... Οταν οι τροϊκανοί συνάντησαν και τους συνεργάτες του Κουρουμπλή!

... Οταν οι τροϊκανοί συνάντησαν και τους συνεργάτες του Κουρουμπλή!

Πέφτουν ένα - ένα τα "κάστρα"- Σε καλό κλίμα η «γνωριμία» - Συζητήθηκαν φάρμακο, δραστική ουσία και μειώσεις τιμών στις εξετάσεις

... Οταν οι τροϊκανοί συνάντησαν και τους συνεργάτες του Κουρουμπλή!
Η… πρώτη φορά των υπηρεσιακών παραγόντων της αριστερής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις συναντήσεις με τους ομολόγους τους από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταγράφηκε πλέον στα πρακτικά.

Επί τέσσερις ώρες το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου πέντε στελέχη του υπουργείου Υγείας –συνεργάτες του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς κι επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων ή διευθύνσεων- βρίσκονταν «απέναντι» από τους τεχνοκράτες των Θεσμών σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Το βασικό συστατικό του… brunch Ελλήνων και ξένων ήταν το φάρμακο, με τον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σταθερό επισκέπτη της Αθήνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κ. Τζιουζέπε Καρόνε να δίνει τον τόνο –και τον λόγο- στις συζητήσεις.

Κλείσιμο
 
Φάρμακο, δραστική ουσία, μειώσεις τιμών στις εξετάσεις
Το φάρμακο και  η πολιτική που ακολουθείται καθώς κι εκείνη που πρέπει να ακολουθηθεί ως απόρροια της συμφωνίας της χώρας μας με τους Θεσμούς  βρέθηκαν στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο. Με τη συμφωνία έχει κλειδώσει η επιστροφή στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, με ρητή αναφορά στην κατάργηση κάθε εξαίρεσης που επιτρέπει συνταγογράφηση φαρμάκου με εμπορική ονομασία. Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (εκτός πατέντας ή off patent) κατά 50% και των γενοσήμων φαρμάκων κατά 32,5% από την τιμή πατέντας, καθώς επίσης και η κατάργηση της «προστασίας» στην τιμή των γενοσήμων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012. Η ρήτρα των κεκτημένων δικαιωμάτων των φαρμάκων που βρίσκονταν στην αγορά πριν από το 2012 καλύπτει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πολλά σκευάσματα κυρίως ελληνικών εταιριών.
 
Συζητήθηκαν, όμως, και τα μείζονα, κατά τους εκπροσώπους των δανειστών, θέματα των έκτακτων φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται στους ιδιώτες παρόχους υγείας, δηλαδή το Claw back και το Rebate, με τα κλιμάκια των ξένων τεχνοκρατών να επιμένουν στην είσπραξη των ποσών που τους αναλογούν για το 2014 με ταχείες διαδικασίες.
 
Στην ατζέντα μπήκε και το άλλο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά την επανεξέταση προς τα κάτω στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Σημειωτέον ότι αυτό το θέμα αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο Οργανισμός είχε ζητήσει από τους γιατρούς να συζητήσουν την ανακοστολόγηση των 694 εξετάσεων που αποζημιώνει, στοχεύοντας σε ετήσια εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι γιατροί απέρριψαν την σχετική πρόταση.

 
Μια συνάντηση με πολλές όψεις
Ο απολογισμός του υπουργείου Υγείας για τη συνάντηση ήταν θετικός – μετά την ολοκλήρωσή της στελέχη του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για πολύ καλό κλίμα στην πρώτη αυτή συνάντηση με τους περίφημους τεχνοκράτες της τρόικας.
 
Υπηρεσιακοί παράγοντες της προγενέστερης περιόδου που είχαν εμπειρία από τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας άκουγαν, πάλι, με δυσπιστία τις εντυπώσεις των νυν, ιδίως όταν πληροφορούνταν και για την παρουσία του «σκληρού» κ. Καρόνε που έχει «εμμονή» με τους αριθμούς και τα στοιχεία.
 
Πάντως, το protothema.gr πληροφορείται πως δεν συμμερίζονται την άποψη περί καλού κλίματος όλοι όσοι συμμετείχαν στην πρώτη… αριστερή συνάντηση. Όσοι υιοθέτησαν την γραμμή που επέβαλε το υπουργείο Υγείας στο… παρά πέντε της συνάντησης και σύμφωνα με την οποία «οι συμμετέχοντες θα είναι λακωνικοί, σύντομοι και δεν θα δίνουν στοιχεία», θεωρούν ότι ο στόχος… επετεύχθη. 

Όσοι πάλι, και λόγω εμπειρίας σε ανάλογες συναντήσεις, είχαν προετοιμάσει στοιχεία για τα θέματα της ατζέντας, δηλαδή το φάρμακο, τη δαπάνη, τις υπερβάσεις, τα claw back κοκ, τα προσκόμισαν, χωρίς κρυψίβουλη στάση. 

Και οι μεν και οι δε πάντως συμφωνούν ότι τα τεχνικά κλιμάκια είχαν πολύ καλή εικόνα για τις εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά το ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ, και την κάλυψη των ανασφάλιστων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης