Κύπρος: Φυλακισμένος Ρώσος δημοσιογράφος πραγματοποιεί απεργία πείνας

Κύπρος: Φυλακισμένος Ρώσος δημοσιογράφος πραγματοποιεί απεργία πείνας

Συνελήφθη στις 15 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα των ρωσικών αρχών

Κύπρος: Φυλακισμένος Ρώσος δημοσιογράφος πραγματοποιεί απεργία πείνας
Απεργία πείνας στις Κυπριακές φυλακές πραγματοποιεί ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Νεκράσοβ, ο οποίος συνελήφθη στις 15 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα των ρωσικών αρχών.

Ο Νεκράσοβ μπήκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού κράτους λόγω της έντονης κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση Πούτιν και στα στελέχη του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».

Η σύλληψη του Νεκράσοβ στην Κύπρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οργάνωσης «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα». Η οργάνωση ζητά από τις κυπριακές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο και να εγκρίνουν το αίτημά του για άσυλο, καθώς πιθανή έκδοσή του στη Ρωσία θα τον θέσει σε κίνδυνο πολυετούς φυλάκισης, όπως συνέβη και με άλλους δημοσιογράφους που επέκριναν την κυβέρνηση Πούτιν. Ο Αντρέι Νεκράσοβ δεν συναινεί στην έκδοσή του και στις 13 Αυγούστου θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για να εξεταστεί το αίτημα των ρωσικών αρχών.

Κλείσιμο
Ο Νεκράσοβ εργαζόταν στην εφημερίδα «Den», της πόλης Izhevsk, πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής του Ουντμούρτ. Λόγω των συνεχών αποκαλύψεών του για σκάνδαλα τοπικών παραγόντων του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», δεχόταν πιέσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και τελικώς εγκατέλειψε την εργασία του για να εργαστεί σε άλλη εφημερίδα. 

Στην εφημερίδα «Izhevski Nabliudatel», όπου ήταν αρχισυντάκτης, δέχθηκε πάλι παρενοχλήσεις και συνέχισε την εργασία του γράφοντας σε διάφορα blogs. Όπως προκύπτει από την καταγγελία των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», εναντίον του ασκήθηκε δίωξη μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου, καθώς ο Νεκράσοβ υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό. Φοβούμενος ότι θα έχει την κατάληξη άλλων δημοσιογράφων στη Ρωσία, τον περασμένο Μάρτιο εγκατέλειψε τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 152η θέση μεταξύ 180 χωρών σε θέματα ελευθερίας του Τύπου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης