Υπόθεση Noratlas: Τρία σημεία ενδιαφέροντος εντόπισε η πρώτη φάση των ερευνών

Υπόθεση Noratlas: Τρία σημεία ενδιαφέροντος εντόπισε η πρώτη φάση των ερευνών

«Ο στόχος όλων μας είναι να εντοπιστούν τα λείψανα και να παραδοθούν στις οικογένειες για μια αξιοπρεπή ταφή», δηλώνουν οι υπεύθυνοι της ανασκαφής

Υπόθεση Noratlas: Τρία σημεία ενδιαφέροντος εντόπισε η πρώτη φάση των ερευνών
Την ερχόμενη βδομάδα, με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε στρατιωτικές ανασκαφές, αρχίζει η δεύτερη φάση των εργασιών για το αεροσκάφος Noratlas, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν και έχουν εντοπιστεί τρία σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία εκτιμάται από τους ειδικούς ότι αποτελούν θετική εξέλιξη στην όλη επιχείρηση.

Στο χώρο των ανασκαφών βρέθηκε σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος μαζί με τους Κύπριους ειδικούς επιστήμονες προέβη σε ενημέρωση των ΜΜΕ για την πορεία των ερευνών.

Κλείσιμο
Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι η πρώτη φάση, η οποία αρχικώς αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέσα Αυγούστου, έχει αποπερατωθεί και μπαίνουμε σιγά-σιγά στη δεύτερη φάση. Εξήγησε ότι τις επόμενες λίγες μέρες φτάνουν στην Κύπρο αρκετοί επιστήμονες και ειδικοί από το εξωτερικό, εξειδικευμένοι σε παρόμοιας φύσης ανασκαφές για να συνδράμουν το όλο έργο.

«Τα ευρήματα είναι θετικά από την άποψη ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος είναι εδώ. Στόχος ασφαλώς δεν είναι μόνο να βρούμε την άτρακτο, στόχος είναι να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων και με την ευκαιρία αυτή να στείλω μήνυμα στους συγγενείς των πεσόντων -γιατί δέχομαι αρκετά τηλεφωνήματα από την Ελλάδα, από ανθρώπους που αγωνιούν για την ανασκαφή αυτή και τους δικούς τους -και να τους πω ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, όποια διαδικασία και να χρειαστεί για να εντοπίσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων και να τους τα παραδώσουμε για να γίνουν και οι κηδείες όπως αρμόζει στις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις αλλά και με τις πρέπουσες τιμές», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Εξήγησε ότι θα υπάρχει ενημέρωση των ΜΜΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα όταν πρέπει, καλώντας όλους να αντιληφθούν ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση και η φάση στην οποία εισερχόμαστε είναι δύσκολη και εμπεριέχει κινδύνους.

«Γιατί πιθανό να βρούμε εκρηκτικά που ήταν στο αεροσκάφος και αυτό κάνει το έργο μας πιο δύσκολο, ιδιαίτερα των ανθρώπων που θα είναι εδώ, θα πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει, για όλο το επιστημονικό προσωπικό, όλο το βοηθητικό προσωπικό, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, μπαίνουμε σε δύσκολη φάση», ανέφερε ο Κύπριος Επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι έχει βρεθεί  κομμάτι από το αεροσκάφος και κάποια μικρότερα κομμάτια που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανήκουν στο Νοράτλας.

«Και για αυτό λέω για θετική ένδειξη και ότι είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί αυτό δείχνει ότι κάπου εδώ είναι και αυτό που αναζητούμε και θέλουμε να εντοπίσουμε», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ .Φωτίου είπε ότι χρονικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση παρόλο που έχει μπει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα ολοκληρωθεί η όλη ανασκαφή το Νοέμβριο.

«Όμως όταν γίνονται τέτοιες ανασκαφές κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια, και πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Ο στόχος είναι ένας, να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων», δήλωσε ο Επίτροπος.

Η Έλενα Μεράνου του Τμήματος Αρχαιοτήτων εξήγησε τη δυσκολία και περιπλοκότητα της εργασίας.

«Να καταλάβετε ότι η δουλειά μας είναι τριάντα - τριάντα εκατοστά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύουμε πάρα πολύ προσεκτικά για την ασφάλεια τη δική μας, του κόσμου, του προσωπικού και της γύρω περιοχής», ανέφερε.

«Θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα όπως μέχρι τώρα, ήδη μέχρι στιγμής τριάντα εκατοστά δουλειάς και έχουμε ήδη βρει τρία σημεία ενδιαφέροντος, αυτό είναι σημαντικό στο έργο μας και ελπίζουμε με τη δεύτερη φάση να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουν όλοι», ανέφερε.

Ο Ξενοφών Καλλής, επικεφαλής του έργου, δήλωσε στα ΜΜΕ  ότι όλες οι ανασκαφές είναι δύσκολες αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων κινδύνων.

«Από πλευράς μου εγώ θεωρώ αυτή την ανασκαφή ως ακόμη μια ανασκαφή με τους ίδιους στόχους που είναι ανθρωπιστικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εντοπισμός των λειψάνων των Ελλαδιτών», ανέφερε.

Ο κ. Καλλής είπε ότι δεν είναι αυτοσκοπός η ανασκαφή, ούτε σκοπός είναι η διερεύνηση του τι έγινε στο Νοράτλας , ούτε το σε ποια κατάσταση βρισκόταν.

«Ο στόχος όλων μας είναι να εντοπιστούν τα λείψανα και να παραδοθούν στις οικογένειες για μια αξιοπρεπή ταφή», δήλωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης