Περιμένοντας τα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Περιμένοντας τα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Αναμένουμε την πράξη με κάθε επιφύλαξη δηλώνουν εκπρόσωποι ιδιωτικών σχολείων - Ο Φίλης είχε προαναγγείλει ότι τα χρήματα θα βρεθούν από «δύο-τρεις υποθέσεις υποθέσεις φοροδιαφυγής - Ο Τσίπρας ζήτησε προτάσεις από την αντιπολίτευση αλλά υπάρχει απαισιοδοξία ότι θα βρεθούν οι πόροι

Περιμένοντας τα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Με ανακούφιση άκουσε η εκπαιδευτική κοινότητα τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, για αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ωστόσο η εκπαιδευτική κοινότητα κρατά στάση αναμονής, καθώς τίποτε δεν θεωρείται βέβαιο από τη στιγμή που δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα και ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος των αντιδράσεων γονέων και εκπαιδευτικών, κάλεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις «αν έχουν εκείνοι ισοδύναμα να τα προτείνουν».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι  για το  θέμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «Προχωράμε στην αναστολή του μέτρου, τουλάχιστον μέχρι τη ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε εάν έχουν ισοδύναμα να προτείνουν η κυβέρνηση είναι ανοικτή  να ακούσει τις προτάσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδης μιλώντας στο protothema.gr τόνισε ότι «με ανακούφιση ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναμένοντας την πράξη με κάθε επιφύλαξη». Ο κ. Κυραιλίδης τόνισε ότι ο κλάδος παραμένει σε επαγρύπνηση ενώ αναμένουν να δουν με ποια βήματα θα λυθεί το θέμα, καθώς από τις 16 Οκτωβρίου τα ιδιωτικά σχολεία έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του ΦΠΑ 23%, οπότε πρέπει να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε τη δήλωση του πρωθυπουργού «ως πράξη με θετικό πρόσημο». Για να τονίσει: «ευτυχώς επικράτησε η λογική και διαφαίνεται ότι θα γίνει πράξη η προεκλογική δέσμευση όλων των κομμάτων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης εξέφρασε την ανακούφιση του κλάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί παρά να γίνει πράξη τώρα η αναστολή του ΦΠΑ 23%, που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην ιδιωτική εκπαίδευση.  
Κλείσιμο

Ο κ. Βαφειαδάκης επισημαίνει ότι αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου που θα αποδεσμεύει τα φροντιστήρια από το καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων  Βασίλης Δασκαλάκης επισημαίνει ότι χαίρεται για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού  για αναστολή του ΦΠΑ αλλά παρατείνεται η αγωνία με τις δηλώσεις για τον Νοέμβριο. Ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι αυτή η αβεβαιότητα προβληματίζει τους γονείς και τους σπουδαστές.

Την κίνηση του πρωθυπουργού επικροτεί και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαίδευτικών (ΟΙΕΛΕ) η οποία επισημαίνει  ότι η   επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, είναι  μια απόφαση που αν εφαρμοζόταν, θα επικύρωνε τη μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις και του αγαθού της παιδείας σε εμπόρευμα.

«Η αποψινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον κλάδο», καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την άμεση έναρξη μεγάλου δυναμικού-όπως τον χαρακτήρισε- διαλόγου για μεταρρύθμιση και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ για το  περίφημο πολυνομοσχέδιο  είπε πως “στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν διεξοδικά  και οι ρυθμίσει που εμπεριέχονται στο ήδη δημοσιευμένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση”. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη “να υποστηρίξουμε τυπικά και οικονομικά την έρευνα και να αξιοποιήσουμε το κατά γενική ομολογία εξαιρετικό επιστημονικό  προσωπικό”.

Επεσήμανε επίσης, ότι  “Ταυτόχρονα σκοπεύουμε να φέρουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειες αλλά και τις δυσλειτουργίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος”. Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε  ένα νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ώστε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αναλάβουν ξανά το ρόλο που τους αξίζει στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν διεξοδικά  και οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο ήδη δημοσιευμένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε συνείδηση πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων καθώς και η σταθερή πορεία προς ένα δημοκρατικό σχολείο προϋποθέτει την αναγνώριση του κοινωνικού έργου των εκπαιδευτικών. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος  αποτίμησης  και ανάδειξης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών».

Ως προτεραιότητα χαρακτήρισε   ότι «και την άμεση έναρξη ενός μεγάλου και συμμετοχικού διαλόγου προκειμένου να θεσμοθετήσουμε σε κλίμα κοινωνικής  συναίνεσης διότι οι  μεγάλες αλλαγές στην παιδεία απαιτούν κλίμα συναίνεσης. Θα προχωρήσουμε σ ένα σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα προχωρήσουμε  σ ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης  επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης». Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε  ένα νέο συγκροτημένο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης