Ολλανδός πήγε στην Κω με δυο βαλίτσες ρούχα για να ντύσει τους μετανάστες

Ολλανδός πήγε στην Κω με δυο βαλίτσες ρούχα για να ντύσει τους μετανάστες

«Αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Είναι τρομερά αυτά τα πράγματα που έχει κάνει το Ισλαμικό Κράτος», λέει ο τουρίστας

Ολλανδός πήγε στην Κω με δυο βαλίτσες ρούχα για να ντύσει τους μετανάστες
Ομάδα τουριστών και πολιτών προσφέρουν φαγητό και ρούχα στους μετανάστες της Κω. Ανάμεσά τους και ένας Ολλανδός τουρίστας ο οποίος επέλεξε το ελληνικό νησί όχι μόνο για τις διακοπές του αλλά για να προσφέρει βοήθεια και στους μετανάστες. 

Το ελληνικό νησί, που είναι διάσημο για τις παραλίες και τη νυχτερινή του ζωή, τώρα περιγράφεται ως το πρώτο νησί της Ευρώπης που παρέχει άσυλο σε μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Μέση Ανατολή.

Αρκετά σημεία του νησιού έχουν μεταμορφωθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχουν φτάσει 1500 μετανάστες ενώ τις επόμενες ημέρες -και με τον καιρό να καλυτερεύει- αναμένεται να φτάσουν χιλιάδες μέσω Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Κω είναι 35.000 κάτοικοι. 

Κλείσιμο
Η ολλανδική ιστοσελίδα «AD.nl» δημοσίευσε ότι ένας κάτοικός της που είχε κλείσει πακέτο διακοπών στην Κω αποφάσισε να βοηθήσει την κατάσταση. Ο Niels Verheij και η σύζυγός του πήραν μαζί τους επιπλέον δύο βαλίτσες γεμάτες από ρούχα που τους τα έδωσαν φίλοι τους με σκοπό να τα χαρίσουν στους μετανάστες της Κω. Δεν υπολόγισαν ούτε το έξτρα κόστος που πλήρωσαν στην αεροπορική για τις βαλίτσες.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Τα ρούχα και τα παπούτσια θα τα χρειαστούν και σε εμάς κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Είναι τρομερά αυτά τα πράγματα που έχει κάνει το Ισλαμικό Κράτος».

Περισσότεροι από 39.000 μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν έρθει στην Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα στην Ιταλία έχουν πάει μόλις 45.000. Και ενώ η Ιταλία δεν τους δέχεται στην Ελλάδα ο αριθμός των εισερχόμενων μεταναστών πολλαπλασιάζεται. 

Η κατάσταση έχει συγκινήσει και τους ντόπιους. Κάτοικος του νησιού λέει χαρακτηριστικά: «Προσπαθώ να έρχομαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα εδώ. Φέρνω γιαούρτι και φρούτα στα παιδιά. Αλλά και εδώ τα τρόφιμα είναι πανάκριβα και οι άνθρωποι δεν έχουν να αγοράσουν τίποτα».

Αυτές οι δωρεές είναι ευπρόσδεκτες, καθώς η ελληνκή οικονομία περνάει μεγάλη κρίση. Ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph: «Δεν υπάρχει καμία υποδομή και καμία μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους», τονίζοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τα χρήματά τους που προβλέπεται να διαρκέσουν από τις 30 Ιουνίου.

πηγή: europe.newsweek
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης