Περισσότεροι από 13.000 μετανάστες μετέτρεψαν τη Λέσβο σε έναν απέραντο καταυλισμό

Περισσότεροι από 13.000 μετανάστες μετέτρεψαν τη Λέσβο σε έναν απέραντο καταυλισμό

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε λίγο μετά τις πέντε το πρωί το Ελ. Βενιζέλος με 2.500 πρόσφυγες -Στην Αθήνα την Πέμπτη Αβραμόπουλος με αντιπροσωπεία της Κομισιόν για το ζήτημα

Περισσότεροι από 13.000 μετανάστες μετέτρεψαν τη Λέσβο σε έναν απέραντο καταυλισμό
Στον απίστευτο όσο και σοκαριστικό αριθμό 13.000 έχουν φτάσει οι μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο με αποτέλεσμα το νησί να «βουλιάζει» και τους κατοίκους αλλά και τις τοπικές αρχές να εκλιπαρούν για βοήθεια από την πολιτεία, ώστε να ξεμπλοκάρει λίγο το νησί από τους δεκάδες πλέον χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να φύγουν για την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί που καταφτάνουν κάθε ώρα από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας έχουν μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε έναν απέραντο καταυλισμό με σκηνές να βρίσκονται μέσα σε πάρκα, άνθρωποι να ξαπλώνουν και να αφήνουν τα υπάρχοντά τους όπου βρίσκουν και το λιμάνι της Μυτιλήνης να κοντεύει να γίνει απροσπέλαστο. Μόνο εκεί υπολογίζεται ότι στοιβάζονται περισσότεροι από 6000 μετανάστες, αλλά τα όρια αρχίζουν και στενεύουν: ο χώρος δεν είναι αρκετός και είναι απλά θέμα χρόνου μέχρις ότου αρχίσουν τα πράγματα να «αγριεύουν» ανάμεσα στους απεγνωσμένους μετανάστες. Οι εικόνες που καταφθάνουν από τη Λέσβο δείχνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι η κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη. Στα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr αποτυπώνεται το χάος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά αστυνομικοί και λιμενικοί, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες εργάζονται ασταμάτητα έχοντας υπερβεί εαυτούς για να το αντιμετωπίσουν.

Τα πλάνα που τραβήχτηκαν την Κυριακή λίγο μετά τα νέα βίαια επεισόδια τα οποία ξέσπασαν έξω από τα γραφεία του Λιμενικού Σώματος δείχνουν ότι το σύστημα έχει φτάσει πια στα όριά του. Έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης κυριολεκτικά δεν υπάρχει σημείο που να μην υπάρχει μετανάστης, καθώς όλοι τους περιμένουν να γίνει η ταυτοποίηση τους. Μάλιστα, στα πλάνα διακρίνεται ξεκάθαρα το «μπάχαλο» που άφησαν πίσω τους οι μετανάστες μετά τα επεισόδια της Κυριακής, με έναν από αυτούς να αφήνει κάτω το καδρόνι μόλις αντιλήφθηκε ότι τον βιντεοσκοπούν. 

Κλείσιμο
Κι αν την Τρίτη τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «TERA JET» μετέφεραν σχεδόν 4.500 μετανάστες μέχρι αργά το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο η κατάσταση στη Λέσβο δεν πρόκειται να βελτιώθεί παρά μόνο για λίγες ώρες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών καθημέρινα στο νησί του Βορείου Αιγαίου αποβιβάζονται περίσσοτεροι από 2.500 μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας αναφέρει η Περιερειαρχης, κ Χριστιάνα Καλογήρου. «Προχθες στο νησί έφτασαν 2.783 πρόσφυγες. Ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται σε καθημερινή βάση στο νησί άγγιζει και ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τους 2.500».

Ετσι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτό σε διάστημα μόλις μια εβδομάδας στο νησί της Λέσβου έχουν αποβίβαστεί τουλάχιστον 17.500 πρόσφυγες, με τις τοπικές αρχές να φοβούνται για αυξανόμενη ροή το επόμενο χρονικό διάστημα. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός προβάλλει ως επιτακτική την ανάγκη για συνέχιση και αύξηση των έκτακτων δρομολογήσεων πλοίων, άλλα και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού. «Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των αστυνομικών που ασχολούνται με τις ταυτοποιήσεις των μεταναστών έχει αυξηθεί, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διάθεση προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στο συγκεκριμένο τομέα έτσι ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι διασταυρώσεις των στοιχείων των μεταναστών» λέει στο protothema.gr, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των τεράστιων αναγκών, δύο διμοιρίες μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ, μετέβησαν μετά το μεσημέρι της Τρίτης από την Αθήνα, στην Λέσβο και στην Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις.

Οι ενισχύσεις έφτασαν στα νησιά, με ελικόπτερα Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, με εντολή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου, ύστερα και από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη κατά την ταυτοποίηση και την προσπάθεια των μεταναστών να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, που αποτελεί την πόρτα για τον προορισμό τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο κ. Φιλιππάκος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε., τόσο για την υποδοχή και προώθηση των μεταναστών, αλλά και προς την πλευρά της Τουρκίας, απ' όπου καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.

Για τον λόγο αυτό, πιθανότατα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας θα περιοδεύσει για μια ακόμα φορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα έχει συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι Αρχές έχουν προσανατολιστεί στο να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, ώστε να υπάρξει έστω μία λογική ακολουθία στην ταυτοποίησή τους, ο Frontex σε ανακοίνωσή του τονίζει πως περισσότεροι από 23.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα! Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως έχει χαθεί πια κάθε έλεγχος. 

Λέρος: Στοιβάζονται στα σκαλιά του λιμεναρχείου

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Λέρος, άλλο ένα από τα νησιά πρώτης γραμμής του ανατολικού Αιγαίου που δέχεται κατά κύματα παράτυπους μετανάστες από τις τουρκικές ακτές.

Εκατοντάδες άνθρωποι σε ελάχιστα τετραγωνικά προσπαθούν να ξαπλώσουν περιμένοντας την ταυτοποίησή τους από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με ομάδες αλληλεγγύης που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης της κρίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα με τη σίτιση των μεταναστών. Πριν από δύο ημέρες το Λιμενικό μπόρεσε να διασφαλίσει χρήματα για να δώσει φαγητό σε 120 ανθρώπους όταν στο χώρο του Λιμεναρχείου στοιβάζονταν σχεδόν 900 άνθρωποι.

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη

Τεράστιο παραμένει εντωμεταξύ το πρόβλημα και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα καθώς εκατοντάδες μετανάστες που έχουν μεταφερθεί στην Ειδομένη από τα νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην κεντρική Ευρώπη.

Δεν λείπουν μάλιστα οι στιγμές έντασης όταν η σκοπιανή αστυνομία αποφασίζει να ανακόψει το τεράστιο ανθρώπινο «κύμα» χρησιμοποιώντας γκλομπ και δακρυγόνα.

Στην Ομόνοια κατέληξαν οι μετανάστες που έφτασαν από Μυτιλήνη

Στην πλατεία Ομονοίας βρίσκονταν τα μεσάνυχτα πολλοί από τους πρόσφυγες που έφτασαν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά από την Μυτιλήνη. Ανάμεσά τους, βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Αρκετοί από τους πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα κατευθυνθούν προς το Πεδίον του Άρεως, όπου μέσω λεωφορείων θα φύγουν για τη βόρεια Ελλάδα, προσδοκώντας να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική Ευρώπη, μέσω Βαλκανίων.

Οι υπόλοιποι αναμένεται να περάσουν τη νύχτα στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας, ενώ με το φως της ημέρας θα αποφασίσουν πως θα πορευτούν στη συνέχεια.

Όσοι έχουν χρήματα πάνω τους, ψάχνουν για κάποιο φτηνό ξενοδοχείο στο κέντρο, ευελπιστώντας να μην ξοδέψουν πάνω από 10 ευρώ για διαμονή.

Γέμισε και η πλατεία Βικτωρίας λόγω πληρότητας στον Ελαιώνα

Πλήθος προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά, αναγκάζονται να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα εμφανίζει πληρότητα και δεν έχουν πού να μείνουν, όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Περίπου 100 πρόσφυγες κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ εκατοντάδες άλλοι περνούν τη μέρα τους εκεί και το βράδυ αναγκάζονται να κοιμηθούν σε σπίτια υπό άθλιες συνθήκες, λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί. «Η κατάσταση είναι δραματική» σημειώνει ο ίδιος.

Όπως περιγράφει, το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από καταγγελία κατοίκων, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από τις σκηνές που έστησαν πρόσφυγες στην πλατεία, ισχυρή ομάδα αστυνομικών έδιωξε τον κόσμο από την πλατεία και οι άνθρωποι κοιμήθηκαν στους γύρω δρόμους.

Σε επικοινωνία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων με το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για να δεχθούν κόσμο. «Στείλαμε τελικά τρεις οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν είχαν πού αλλού να πάνε και τους δέχτηκαν στον Ελαιώνα. Όμως οι θέσεις που αδειάζουν είναι πολύ λίγες για να δεχθούν τόσο κόσμο» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ.

Εν τω μεταξύ, η υπεύθυνη λειτουργίας του Ελαιώνα Ανθή Καραγγελή δηλώνει: «Κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να καλύπτουμε τις ανάγκες των οικογενειών. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε κόσμο που θα έρθει εδώ, ειδικά οικογένειες με παιδιά. Μπορεί να υπάρξει αναμονή, αλλά δεν μένουν απ' έξω».

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο φιλοξενούνται 700 άτομα, όσα δηλαδή χωράνε τα κοντέινερ. «Οι πληθυσμοί είναι εναλλασσόμενοι, οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν διαρκώς, ωστόσο σε μία ώρα καταλαμβάνονται οι θέσεις που αδειάζουν» εξηγεί η Ανθή Καραγγελή και προσθέτει: «Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν και να πάνε στην Ευρώπη. Ας αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της. Δεν είναι θέμα ελληνικής διαχείρισης, αλλά ευρωπαϊκής».

Τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. «Δεν μπορεί η Αθήνα να δεχτεί όλο το βάρος. Πρέπει οι αρχές να συνεργαστούν, γιατί φοβόμαστε μη συμβεί τίποτα χειρότερο. Εμείς μιλάμε στους κατοίκους, τους εξηγούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες και προσπαθούμε να βρούμε την κοινωνική ανοχή και ασφάλεια μεταξύ μας. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία των αρμόδιων αρχών για την εξεύρεση λύσης» καταλήγει ο Γιονούς Μοχαμαντί.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων πραγματοποιεί καθημερινά δράσεις καθαρισμού της πλατείας Βικτωρίας.

Στην Αθήνα την Πέμπτη Αβραμόπουλος με αντιπροσωπεία της Κομισιόν για το ζήτημα

Φτάνουν την Πέμπτη στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει της κλιμάκωσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και της EUROPOL, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα "hot spot", δηλαδή κέντρο υποβοήθησης με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.

Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης