«Πράσινο» από το ΣτΕ για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Καρδίτσα και Τροιζηνία

«Πράσινο» από το ΣτΕ για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Καρδίτσα και Τροιζηνία

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν έχει νομικά προβλήματα η απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή 

«Πράσινο» από το ΣτΕ για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Καρδίτσα και Τροιζηνία
Το «πράσινο φως»  άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Καρδίτσα και την Τροιζηνία.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν έχει νομικά προβλήματα η απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και την λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 30W της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» στις θέσεις Αέρας και Αφεντικό  των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας του νομού Καρδίτσας.

Στο εν λόγω αιολικό πάρκο θα εγκατασταθούν 15 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 ΜW η κάθε μία.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βατσουνιάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι τμήμα της έκτασης που έχει προγραμματιστή να κατασκευαστή το αιολικό πάρκο είναι ιδιοκτησία του.
Κλείσιμο

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3163/2015 απόφασή τους, που απέρριψαν την προσφυγή του συνεταιρισμού, κ.λπ., επισημαίνουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης που υποστηρίζει ο συνεταιρισμός ότι είναι δική του «δεν θεωρείται λυμένο έναντι του Δημοσίου».

Σε άλλο σημείο της απόφασης το ΣτΕ αναφέρει ότι για την εγκατάσταση και λειτουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απαιτείται η προηγούμενη εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού ή τομεακού χαρακτήρα.

Με άλλη, δεύτερη, απόφασή του το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 3164/2015 απόφασή του  έκρινε νόμιμή την άδεια που χορήγησε ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής στην εταιρεία «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος Τροιζηνία Α.Ε.».

Με την άδεια αυτή η επίμαχη Ανώνυμη Εταιρεία ανελάμβανε την υποχρέωση να κατασκευάσει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος  15,3 ΜW στη θέση Βρωμοσυκιά του Δήμου Τροιζηνίας.

Παράλληλα, από τον περιφερειάρχη Αττικής εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του επίμαχου έργου στην Τροιζηνία.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τοπικοί σύλλογοι της Τροιζηνίας, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την προσφυγή, όπως απέρριψαν ως αβάσιμο έναν από του βασικούς ισχυρισμούς των τοπικών συλλόγων ότι η περιοχή που θα εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός είναι προστατευμένη, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης