Πλωτά αμαξίδια και ράμπες ΑΜΕΑ σε παραλίες της Κέρκυρας

Πλωτά αμαξίδια και ράμπες ΑΜΕΑ σε παραλίες της Κέρκυρας

Στόχος του σχεδίου η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σχεδόν κάθε παραλία του νησιού. - Έως το 2019 η Κέρκυρα να διεκδικήσει το έπαθλο της πλέον φιλικής προς τα ΑΜΕΑ πόλης της Ευρώπης

Πλωτά αμαξίδια και ράμπες ΑΜΕΑ σε παραλίες της Κέρκυρας
Πλωτά αμαξίδια και ράμπες ΑΜΕΑ σε παραλίες της Κέρκυρας
Πλωτά αμαξίδια και ράμπες ΑΜΕΑ σε παραλίες της Κέρκυρας

Σε υπόδειγμα τουριστικού προορισμού πλήρους πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα και κάθε είδους ειδικές ανάγκες τείνει να εξελιχθεί η Κέρκυρα. Πλωτά αναπηρικά αμαξίδια και ράμπες άμεσης πρόσβασης στο νερό τοποθετούνται τους τελευταίους μήνες στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Ο στόχος του σχεδίου που υλοποιεί ο τοπικός δήμος είναι, αφ' ενός σταδιακά να μην υπάρχει παραλία του νησιού που να μην είναι προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ, ενώ αφ' ετέρου, έως το 2019 η Κέρκυρα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει το έπαθλο της πλέον φιλικής προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα πόλης της Ευρώπης, συμμετέχοντας στον διεθνή ετήσιο διαγωνισμό ΕΝΑΤ (European Network for Accessible Tourism, www.accessibletourism.org).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης των ΑΜΕΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 5 πλωτά αναπηρικά αμαξίδια σε ισάριθμες παραλίες. Τα τρία εξ αυτών παρελήφθησαν πρόσφατα και αγοράστηκαν από τον Δήμο Κερκυραίων, με δαπάνη που καλύφθηκε από ίδιους πόρους. Άλλα δύο αμαξίδια είχαν αγοραστεί προηγουμένως με ευθύνη του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Κερκύρας, ο οποίος αξιοποίησε έσοδα από μια συναυλία αλληλεγγύης.

Κλείσιμο

Ο συνδετικός κρίκος των δύο φορέων είναι ένας άνθρωπος, ο κ. Ανδρέας Σκούπουρας, με πρωτοβουλία του οποίου αποκτήθηκαν τα πλωτά αμαξίδια και δημιουργήθηκαν οι ράμπες. Ο κ. Σκούπουρας είναι πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού στο δήμο Κερκυραίων. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο protothema.gr «ο σχεδιασμός μας στοχεύει στο να γίνει η Κέρκυρα Νο.1 προορισμός στη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά σε παραλίες που είναι προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ. Πιστεύουμε πως άτομα με οποιουδήποτε είδους κινητικό πρόβλημα, αναπηρία κ.λπ θα πρέπει να χαίρεται ελεύθερα τη θάλασσα της Κέρκυρας, σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού επιθυμεί, ακριβώς όπως και οποιοσδήποτε άλλος επισκέπτης. Φυσικά, επειδή η ακτογραμμή της Κέρκυρας είναι αχανής και οι παραλίες πολυάριθμες, ένας ρεαλιστικός στόχος θα ήταν να προσφέρουμε τα απαραίτητα μέσα πρόσβασης σε ΑΜΕΑ τουλάχιστον σε μία ανά τρεις πλαζ. Με αυτό τον τρόπο οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ούτε θα περιθωριοποιούνται, ούτε θα 'γκετοποιούνται' σε κάποιες ελάχιστες παραλίες στις οποίες θα υπάρχει ράμπα, πλωτό αμαξίδιο κ.λπ».

Ο κ. Ανδρέας Σκούπουρας σημειώνει ότι «οι ράμπες είναι κερκυραϊκή ευρεσιτεχνία, καθώς τις έχουμε εξελίξει βάσει της πρακτικής εφαρμογής τους, σε πραγματικές συνθήκες. Προσφέρουν πρόσβαση έως μέσα στο νερό, σε βάθος όπου λειτουργεί η άνωση και άρα ο λουόμενος μπορεί κατευθείαν να κολυμπήσει. Τα αμαξίδια χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπως πχ τετραπληγίες, εγκεφαλικές παραλύσεις κ.λπ, στις οποίες τα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να βαδίσουν πάνω στη ράμπα. Επομένως, ο συνδυασμός των δύο μέσων σε μια παραλία καλύπτει το σύνολο των αναπηριών, διευκολύνοντας κάθε ΑΜΕΑ να χαρεί ελεύθερα τη θάλασσα».

Αυτή τη στιγμή, τα πλωτά αναπηρικά αμαξίδια είναι διαθέσιμα στις παραλίες

Σιδάρι, Λευκίμμη, Μον Ρεπό, Αρίλλας και Μπενίτσες. Οι ράμπες, αντίστοιχα, βρίσκονται στα Γουβιά, την Παλαιοκαστρίτσα, τον Άγιο Ιωάννη Περιστερών και τον Ύψο, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται μία ακόμη στην Αχαράβη και μία στη Λευκίμμη. Σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν δύο επιπλέον, στη Δασιά και τους Λιαπάδες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κ. Ανδρέα Σκούπουρα, «η υποδοχή της πρωτοβουλίας υπέρ της διευκόλυνσης των λουομένων ΑΜΕΑ από την τοπική κοινωνία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ακόμη και εγώ, όσο αισιόδοξος και εάν ήμουν, δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπήρχαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι που 'φιλονικούν' μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει τη δημιουργία ράμπας στην παραλία του».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης