Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στο ζήτημα των σημείων λιανικής πώλησης και ουδείς αρμόδιος φωτίζει το θολό αλλά σημαντικό τοπίο της απελευθέρωσης των τιμών τους

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραπέμπει πλέον το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) με το υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς να συμφωνούν ότι...διαφωνούν με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης των σκεύασματων την οποία ωστόσο πρότεινε η...ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. Την ίδια ώρα, κι ενώ τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στο ζήτημα των σημείων λιανικής πώλησης ΜΗΣΥΦΑ, ουδείς αρμόδιος φωτίζει το θολό αλλά σημαντικό τοπίο της απελευθέρωσης των τιμών τους. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ θα ορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό και δεν θα εμφανίζονται πλέον στις επίσημες λίστες τιμών των υπόλοιπων φαρμάκων. Τον περασμένο Ιούλιο, υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, όρισε ότι οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρέπει να αυξηθούν ως την 1η Ιανουαρίου του 2016. Ουδεμία διάταξη ωστόσο δεν αναφέρει τι θα γίνει το μεσοδιάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ως την 1η Ιανουαρίου του 2017 ούτε και συσχετίζει την όποια τιμή τους από τον χώρο διάθεσης τους.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που έγινε με φόντο την 24ωρη προειδοποιητική απεργία του κλάδου, ο πρόεδρος κ. Κώστας Λουράντος επανέλαβε ότι "όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ Συνταγογραφούμενων και Μη Αποζημιούμενων Φαρμάκων τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Η απορρύθμιση δεν λειτούργησε μέσω του ανταγωνισμού, απεναντίας υπήρξε αύξηση της Λιανικής Τιμής τους". Επικαλέστηκε δε μελετη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το θέμα αυτο. 

Σύμφωνος με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κώστα Λουράντο εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση τιμών. Οι μελανές στιγμές των δυο ανδρών την περασμένη εβδομάδα - όταν ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωνε σθεναρά ότι τα ΜΗΣΥΦΑ δεν μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ και η κυβέρνηση ψευδόμενη δεσμευόταν για το αντίθετο- φαίνεται ότι έγιναν παρελθόν για το συμφέρον όλων. 

Ειναι ενδεικτικό όταν την Τρίτη μετά την επίσκεψη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λουράντος, επισκέφθηκε την παράταξη της  NΔ και τον υπεύθυνο του τομέα κ. με τον Μάκη Βορίδη και στη συνέχεια εκ νέου τον κ. Κουρουμπλή ζητώντας του να διαφυλάξει τα κεκτημένα του κλάδου. Επιπλέον χθες ο κ. Λουράντος σε μια ακόμη (μετα)στροφή προς τον κ. Κουρουμπλή δήλωσε προσωπικά την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τον κλάδο των φαρμακοποιων ως ισότιμο συνομιλητή και ότι δεν τους αιφνιδιάζει όπως οι προκάτοχοι του...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης