Στο «μικροσκόπιο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τυχόν «χακάρισμα» για το «Plan B» του Βαρουφάκη

Στο «μικροσκόπιο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τυχόν «χακάρισμα» για το «Plan B» του Βαρουφάκη

Για την υπόθεση τέσσερις μηνυτήριες αναφορές έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη

Στο «μικροσκόπιο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τυχόν «χακάρισμα» για το «Plan B» του Βαρουφάκη
Στα βαθιά νερά της υπόθεσης με το περιβόητο «Plan B» μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διενεργεί για το θέμα αυτό, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Ντζούρας με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων, ενώ σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκέλος της δηλαδή σε τυχόν ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη  ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει μόνο η Βουλή, όπου και έχουν διαβιβαστεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για το θέμα αυτό σε βάρος του πρώην υπουργού.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα που διενεργείται στην εισαγγελία ο κ. Ζαγοραίος έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, να ερευνήσει εάν έχει γίνει απόπειρα παρέμβασης ή παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Κλείσιμο
Η παραγγελία δόθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την ίδια υπόθεση, την οποία έχει διατάξει η Γενική Γραμματέας Εσόδων Αικατερίνη Σαβαϊδου και αναμένονται τα αποτελέσματά της. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε μιλήσει για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή. Τις επίμαχες αποκαλύψεις έδωσε στη δημοσιότητα το «Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)», στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα σχέδιά του.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει πως «επιστράτευσε» τον παιδικό του φίλο – Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Μιχάλης Χατζηθεοδώρου - ως «έμπιστό» του «χάκερ» προκειμένου να κλέψει τα ΑΦΜ των πολιτών και να προχωρήσει έτσι σε παράλληλο τραπεζικό σύστημα! Ο ίδιος πάντως το αρνείται.

Τώρα, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας θα κληθούν να καταθέσουν από την εβδομάδα που ξεκινάει οι πρώτοι μάρτυρές, όπως επίσης θα κληθεί και ο Μ. Χατζηθεοδώρου. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεων της Βουλής ενώ με βάση μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τα μη πολιτικά πρόσωπα εγκαλούνται για πλειάδα αδικημάτων όπως:
 
• Παράβαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που επισείει κίνδυνο στη ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην εθνική ασφάλεια.
• Παραβίαση κρατικών μυστικών και απόρρητων στοιχείων με επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις, καθώς το αδίκημα αφορά εθνικό νόμισμα.
• Εγκληματική οργάνωση ή σύσταση συμμορίας.
• Παράβαση καθήκοντος καθώς τα πέντε άτομα που συνεργάστηκαν για το «Plan B» ενήργησαν χωρίς να υπάρχει έγγραφη εντολή από τον Πρωθυπουργό ή υπουργό. Πολύ περισσότερο, όταν η παράβαση καθήκοντος αποσκοπούσε στην προώθηση των στόχων του κ. Βαρουφάκη να αποκομίσουν από κοινού παράνομα πολιτικά οφέλη.
• Παραβίαση σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν προπαρασκευαστικές διεργασίες για παραχάραξη νομίσματος.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση του «Plan B» τέσσερις μηνυτήριες αναφορές έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, μηνυτήρια αναφορά για τον «Plan B» κατέθεσαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος και Μιχάλης Καλαντζόπουλος καθώς και οι συνάδελφοί τους Αντώνης Βγόντζας και Κυριακή Σταμαδιάνου.

Η ομάδα των δικηγόρων ζητεί απόδοση ευθυνών στα μη πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερη μηνυτήρια αναφορά για το ίδιο σχέδιο κατέθεσε και ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος στρέφει τα πυρά του ευθέως στον κ. Βαρουφάκη όπως και στα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα. Είχαν προηγηθεί δυο ακόμη αναφορές του προέδρου του κόμματος «Τελεία» Απόστολου Γκλέτσου και μια δεύτερη του κ. Γιαννόπουλου. Αντικείμενο αυτών των αναφορών είναι οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη κατά τις εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Όλες οι αναφορές διαβιβάστηκαν από την κ. Κουτζαμάνη στη Βουλή, η οποία σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί για τυχόν ευθύνες του κ. Βαρουφάκη.

Στον πρώην υπουργό καταλογίζονται τα εξής αδικήματα:

1) Δόλος για την προπαρασκευαστική επεξεργασία διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή της διενέργειας προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας.

2) Ως προς τα «plan B» ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών σύμφωνα με το νόμο νόμος 2472/1997.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης