Μήνυμα ελπίδας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Μήνυμα ελπίδας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Κατά τον εορτασμό της μνήμης του αγίου Παισίου

Μήνυμα ελπίδας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Μήνυμα ελπίδας, πίστης και καρτερίας προς τον ελληνικό λαό έστειλε, με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του οσίου Παϊσίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στη μονή Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο βίο του άγιου Παϊσίου, σημείωσε ότι τον «ανέδειξε ο Θεός κατά τους δυσκόλους τούτους δια την Ελλάδα καιρούς», υπογραμμίζοντας ότι «φωτίζει τα σκοτάδια της ανησυχίας, της αβεβαιότητος και της ανασφαλείας που μας τυλίγουν καθημερινώς» και πρόσθεσε: «Είναι μαζί μας, δίπλα μας κοντά μας, ο άγιος, δια να ομιλήσουμε με την ιδικήν του απλοϊκή φρασεολογία. Φρασεολογία ενός συγχρόνου Κοσμά του Αιτωλού. Είναι μαζί μας αυτάς τας δυσκόλους στιγμάς και μας λέγει : «Μη φοβείσθε, είμαι μαζί σας, ο Θεός είναι μαζί σας, δε θα σας αφήσει να δοκιμασθείτε περισσότερο από όσον ημπορείτε να αντέξετε. Όλα τα παραχωρεί δια το καλόν μας. Αι δυσκολίαι θα πάψουν, μόνον με τη δύναμη και με την χάρη του, θα πάψει η τρικυμία και θα έρθει η γαλήνη». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι με αγάπη και πίστη προς το Θεό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πιστοί θα ξεπεραστούν.

Κλείσιμο
«Η σημερινή εσπέρα είναι σημαδιακή. Δεν είναι μόνον η πρώτη εορτή της μνήμης του αγίου Παισίου, συμπίπτουσα με μίαν εξαιρετικώς κρίσιμον και καιρίαν για το έθνος των Ελλήνων, στιγμήν. Είναι κυρίως και πρωτίστως παραμυθίαν και παρηγορίαν. Εάν έχωμεν την αγάπην του Θεού και την ελπίδα μας εις εκείνον τότε έχουμε τα πάντα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και επανέλαβε με έμφαση : «Εάν έχωμεν την αγάπην του Θεού και την ελπίδα μας εις εκείνον, τότε, μόνον, έχουμε τα πάντα».

«Το γένος μας επέρασε τόσες μπόρες και κλυδωνισμούς όπως έλεγε ο άγιος Παίσιος και δεν εχάθηκε. Δεν φοβόμαστε λοιπόν τας παροδικάς θυέλλας, οι ορθόδοξοι έλληνες , τας οποίας μετατρέπει εις γαλήνην, ο περιπατών επί των υδάτων Κύριος και ενισχών ημάς, όπως κάποτε τον λιποψυχίσαντα Απόστολον Πέτρον» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά στον ασκητικό βίο «του αγίου «της θυσίας, της αγάπης, της πίστεως, της αυταπαρνήσεως, της αρετής, της καρτερίας, της υπομονής», και υπογράμμισε ότι «μας προστατεύει, μας παρηγορεί και μας παρακινεί προς επιστροφήν εις τας αξίας μας». «Τας αξίας του Θεού και του ρωμαίικου Γένους μας και του ορθοδόξου πολιτισμού μας» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο άγιος «είναι συγχρόνως είναι και οικουμενικός άγιος» λόγω των μηνυμάτων, που εκπέμπει το παράδειγμα του, σε όλο τον κόσμο. 

Πρόσθεσε, ότι ο άγιος Παϊσιος «εσφράγισε τη ζωή του με το εκούσιο μαρτύριο της συνειδήσεως» και ότι μέσα στη σημερινή εποχή «των πολλών και γενικών αλύτων αδιεξόδων» ο λόγος του είναι πάντοτε επίκαιρος, καθώς δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η ελπίδα και η πίστη βοηθά τον άνθρωπο να ξεπερνά κάθε δυσκολία, κακουχία και αντιξοότητα. 

«Το σημερινό μήνυμα του αγίου Παϊσίου μέσα εις τας πολλάς δυσκολίας ολοκλήρου του κόσμου είναι η ελπίς, που απευθύνεται εις κάθε απελπισμένο και προβληματισμένο άνθρωπο. Οι σύγχρονοι Έλληνες απόψε και πάντοτε πρέπει να έχουμε την προσοχή μας τεστραμμένη εις τον λόγον του, ο οποίος είναι πάντοτε σύγχρονος και επίκαιρος και ευεργετικός» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε :
«Ευρίσκει απήχηση, διότι δεν υπάρχει δυσκολία την οποία εμπειρικώς δεν έζησεν ο γέροντας ο άγιος Παίσιος, Έτσι και σήμερα μας λέγει : «Δεν έχετε χρήματα; Κι εγώ δεν είχα ποτέ, όλα τα εμοίραζα εις τους έχοντες ανάγκην. Είστε πτωχοί; Εγώ υπήρξα πτωχότερος από σας.

Πεινάτε; Σε όλη τη ζωή μου εκουσίως πεινούσα. Ζούσα με μια ντομάτα, με λίγο παξιμάδι, με λίγο ψωμί. Κρυώνετε; Πάντοτε εκρύωνα και δεν άναβα σόμπα στο κελί μου. Είστε ταλαιπωρημένοι χωρίς φάρμακα, χωρίς μέλλον; Ήμουν ασθενής πάντοτε και ποτέ δεν εζήτησα από τον Θεό να μου πάρει την ασθένεια. Πέρασα κι εγώ από την δίστομον μάχαιραν τον πόνον την ασθενείας του καρκίνου. Πονείτε και κλαίτε; Μια ζωή επόνεσα και σήκωσε τις αμαρτίες των άλλων». 
Τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησαν ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και η ηγουμένη της μονής Φιλοθέη, ενώ παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας και του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και άλλοι μητροπολίτες. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά το πέρας του εσπερινού, συνοδευόμενος από ιερείς, επισκέφθηκε και προσκύνησε τον τάφο του αγίου Παϊσίου, που βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού, όπου γονάτισε και προσευχήθηκε για λίγα λεπτά. 

Τον τάφο του αγίου επισκέφθηκαν καθόλη τη μέρα πολλές χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αγρυπνία, περιμένοντας ώρες σε μακριές ουρές για να προσκυνήσουν.

Η αγρυπνία θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει το πρωί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για την Κωνσταντινούπολη. 
Φάνης Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης