Ακιντζί: Δεν θα πετάξουμε στο δρόμο τους ανθρώπους μετά από 41 χρόνια!

Ακιντζί: Δεν θα πετάξουμε στο δρόμο τους ανθρώπους μετά από 41 χρόνια!

Κατά τους Ελληνοκύπριους  αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ κατ` εμάς δημιουργείται μία καινούργια δομή με νέα σημαια και νέο όνομα 

Ακιντζί: Δεν θα πετάξουμε στο δρόμο τους ανθρώπους μετά από 41 χρόνια!
Με θέματα του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης, ασχολήθηκαν στη σημερινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί, εξηγώντας ότι στο περιουσιακό υπάρχει συμφωνία, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επηρεαζόμενων περιουσιών, αλλά όχι όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία η επιτροπή που θα δημιουργηθεί, από ίσο αριθμό Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, θα εξετάσει τις υποθέσεις.

Τα κριτήρια αυτά δεν έτυχαν ανταλλαγής απόψεων ούτε εισήλθαν στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. Ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία για την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο. Ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως κάθε φορά, είχαν καταρχήν κατ` ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια με τους δύο διαπραγματευτές και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και στο τέλος με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες.

Ούτε στη σημερινή τους συνάντηση, που είναι η όγδοη, συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα των κριτηρίων, όπως δήλωσε, αφού δεν έχει γίνει σχετική εργασία από τους διαπραγματευτές, ενώ η προετοιμασία της κάθε πλευράς επί του θέματος συνεχίζεται. Τα κριτήρια στα οποία θα υπάρξει στο τέλος κατάληξη είναι αυτά πάνω στα οποία θα λειτουργεί η επιτροπή για το περιουσιακό, πρόσθεσε παρατηρώντας ότι στον ελληνοκυπριακό Τύπο έγινε λάθος αναφορά στο θέμα, κάνοντας νύξη για συμφωνία για τα κριτήρια ενώ επρόκειτο για τις κατηγορίες.

Κλείσιμο
Σε ερώτηση για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι αυτό υπάρχει από παλιά και το πιο σημαντικό είναι το πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Γιατί, πρόσθεσε, πέρασαν 41 χρόνια, σε αυτά δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις και κάποια θέματα έφτασαν μέχρι το ΕΔΑΔ, το οποίο πήρε αποφάσεις σχετικά και με τα δικαιώματα του χρήστη και «αποκτήθηκε η πραγματικότητα ότι αυτός που μένει σε εκείνα τα χώματα ή τα οικήματα δεν σημαίνει ότι με μια απόφαση θα τον πετάξουμε έξω». Αυτά δεν είναι θέματα που θα λυθούν με ποσοστώσεις, αλλά θα συνδεθούν με κριτήρια με τη λύση, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να τα συζητήσουμε αυτά.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά όπως και στην τουρκοκυπριακή, υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες, όπως η ανησυχία τους τι θα γίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία και εάν αμέσως μετά τη λύση μείνουν χωρίς κράτος.

Στις αρχές που έχουν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, περιέχεται η διζωνικότητα, σημείωσε, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε αυτό το πλαίσιο. “Μιλούμε για μια νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας. Με καλή πρόθεση αυτό αναζητούμε. Κατά τους Ελληνοκύπριους  αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ` εμάς δημιουργείται μία νέα δομή. Αυτή η νέα δομή που θα δημιουργηθεί θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή με νέο όνομα και σημαία. Αλλά αυτή η δομή δεν θα υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ ή την ΕΕ. Θα πάρει τη θέση της αυτόματα με τη νέα δομή».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μια δομή που θα αλλάξει, θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία, όπως και η δομή που διοικείται από τους Ελληνοκύπριους τώρα, και από αυτές τις δύο συνιστώσες πολιτείες θα δημιουργηθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης