Λουράντος προς Τσίπρα: Σταματήστε να εμπαίζετε τους φαρμακοποιούς

Λουράντος προς Τσίπρα: Σταματήστε να εμπαίζετε τους φαρμακοποιούς

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και το υπ. Υγείας προωθούν άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων

Λουράντος προς Τσίπρα: Σταματήστε να εμπαίζετε τους φαρμακοποιούς
Αναζωπυρώνεται το μέτωπο των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με «έγκυρες πληροφορίες» που επικαλείται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προωθούν άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.
 
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων σε πρώτη φάση και η απελευθέρωση της πώλησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και σε σούπερ μάρκετ σε επόμενη φάση, αποτελούν δύο από τα προαπαιτούμενα των θεσμών για το χώρο της υγείας και δη του φαρμάκου. Υπενθυμίζεται ότι δραστικές αλλαγές προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και για την τιμολόγηση των γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμάκων (ορίζεται ότι πρέπει να μειωθεί η τιμή όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους κατά 50% και των γενοσήμων φαρμάκων κατά 32,5% από την τιμή πατέντας, καθώς επίσης να καταργηθεί η προστασία στην τιμή των γενοσήμων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012.
 
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός. Πλέον, και εφόσον εφαρμοστεί η διάταξη του μνημονίου αναμένεται να αλλάξει άρδην ο κλάδος των φαρμακείων, καθώς άδεια φαρμακείου θα δίδεται σε οιονδήποτε.
 
Κλείσιμο
«Η διάταξη αυτή αποτελούσε εμπόδιο στη δημιουργία καρτέλ στον χώρο του φαρμάκου» υποστηρίζει ο ΠΦΣ. Θεωρεί, μάλιστα, ο κλάδος ως ιδιαίτερα απαξιωτικό για τη χώρα το γεγονός πως τέτοια διάταξη και τέτοιο καθεστώς ιδιοκτησίας φαρμακείων δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. «Ενημερώνουμε την Κυβέρνηση ότι τέτοιες διατάξεις που οι Τροϊκανοί υποδεικνύουν, δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο κ.λπ.» αναφέρουν στην ανακοίνωση.
 
Λουράντος: Οι κυβερνώντες μας εμπαίζουν υλοποιώντας πολιτικές που απέρριπταν
 
Με μια πύρινη ανακοίνωση όπως αυτές που επιφυλάσσει τους τελευταίους δύο μήνες ο επικεφαλής του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος, επιτίθεται στην κυβέρνηση καταλογίζοντας της ότι «δεν μπορεί  να  εμπαίζει ένα κλάδο  υλοποιώντας πρακτικές και πολιτικές που πολεμούσαν μέχρι χθες» και την καλεί να γνωστοποιήσει τις θέσεις της.
 
«Ελπίζουμε και καλούμε  προς τούτο τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και την πρόεδρο του ΕΟΦ να δηλώσουν με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ούτε και σχεδιασμός. Ενδεχόμενη αποφυγή σαφούς και κατηγορηματικής κυβερνητικής θέσης, είναι προφανές ότι θα επιβεβαιώσει τους φόβους μας και τις πληροφορίες μας. Στην περίπτωση αυτή θα αντιληφθούν ΟΛΟΙ ότι σπέρνοντας ανέμους, θερίζουν θύελλες» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο κ. Λουράντος.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακοποιοί ετοιμάζουν και τις νομικές κινήσεις τους, καθώς όπως τονίζουν το μέτρο που προωθείται «βρίσκει αντίθετο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης