Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Εμπορεύσιμο το κυπριακό φυσικό αέριο και με προοπτικές εντοπισμού και άλλων κοιτασμάτων ανακοίνωσε η κοινοπραξία που κάνει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο
Τη δέσμευση της κοινοπραξίας πετρελαιοειδών Noble, Delek και Avner να αναπτύξει το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη Κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο την προμήθεια της κυπριακής και αιγυπτιακής αγοράς με φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Delek, κος Yossi Abu.

Ανέφερε παράλληλα ότι η πρόσφατη ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου, από την ιταλική ΕΝΙ, ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ανοικτά της Κύπρου.

Ο κ. Abu μιλούσε ύστερα από συνάντηση του ιδίου και του ιδιοκτήτη της Delek, Yitzhak Tshuva με τον Πρόεδρο της Κυπριακής  Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η κοινοπραξία αναμένεται είχε επίσης πριν λίγο συνάντηση με τον κ. Λακκοτρύπη ο οποίος διαβίβασε τις παρατηρήσεις της Λευκωσίας αναφορικά με το σχέδιο που υπέβαλλε τον περασμένο Ιούνιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Yossi Abu ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία εμπορευσιμότητας του αερίου στην κυπριακή και αιγυπτιακή αγορά, με συναντήσεις που έχουν με πιθανούς αγοραστές.
Κλείσιμο

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος "Zohr" στην αιγυπτιακή ΑΟΖ,  ανέφερε ότι η εταιρεία το βλέπει θετικά, καθώς θα εντείνει το ενεργειακό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του, ενισχύεται η προοπτική για περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και στα ανοιχτά της Κύπρου.

Από την άλλη, ανέφερε ότι οι νέες ανακαλύψεις θέτουν την εταιρεία σε διαδικασία αξιολόγησης των αναγκών της αιγυπτιακής αγοράς, εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν, καθώς οι απαιτήσεις της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο εκτιμώνται σε 60-70 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης