αστυνομικός που συνέλαβε τον Γ. Ρουπακιά, είπε στο δικαστήριο: «Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε, μου είπε πως μέσα στο αυτοκίνητο που τον είχαν (σ.σ. τον Ρουπακιά) τους είπε "εντάξει ρε παιδιά, δικός σας είμαι". Τότε, του λένε, "τι εννοείς; Είσαι αστυνομικός;". Όχι, τους είπε, της Χρυσής Αυγής είμαι».

Η κυρία Φύσσα ανέφερε στην κατάθεσή της πως ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γιου της, μέσα στο αστυνομικό τμήμα, είχε άνεση και οικειότητα. «Πιάνοντας τα παιδιά, τους φίλους του Παύλου τους βάλανε μαζί με του Ρουπακιά. Τα παιδιά δεν γνώριζαν το δολοφόνο και από την άνεση που έχει, νόμιζαν ότι είναι κάποιος που εργάζεται εκεί στο αστυνομικό τμήμα. Κάποια στιγμή τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο Παύλος υπέκυψε. Ο δολοφόνος φοβήθηκε και ζήτησε να του αλλάξουν χώρο. Ο αστυνομικός τον άφησε ελεύθερο και εκείνος πήγε μόνος στον τρίτο όροφο του αστυνομικού τμήματος. Τα παιδιά μου είπανε ότι αστειεύονταν μαζί τους. Τους ρώτησε τι έγινε; Εκείνοι του είπαν και τότε (σ.σ. ο Ρουπακιάς) τους απάντησε: Δεν πιστεύω να με περνάτε και μένα για χρυσαυγίτη;».



Πρόεδρος: Δεν τον ρώτησαν για ποιο λόγο ήταν εκεί;
Απάντηση: Τα παιδιά νόμιζαν ότι δουλεύει εκεί, στο αστυνομικό τμήμα.
Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε αν πριν σταλεί το μήνυμα για να συγκεντρωθούν όλοι στο Κερατσίνι, αν υπήρχε τηλεφώνημα του Πατέλη με βουλευτή της Χρυσής Αυγής;
Απάντηση. Ναι υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία Πατέλη - Λαγού.
Πρόεδρος: Από πού το γνωρίζετε εσείς;
Απάντηση: Από τη δικογραφία.
Πολ. Αγωγή: Έχει περιέλθει σε γνώση σας βίντεο που φαίνεται η δράση του τάγματος Νικαίας; Τι είδατε σχετικά με τη μεθοδολογία τους;
Απάντηση: Είδα βίντεο από τη δικογραφία. Είδα τον Πατέλη να δίνει οδηγίες στα μέλη του για μια επίθεση που θέλουν να κάνουν. Και συγκεκριμένα να λέει: «Μόνο αν πάρω το οκ από τον Λαγό. Είμαστε χρυσαύγιτες- λέει - ό,τι θα μας πουν θα κάνουμε». Εκεί τον άκουσα να λέει πως ότι κινείται, σφάζεται. Μου θύμισε ό,τι έγινε στο γιο μου. Ότι μαζεύτηκε ένα τάγμα εφόδου. Ο Πατέλης πήρε την εντολή από τον Λαγό. Και φυσικά ο Λαγός δεν είναι μόνος του. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν εντολή από τον αρχηγό τους. Αρχηγός είναι ο Μιχαλολιάκος, μετά είναι οι βουλευτές και μετά οι πυρηνάρχες.
Πρόεδρος: Αυτό το λέτε συμπερασματικά;
Απάντηση: Δυο χρόνια το βλέπω, δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ασχολούμαι με τη δολοφονία του γιου μου. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν πάρουν οδηγίες. Αυτό προκύπτει από συνεντεύξεις, από βίντεο από τη δικογραφία. Δεν είναι μόνοι τους, έχουν τον αρχηγό.
Πολ. Αγωγή: Έχει ακούσει κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο;
Απάντηση: Ο Αποστόλου είναι κατηγορούμενος, ακούγεται σε κάποια συνομιλία που υπάρχει στη δικογραφία να μιλάει με κάποια κυρία. Μιλάνε για τη δολοφονία. Της περιγράφει το περιστατικό, ότι έγινε επαγγελματικά το χτύπημα. Της λέει «έτσι εκπαιδεύονται». Της λέει ακόμη: «Ενημέρωσε τη μάνα μου να πετάξει τα όπλα από το σπίτι μου...».

Στην κατάθεσή της η κυρία Φύσσα ανέφερε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «γερό στέλεχος της Χρυσής Αυγής» και ότι στις συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία «ακούγεται να λένε ότι παίρνει 600 ευρώ».

Στρατιωτική πειθαρχία
Η κυρία Φύσσα ανέφερε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονται με πειθαρχία και επαγγελματικά όπως στο στρατό. «Μέσα σε πέντε λεπτά συγκροτήθηκε ολόκληρο τάγμα και βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας του γιου μου» είπε η μάρτυρας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το αν η ίδια και η οικογένειά της δέχονται απειλές, ανέφερε:

«Και μετά τη δολοφονία συνεχίζουν. Δεν είχαν περάσει 50 μέρες από τη δολοφονία του παιδιού μου και ένα ολόκληρο τάγμα εφόδου πέρασε από την Τσαλδάρη και βεβήλωσαν το σημείο που έφυγε το παιδί μου. Υποχρέωναν τον κόσμο να πάρει τα έντυπά τους. Συνέχισαν την πορεία τους και κατέληξαν στο Ρεσάλτο -ένα κοινωνικό χώρο- όπου μπήκανε μέσα και τα σπάσανε» είπε η κυρία Φύσσα και συνέχισε: «Περνάνε κάτω από το σπίτι μας, με μηχανές με τα χαρακτηριστικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζονται μπροστά στους φίλους του Παύλου. Απειλητικά μηνύματα έχουν δεχθεί όλοι οι δικηγόροι. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν υποχωρούν σε τίποτα παρά τα τόσα εγκλήματά τους. Ξυλοφόρτωσαν τους μάρτυρες φίλους των παιδιών, εδώ από πίσω όταν άρχισε το δικαστήριο. Χτύπησαν τα παιδιά πολύ άσχημα. Τους ρώτησαν πού πάτε; Είπαν στο δικαστήριο και τους επιτέθηκαν».
Πολ. Αγωγή: Ανέλαβε κάποιος την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του γιου σας;
Απάντηση: Το είδαμε και αυτό, στις 17 Σεπτέμβρη να το κάνει ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Με την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία τα DVD και τα cd που εμπεριέχονται στη δικογραφία, θα προβληθούν και θα ακουστούν στο χρόνο ανάγνωσης εγγράφων.

Είναι τα απομεινάρια των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών
«Ήρθαν στο σπίτι μου και δολοφόνησαν το παιδί μου. Έτσι απλά. Υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση εκεί έξω που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο Κοινοβούλιο, αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στο σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας, αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι;», ανέφερε, συνεχίζοντας την κατάθεσή της στο δικαστήριο, η κυρία Φύσσα. Προς στιγμή μάλιστα αισθάνθηκε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για λίγα λεπτά έως ότου νιώσει καλύτερα.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της -καθιστή αυτή τη φορά και όχι όρθια, όπως είχε ξεκινήσει- η μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού ανέφερε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής διαπράττουν τις ενέργειές τους, έχοντας συγκεκριμένες άνωθεν εντολές.

Πολ. Αγωγή: Τη δολοφονία του γιου σας την είδε πολύς κόσμος;
Απάντηση: Αρκετός, υπήρχε πολύς κόσμος στα μπαλκόνια στο δρόμο
Πολ. Αγωγή: Έχετε εικόνα για το αν ήταν οπλισμένοι;
Απάντηση: Κρατούσαν ρόπαλα
Πολ. Αγωγή: Έχουν και στολές;
Απάντηση: Είναι τα παιδιά με τα μαύρα. Φόρμες παραλλαγής, άρβυλα, γάντια και μαύρη μπλούζα με τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής.
Πολ. Αγωγή: Οι κατηγορούμενοι στοχοποιούσαν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων;
Απάντηση: Τους αντιφασίστες, τους κομμουνιστές, ότι ήταν αντίθετο με τα πιστεύω τους.
Πολ. Αγωγή: Σε τι πιστεύουν; Γιατί τα κάνουν όλα αυτά;
Απάντηση: Πρόσφατα ακούσαμε τον αρχηγό τους να λέει ότι είναι η σπορά των ηττημένων του '45. Είναι ναζιστές, εθνικοσοσιαλιστές, είναι τα απομεινάρια των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών, αυτοί είναι ...

Ένταση με τους κατηγορούμενους
Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι, όταν η κυρία Φύσσα είπε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την οχλαγωγία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων, με στόχο τον αποσυντονισμό της.

Στο σημείο παρενέβη ο σύζυγος της κυρίας Φύσσα, Παύλος Φύσσας, για να επισημάνει ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι προσχεδιασμένες, για να αποσυντονίσουν τη σύζυγό του. «Αυτές της εντολές έχουν» είπε ο κ. Φύσσας και απευθυνόμενος σε κατηγορούμενο -στον Γ. Πατέλη- τόνισε: «Μη με κοιτάς με αυτό το στιλάκι, που λέει θα σου δείξω εγώ».

Μάλιστα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα το δικαστήριο χρειάστηκε να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίασή του.



Πέταξε μπουκάλι νερό στον Ρουπακιά
Αποχωρόντας από το βήμα του μάρτυρα, έχοντας ολοκληρώσει την κατάθεσή της, η κυρία Φύσσα πέταξε προς τους κατηγορουμένους και προς την πλευρά του Γ. Ρουπακιά το μπουκάλι με το νερό που κρατούσε. «Για να με θυμάσαι» είπε, γυρνώντας προς την πλευρά των κατηγορουμένων, που δεν αντέδρασαν και έδειξαν να αιφνιδιάζονται.

«Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του γιου μου η δήλωση της Χρυσής Αυγής ήταν πως ό,τι έγινε, έγινε για τον ποδοσφαιρικό αγώνα και πως δεν είχαν καμία σχέση» είχε πει νωρίτερα η ίδια στο δικαστήριο.



Τότε ήταν που η υπεράσπιση του κατηγορουμένου Γιώργου Πατέλη υπέβαλε ένσταση στο δικαστήριο για απόλυτη ακυρότητα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέρη της κατάθεσης της κυρίας Φύσσα. Η υπεράσπιση υπέβαλε την ένσταση με αφορμή τις αναφορές της μητέρας του 34χρονου μουσικού, σε βίντεο που εμφανίζει τον Γ. Πατέλη να δίνει εντολές σε μέλη της τοπικής οργάνωσης.

Η υπεράσπιση του εν λόγω κατηγορουμένου ανέφερε ότι με τις αναφορές αυτές -υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει αποφασίσει το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία να προβληθεί και να ακουστεί στο χρόνο ανάγνωσης των εγγράφων- παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του εν λόγω κατηγορουμένου. Και αυτό, διότι -όπως ειπώθηκε- η μάρτυρας αναφέρεται σε υλικό άγνωστο για τον κατηγορούμενο. Με το σκεπτικό αυτό, η υπεράσπιση ζήτησε τη διαγραφή από τα πρακτικά των σχετικών μερών της κατάθεσης της κυριάς Φύσσα.

Υπεράσπιση: Ήσασταν παρούσα σε κάποια από αυτά τα περιστατικά στα οποία αναφέρεστε;
Μ. Φύσσα: Είπα ξεκάθαρα ότι τα έχω διαβάσει
Υπεράσπιση Λαγού: Μέχρι τώρα έχετε πει ότι η γνώση σας προέρχεται από τη δικογραφία. Ποια είναι τα στοιχεία που σας οδήγησαν στο να καταλάβετε ότι ο Λαγός έδωσε εντολή;
Απάντηση: Από το τηλεφώνημα και από τα βίντεο, όπου λέει πως αν δεν δώσει εντολή ο αρχηγός, αν δεν δώσει το «οκ» ο αρχηγός δεν γίνεται τίποτα.

«Όλη η κατάθεση της κυρίας Φύσσα αφορούσε σε κρίσεις» αντέτειναν οι συνήγοροι της υπεράσπισης μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της.

Ειρήνη Φύσσα: Η επίθεση στον αδελφό μου ήταν οργανωμένη
Με δάκρυα στα μάτια άρχισε την κατάθεσή της στο δικαστήριο η αδελφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη, η οποία άρχισε να περιγράφει όλα όσα έζησε όταν έμαθε για δολοφονία του αδελφού της. Ωστόσο, η κατάθεσή της διεκόπη λόγω αδιαθεσίας που ένιωσε.

«Κάποιος παρουσιάστηκε στον αδελφό μου και την παρέα του ως αστυνόμους και τους καθησύχαζε. Δεν ξέρω γιατί, τα παιδιά δεν είχανε σκοπό να κάνουν κάτι. Πήγα στο νοσοκομείο είδα τον αδελφό μου, παγωμένο νεκρό. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι είχε γίνει. Παρακαλούσα να σηκωθεί να φύγουμε. Δυο χρόνια τώρα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει, δεν το έχουμε δεχθεί» πρόλαβε να καταθέσει η αδελφή του Παύλου Φύσσα και σημείωσε ότι η επίθεση στον αδελφό της ήταν οργανωμένη.

Η κατάθεση της κυρίας Φύσσα αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης