Σκουριές: Παραμένουν ταμπουρωμένοι σε στοά στα μεταλλεία 30 μεταλλωρύχοι

Σκουριές: Παραμένουν ταμπουρωμένοι σε στοά στα μεταλλεία 30 μεταλλωρύχοι

Οι εργαζόμενοι των μεταλλείων ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή των εργασιών - Βρίσκονται στην στοά Ολυμπιάδα και αρνούνται να βγουν αν δεν δοθεί λύση

Σκουριές: Παραμένουν ταμπουρωμένοι σε στοά στα μεταλλεία 30 μεταλλωρύχοι
Κλεισμένοι σε μία από τις στοές του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές βρίσκονται από το απόγευμα της Δευτέρας περισσότεροι από 30 μεταλλωρύχοι. Οι εργαζόμενοι ταμπουρώθηκαν στην στοά Ολυμπιάδα και αρνούνται να βγουν εάν προηγουμένως δεν ανακληθεί η απόφαση για αναστολή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι μεταλλωρύχοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες στοές του μεταλλείου και τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Κεντρικό σύνθημά τους είναι το «δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν ως το τέλος. Από τη μεριά της η εταιρία ενημερώνει πως έχει ανοιχτούς όλους τους εξαερισμούς, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας των αντρών, ενώ παρών βρίσκεται και ο γιατρός της Ελληνικός Χρυσός.

Κλείσιμο

Νωρίτερα οι 2000 εργαζόμενοι στα μεταλλεία είχαν αποκλείσει τον κόμβο στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη δύο από αυτούς, που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

Ζητά διάλογο με την κυβέρνηση η «Ελληνικός Χρυσός»

Με τη σειρά της, η εταιρία, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, διευκρινίζει, ότι η Ελληνικός Χρυσός είχε υποχρέωση σύμφωνα με τις από 10-2-2012 εγκριθείσες Τεχνικές Μελέτες των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας (υπ’ αριθ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349 και Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ αντίστοιχα) να υποβάλλει μέχρι τον Φεβρουάριο 2015, προσάρτημα για την Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού - Χρυσού, το οποίο και υπέβαλε εγκαίρως με το υπ’ αριθ. Α2272 στις 22-12-2014.

Στην μελέτη αυτή, όπως επισημαίνει η εταιρία, οι δοκιμές που συμπεριλαμβάνονται εκτελέστηκαν σε ημιβιομηχανική κλίμακα στο ερευνητικό κέντρο του παρόχου της τεχνογνωσίας, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να πιστοποιήσει τέτοιου τύπου δοκιμές, δεδομένου ότι οι μόνες παγκοσμίως εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατός ο τεχνικά πλήρης έλεγχος της δυνατότητας εφαρμογής της μεθόδου της ακαριαίας τήξης είναι εκείνες της εταιρείας Outotec, που ανέπτυξε και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τη σχετική τεχνογνωσία, στο Pori της Φινλανδίας.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται, ότι μόνο με αυτό τον τρόπο είναι τεχνικά δυνατή η διασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης με βάση τα επιτόπια δεδομένα της περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, και αυτή είναι η ουσία της διασφάλισης, συμπληρώνει.
Επίσης, διαβεβαιώνει ότι τα πορίσματα που προσκομίστηκαν με τη μελέτη αυτή είναι σαφώς μεταγενέστερα της επιβολής των όρων του Φεβρουαρίου 2012 και έτσι καλύπτεται πλήρως και το τυπικό του θέματος.

Όσον αφορά τους εργαζομένους, η «Ελληνικός Χρυσός» τονίζει ότι η «ομηρία» των εργαζομένων είναι μια έννοια που δε μας αφορά και δεν ανταποκρίνεται στις προθέσεις μας - και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι τα τελευταία 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης