Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του νησιού - Προηγήθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις στη Σαμοθράκη - Ασθενής σεισμική δόνηση και στην Αττική -Τι λέει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στην ελληνική επικράτεια καθώς έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ με αποκορύφωμα τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν ανοιχτά της Κω λίγα λεπτά πριν τη 1 μετά το μεσημερί ανοιχτά της Κω.

Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης καταγράφηκε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του νησιού των Δωδεκανήσων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό ινσιτούτο το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10χλμ.

Είχαν προηγηθεί τρεις σεισμοί με επίκεντρο τη Σαμοθράκη. Οι πρώτες δύο, μεγέθους 4,3 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 04:26 και 5:39 αντίστοιχα, με τον πρώτο να έχει εστιακό βάθος 45 χιλιομέτρων και τον δεύτερο 58.

Ο τρίτος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:54. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διπλή σεισμική δόνηση δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για την περιοχή, αλλά το φαινόμενο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, διότι αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στην Αττική, στις 12:03, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα Ανατολικά της Αθήνας και μόλις 4 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Νέας Μάκρης. Η δόνηση, μάλιστα, έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς το εστιακό βάθος υπολογίστηκε μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. 


«Πρόκειται για συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα με δονήσεις  οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους», τόνισε μιλώντας στο «protothema.gr» ο κ. Λέκκας. 

Οι δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 04:26 και 5:39 αντίστοιχα, σε θαλάσσιο χώρο κοντά στη Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, βρίσκονται πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν μπορεί η δραστηριότητα να περάσει στον Ελλαδικό χώρο. 

Για τον σεισμό τόσο στη Νέα Μάκρη, όσο και στην Κω, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η περιοχή δίνει συχνά τέτοιου μεγέθους σεισμούς. 

Ο κ. Λέκκας ωστόσο ανέφερε ότι τα φαινόμενα παρακολουθούνται από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης