Συνταξιούχοι στημένοι έξω από τράπεζες - Ουρές από νωρίς σε βενζινάδικα

Συνταξιούχοι στημένοι έξω από τράπεζες - Ουρές από νωρίς σε βενζινάδικα

Παρά τις διαβεβαιώσεις παρουσιάζονται ελλείψεις σε πολλά πρατήρια - Σε 48 ώρες άδειασαν από χρήματα 2191 ΑΤΜ σε σύνολο 5.449 σε όλη τη χώρα

Συνταξιούχοι στημένοι έξω από τράπεζες - Ουρές από νωρίς σε βενζινάδικα
Αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα είναι από σήμερα η χώρα καθώς είναι η πρώτη μέρα με capital controls.

Σήμερα από νωρίς το πρωί έξω από πολλές τράπεζες βρίσκονται εκατοντάδες ηλικιωμένοι που περίμεναν πώς και πώς τις προηγούμενες ημέρες να πάρουν τις συντάξεις τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους και βρέθηκαν προ εκπλήξεως μετά τις δραματικές εξελίξεις τα δύο τελευταία 24ωρα. Το γεγονός ότι διαθέτουν μόνο βιβλιάρια και όχι χρεωστικές κάρτες στην πλειοψηφία τούς έχουν φέρει σε απελπισία και η παρουσία τους έξω από τις τράπεζες - όπως εξήγησαν οι ίδιοι - είναι για να ενημερωθούν από τα στελέχη για το τι θα κάνουν και πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρέωσεις τους που τρέχουν. Όπως τονίζουν είναι αποφασισμένοι να περιμένουν όσο χρειαστεί προκειμένου να μάθουν από επίσημα χείλη τι θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα που θα περάσουν χωρίς χρήματα.

«Τι θα κάνω δε ξέρω, εγώ είμαι γέρος άνθρωπος, δεν έχω κάρτα ανάληψης, πώς θα πάρω τη σύνταξή μου», λέει ο κ. Δημήτρης στο protothema.gr.

Κλείσιμο


Δηλώνουν σοκαρισμένοι, στενοχωρημένοι και εκφράζουν το φόβο τους για όλα όσα συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Δε μας έφτανε που φτάσανε οι συντάξεις στον...πάτο τώρα έρχεται και αυτό το ''χτύπημα'' το κλείσιμο των τραπεζών. Μπορεί να μου πει εμένα κάποιος πώς θα βγάλω τα λεφτά μου από τη σύνταξη μου αφού δεν έχω κάρτα; Τι να κάνουμε δεν έβγαλα κάρτα εγώ είμαι μεγάλος άνθρωπος, κάθε μήνα έτσι συνήθισα να έρχομαι με το βιβλιάριο μου, τι θα γίνει τώρα;», αναρωτιέται μαζί με άλλους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εκείνον.




Στην Καλλιθέα συνταξιούχοι έσπευσαν από το πρωί με τα βιβλιάρια στα χέρια προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους.

«Αν δεν ανοίξουν το μεσημέρι οι τράπεζες να πάρουμε τις συντάξεις μας εύχομαι... καλή κατοχή. Έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει γιατί το κάνανε αυτό, πώς θα κινηθούμε, πώς θα φάμε και τώρα μας ζητάνε να πάμε και να ψηφίσουμε. Ποιος θα μου δώσει χρήματα για τη βενζίνη για να πάμε στην επαρχία να ψηφίσουμε.  Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε όλοι κάρτες ανάληψης. Τι θα κάνουμε δεν ξέρω μακάρι όπως είπαν να ανοίξουν κάποιες τράπεζες να πάρουμε τη σύνταξή μας», λέει ο κ. Ανδρέας μιλώντας στο photothema.gr.














 


«Ας πληρωνόμασταν πρώτα και μετά ας τις έκλεινε ο Τσίπρας τις τράπεζες... τι είναι αυτά τα πράγματα», λένε σε κατάσταση εκνευρισμού οι συνταξιούχοι που περικύκλωσαν τράπεζα στην Καλλιθέα την οποία περιμένουν να ανοίξει για να πάρουν τη σύνταξή τους, όπως λένε. Η κυρία Αλεξάνδρα βρίσκεται έξω από την τράπεζα από πολύ νωρίς με την ελπίδα να ανοίξει το κατάστημα. «Είμαι πολύ απογοητευμένη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν τέτοια πράγματα ποτέ», λέει στο protothema.gr.
 
Πάντως η Αθήνα και συγκεκριμένα το κέντρο σήμερα θυμίζει πόλη-φάντασμα. Άδεια ΑΤΜ, κλειστές τράπεζες, άδειοι δρόμοι, "νέκρα" στα καφέ του κέντρου αλλά και στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους όπως στην Ερμού!








Χαμός από νωρίς στα πρατήρια βενζίνης, ελλείψεις παρά τις διαβεβαίωσεις

Φαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγορές για αρκετούς μήνες και κανένας λόγος ανησυχίας, οι πολίτες ανήσυχοι τρέχουν να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους.



Πάντως, ήδη, πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική έκλεισαν λόγω ελλείψεων, ενώ εκφράζονται φόβοι από εκπροσώπους της αγοράς να ξεμένει η αγορά από καύσιμα.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως εξηγεί στο protothema.gr ο πρατηριούχος κύριος Σπύρος, ο οποίος έχει κάνει παραγγελία από το Σάββατο το πρωί και ακόμα δεν έχει έρθει, είναι ότι λόγω των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα οι παραγγελίες δεν μπορούν να πληρωθούν και αυτό θα κρατήσει μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες η να υπάρξει μια ενημέρωση από την κυβέρνηση.














Να σημειωθεί οτι ήδη πολλές περιοχές στην Αθήνα έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα όπως η Καλλιθέα, η Δαφνη και ο Υμηττός και όπου υπάρχει πρατήριο ανοιχτό εμφανίζονται ουρές.




Το protothema.gr προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν έλαβε κάποιο σχόλιο για τους φόβους να ξεμείνει η αγορά από βενζίνη ή για το αν υπάρχουν σκλέψεις για αγορά καυσίμων με δελτίο. Παρά τη διαβεβαίωση που έδωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ότι τα αποθέματα καυσίμων στην Ελλάδα είναι επαρκή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για αρκετούς μήνες,  οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω των κλειστών τραπεζών αλλάζουν τα δεδομένα.











Όπως μας εξηγούν πρατηριούχοι, τα ΕΛΠΕ όντως μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία, ωστόσο, για τα πρατήρια προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 



-Κατά πόσο τα πρατήρια μπορούν να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες από τις εταιρείες διότι απαιτείται τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή κατάθεση επιταγής.



-Τι απόθεμα έχουν οι εταιρείες, για ποσότητες που ήδη έχουν πληρώσει συμπεριλαμβανομένου τους φόρους, που πάλι χρειάζεται τραπεζική συναλλαγή.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ η χώρα έχει για τουλάχιστον έξι μήνες καύσιμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί η επάρκεια και στους εννέα μήνες. 

Σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις ή κρίσεις, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες. Σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων από μελλοντικά συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, ενώ για να επεκταθεί κατά άλλους τρεις μήνες η επάρκεια το σχέδιο προβλέπει αγορά επιπλέον ποσοτήτων από το εξωτερικό και πληρωμή μέσω προϊόντων που θα διυλίσουν τα ΕΛΠΕ.




«Στέγνωσαν» τα ΑΤΜ

Όσον αφορά στα ΑΤΜ, σύμφωνα μάλιστα με το Έθνος, σε 48 ώρες άδειασαν από χρήματα 2191 ΑΤΜ σε σύνολο 5.449 σε όλη τη χώρα. Χθες πολλοί πολίτες πήγαν μέχρι και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να βγάλουν χρήματα, έχοντας πληροφορηθεί ή διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι τα περισσότερα ATM's στην Αθήνα έχουν στεγνώσει από ρευστό. 




Βάσανα και για τους τουρίστες

Με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά το bank run των τελευταίων τριών ημερών είναι υποχρεωμένοι να εξοικειωθούν οι τουρίστες αμέσως μόλις πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. 

Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Βασίλη Γερμάνη για το protothema.gr, στα ATM's του αεροδρομίου υπάρχουν μεγάλες ουρές 20-30 ατόμων που περιμένουν υπομονετικά να κάνουν ανάληψη μετρητών. Μπορεί κάποιος να διακρίνει εύκολα ότι μεταξύ όσων περιμένουν δεν είναι μόνο τουρίστες. Κι αυτό διότι ήταν πολλοί οι πολίτες που έσπευσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τα μηχανήματα στο αεροδρόμιο, έχοντας πληροφορηθεί ή διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι τα περισσότερα ATM's στην Αθήνα έχουν στεγνώσει από ρευστό. 

Είναι αποκαλυπτική η εικόνα από το κτίριο των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι τουρίστες λαμβάνουν μια πρόγευση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. 














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης