Θεσσαλονίκη: 3.000 μετανάστες συνωστίζονται σε συνοριακούς σταθμούς

Θεσσαλονίκη: 3.000 μετανάστες συνωστίζονται σε συνοριακούς σταθμούς

Εκφράζεται η ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς οι μετανάστες παραμένουν εκεί κάτω από άθλιες συνθήκες, την ώρα που δέχονται επιθέσεις από «άγνωστης προέλευσης μαφία»

Θεσσαλονίκη: 3.000 μετανάστες συνωστίζονται σε συνοριακούς σταθμούς
Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρεις χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στους συνοριακούς σταθμούς Ειδομένης και Ευζώνων αλλά και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών εν μέσω καλοκαιριού και ζητά παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΔΕ, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σύριοι, Σομαλοί, Αφγανοί και άλλοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα, ενώ δέχονται επιθέσεις από 'άγνωστης προέλευσης μαφία' της ΠΓΔΜ και επαναπροωθούνται στη χώρα μας χτυπημένοι και καταληστευμένοι. Η ελληνική αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, ενώ η παραμονή μεγάλης μάζας ανθρώπων στα χωριά μας κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», αποκαλύπτει.

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει
Κλείσιμο
 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλλον του ταξιδιού τους είναι άγνωστο καθώς μπορεί να επιδιώκουν ένα καλύτερο αύριο στα ευρωπαϊκά εδάφη μέσω της Ελλάδας, αλλά την ίδια στιγμή λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος. "Πρόσφατα, η Ουγγαρία αυτοεξαιρέθηκε από τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ θέτοντας ουσιαστικά μπλόκο στην είσοδο μεταναστών στη χώρα. Το ίδιο προτίθενται να κάνουν και άλλα κράτη στη 'γειτονιά' μας με αποτέλεσμα όλα τα κύματα να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα που αδυνατεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων" προσθέτει.

Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Παιονίας, σχολιάζει ότι "απαγορεύεται από διακρατικές συνθήκες η δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων για μερικές ημέρες στα σύνορα, ενώ υπάρχει απαγόρευση παραμονής των αυτοκινήτων και λεωφορείων τους εντός του νομού Κιλκίς". Το αποτέλεσμα είναι να αφήνουν οι περισσότεροι τα αυτοκίνητά τους στα σύνορα του νομού και να περπατούν πάνω στον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων με κίνδυνο να παρασυρθούν από διερχόμενα αυτοκίνητα. Ο κ. Γκουντενούδης, φέρνει εξάλλου το λυπηρό παράδειγμα πρόσφατου τροχαίου με μετανάστες κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς, ύστερα από αστυνομική καταδίωξη.

"Οι εθελοντές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι υπηρεσίες του Δήμου Παιονίας έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα και κάνουν ό,τι μπορούν. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας θα πρέπει να δρομολογηθεί κάποια λύση από την κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με τα άλλα κράτη καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο" προσθέτει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκουντενούδης έθεσε το ζήτημα στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και με αυτή την αφορμή την περιοχή επισκέπτεται, σήμερα, ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι Παιονίας και Γευγελής (από την ΠΓΔΜ) είχαν συνάντηση με στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν προσπάθειες για επαφές των τοπικών αρχών με την ΚΕΔΕ, την αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης