Νεάπολη: Φλόγες πλησιάζουν ξανά στην κατοικημένη περιοχή - Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα

Νεάπολη: Φλόγες πλησιάζουν ξανά στην κατοικημένη περιοχή - Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα

Εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων - Τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής: 60.000 στρέμματα έγιναν «κάρβουνο» - 40 σπίτια κάηκαν - Πυρετώδεις εργασίες για να αποκατασταθούν η ηλεκτροδότηση, τα δίκτυα επικοινωνιών και η υδροδότηση - Δήμαρχος Μονεμβασιάς στο protothema.gr: Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα

Νεάπολη: Φλόγες πλησιάζουν ξανά στην κατοικημένη περιοχή - Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα
Σε συναγερμό βρίσκονται και πάλι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στη Νέαπολη Λακωνίας καθώς εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. 

Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά προς την κατοικημένη περιοχή με τις αρμόδιες Αρχές να επιχειρούν προκειμένου να τις οριοθετήσουν και τις κατασβήσουν. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη. 

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν υπεράνθρωπη μάχη κι δήμος συνδράμει με όποιο μέσο μπορεί. Οι άνεμοι πνέουν πολύ δυνατοί κι έχουν αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή Αδιάκοπο στον Κάμπο είχαμε δύο μέτωπα. Το ένα έχει ελεγχθεί και το άλλο συνεχίζει να καίει. Φωτιά αναζωπυρώθηκε και στην κορυφογραμμή μεταξύ Νεάπολης και Βελανιδιών, ενώ στην Αγία Μαρίνα το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε έσβησε στις τέσσερις τα ξημερώματα», τονίζει στο protothema.gr ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης.

«Σε αυτές τις περιοχές δεν απειλούνται σπίτια, παρά μεμονωμένες οικίες τις οποίες προστατεύουμε για να μην καούν. Ελπίζω πως αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να έχουμε ελέγξει όλα τα πύρινα μέτωπα. Σε μία στιγμή η φωτιά μπορεί να είναι μικρή κι αν ξεφύγει, όπως έγινε, να κάψει ολόκληρες εκτάσεις. Εύχομαι να κοπάσουν οι άνεμοι. Ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει τη Δευτέρα», προσθέτει.

«Μέχρι τώρα έχουν καεί περίπου 60.000 στρέμματα. Έχουμε ζημιές σε σπίτια που έχουν καεί ολοσχερώς κι άλλα μερικώς. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες ελιές και δέντρα και τα βουνά μας έχουν επίσης καεί ολοσχερώς. Σε οποιαδήποτε πρώτη πλημμύρα όλα τα καμένα θα κατέβουν στον κάμπο και τους οικισμούς. Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα», επισημαίνει, ακόμη, ο κ. Τριχείλης.
Κλείσιμο

Η πύρινη λαίλαπα των προηγούμενων ημερών – που εκτεινόταν σε πάνω από 15 χλμ- κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να ανασυντάξουν της δυνάμεις τους για να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς αντικαθιστώντας στύλους που έχουν καεί και σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ και άλλες υπηρεσίες αποκαθιστούν ζημιές που έχουν προκληθεί στα δίκτυα επικοινωνιών και στην υδροδότηση κάποιων χωριών όπου σταδιακά κι εκεί αποκαθίστανται οι ζημιές.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, συγκροτούνται συνεργεία από την Περιφέρεια και το Δήμο Μονεμβασιάς, όπου τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλα τα επίπεδα, φυσικό περιβάλλον, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Επιπλέον, τη Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή ο υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου από κοντά να εξετάσει την κατάσταση και θα προεδρεύσει σύσκεψης στο δημαρχείο της δημοτικής ενότητας Βοιών στη Νεάπολη, με την συμμετοχή της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για την λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με πρώτους τους κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη χορήγησης ζωοτροφών, γιατί έχει καεί το σύνολο των βοσκοτόπων.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα 

Για την ώρα στην μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Μαλαντρενίου του δήμου Άργους- Μυκηνών επιχειρούν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 51 άντρες, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 οχήματα ΟΤΑ και 3 αεροσκάφη.
 
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά καίει αγροτοδασική περιοχή με ελιές και πουρνάρια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης