«Casus belli» οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό για τους φαρμακοποιούς

«Casus belli» οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό για τους φαρμακοποιούς

Σε νέα ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κατηγορεί και πάλι την κυβέρνηση για εμπαιγμό του κλάδου των φαρμακοποιών

«Casus belli» οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό για τους φαρμακοποιούς
Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, ευρισκόμενοι εμπρός στην επικείμενη όπως υποστηρίζουν ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Παράλληλα, σε και μια ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης δηλώνουν ότι θα σταματήσουν  να στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους, παρέχοντας πίστωση στα φάρμακα.
 
Σε νέα ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κατηγορεί και πάλι την κυβέρνηση για εμπαιγμό του κλάδου των φαρμακοποιών και της καταλογίζει ότι «θέλει να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των μονοπωλίων. Επίσης, υπενθυμίζει στο ΣΥΡΙΖΑ τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του αναφορικά με τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις οποίες «ο ρόλος του φαρμακοποιού και του φαρμακείου είναι μέρος του συστήματος υγείας και υπόκειται σε κανόνες δημοσίου συμφέροντος τους οποίους ορίζει η πολιτεία. Ως ατομική επιχείρηση, ταυτίζεται αποκλειστικά με τον ιδιόκτητη, αδειούχο, επιστήμονα φαρμακοποιό».
 
 «Αμαχητί και  χωρίς καμιά προηγούμενη διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση  θέλει να παραδώσει το μικρομεσαίο Φαρμακείο της Γειτονιάς,  σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμαρτύρεται έντονα  για την μεθόδευση  της Κυβέρνησης , η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται να εισάγει στην Βουλή ρύθμιση – απορρύθμιση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακειών» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΠΦΣ.
 
Κλείσιμο
Οι πέντε δράσεις των φαρμακοποιών που ενίσχυσαν το σύστημα υγείας
 
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η κυβέρνηση με τη στάση της απέναντι στον κλάδο ουσιαστικά απαξιώνει τη σημαντική συμβολή του τα τελευταία χρόνια στην στήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν αναγνωρίζεται η στήριξη του κλάδου:
•Στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας  στο πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί
•Στην εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
•Στην απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτική περίθαλψης με τις πολύμηνες πιστώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ
•Στην συγκράτηση της αγοράς στην πρόσφατη δύσκολη συγκυρία των capital control
•Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παρέχοντας φάρμακα στους ανασφάλιστους αλλά και στους μετανάστες   στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά.


O πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος ζητεί επειγόντως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ο Κ. Λουράντος επανέρχεται με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, και σε ήπιο τόνο σε σχέση με την εκείνη που είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο οπου τον αποκαλούσε μεταξύ άλλων ψεύτη και ανίκανο, του ζητεί επειγόντως συνάντηση για το θέμα των φαρμακείων. 

«Η φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ασφάλισης και έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα όλα αυτά τα χρόνια.

Στην πρόσφατη πολύ δύσκολη συγκυρία οι Φαρμακοποιοί στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους, ψυχικές και οικονομικές , την απρόσκοπτη προμήθεια Φαρμάκων των ασφαλισμένων.


Δυστυχώς σύμφωνα με πληροφορίες μας η Κυβέρνηση προτίθεται με πρόσχημα την επικείμενη συμφωνία να διαλύσει αυτό τον πυλώνα της Φαρμακευτικής Περίθαλψης , δηλαδή το μικρομεσαίο Φαρμακείο της Γειτονιάς.


Για τον λόγο αυτό ζητάμε επειγόντως συνάντηση μαζί σας για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση που θα αφανίσει όχι μόνο τα φαρμακεία αλλά και την φαρμακευτική περίθαλψη» καταλήγει η επιστολή του κ. Λουράντου.

Mε...καταιγισμό ενημερωτικών επιστολών συνεχίζει ο ΠΦΣ την προσπάθειά του να βρει συμμάχους στη μάχη που δίνει για να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. 
Έτσι, μετά την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ακολούθησε επιστολή προς τους Ελληνες Βουλευτές με την οποία ο κ. Λουράντος ζητεί την στήριξη των ελληνικών φαρμακείων λέγοντας τους χαρακτηριστικά ότι η επικείμενη ρύθμιση θα τους φέρει προ των ευθυνών τους. 

«Η  Κυβέρνηση υπό την πίεση εγχωρίων και ξένων συμφερόντων, προωθεί ρύθμιση στην υπό ψήφιση συμφωνία η οποία ανατρέπει το υπάρχον σύστημα αδειοδότησης των φαρμακείων, δίνοντας την ευκαιρία σε ισχυρά κεφάλαια να δημιουργήσουν καρτέλ και καταστάσεις ολιγοπωλίων, με αντικείμενο τη Υγεία.Η προσπάθεια αυτή που έχει προφανώς αμιγώς οικονομικά κίνητρα , πράγμα που δεν συνάδει με την Δημόσια Υγεία , έρχεται σε ευθεία αντίθεση με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας» επισημαίνεται στην επιστολή. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επικαλούνται:
• ο όλος ιδιάζων χαρακτήρας των φαρμάκων τα διαφοροποιεί από τα λοιπά προϊόντα
• σε αντίθεση προς τους φαρμακοποιούς, οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη με εκείνη των φαρμακοποιών
• τα πρόσωπα που εκμεταλλεύονται φαρμακείο και τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού ενδέχεται να πλήξουν την ανεξαρτησία των μισθωτών φαρμακοποιών παρακινώντας τους να διαθέτουν φάρμακα τα οποία δεν τους συμφέρει πλέον να τα έχουν στις αποθήκες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης