Μανούσος Παραγιουδάκης: Δεν είχα ακούσει τίποτα για δωροδοκία Τσοχατζόπουλου

Μανούσος Παραγιουδάκης: Δεν είχα ακούσει τίποτα για δωροδοκία Τσοχατζόπουλου

Πράκτορες και συκοφάντες αποκάλεσε ο φυλακισμένος πρώην υπουργός τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής που τον κατηγόρησαν για τα γερμανικά υποβρύχια - Ζήγρας σε Ακη: «Ομολόγησε να τελειώνουμε...» - «Εσύ είσαι άρρωστος» απάντησε στον εξάδελφό του ο πρώην υπουργός

Μανούσος Παραγιουδάκης: Δεν είχα ακούσει τίποτα για δωροδοκία Τσοχατζόπουλου
«Ως το επίπεδο των αρχηγών δεν ήταν δυνατή η δωροδοκία, από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω... Αν είχα ακούσει κάτι για δωροδοκία για τον υπουργό, τον πολιτικό μου προϊστάμενο, που δεν άκουσα, θα τον πλησιάζα και θα του το έλεγα ευθαρσώς».

Αυτό ανέφερε σήμερα, δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Μανούσος Παραγιουδάκης, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου, πρώην υπουργού Αμυνας και βασικού κατηγορουμένου στη δίκη για τις «χρυσές» μίζες από τα εξοπλιστικά. 

Στο δίκη παρούσα είναι (και) σήμερα η Βίκυ Σταμάτη, αν και δεν αναμένεται σε αυτή τη συνεδρίαση η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την τύχη της, έκτης κατά σειρά, αίτησής της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση σημειώθηκε πάντως ένταση με αφορμή την επίδικη σύμβαση για τα υποβρύχια.

Κλείσιμο
Εδικότερα, την ώρα που ο κ. Παραγιουδάκης απαντούσε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, για το αν σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει όλα τα υποβρύχια, συνήγοροι πολιτικής αγωγής (εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο) παρενέβησαν για να υποστηρίξουν ότι οι συμβάσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι αυτές που είχαν ως αποτέλεσμα τη μη παραλαβή των υποβρυχίων. 

Ακης Τσοχατζόπολος προς συνηγόρους πολιτικής αγωγής: Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε, είναι συκοφαντίες και λάσπη.
Πολιτική Αγωγή: Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια. 
Ακης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις. 
Πολιτική Αγωγή: Εχουμε φάει τη ζωή μας με αύτες τις συμβάσεις.
Ακης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες. 
Νίκος Ζήγρας προς Ακη Τσοχατζόπουλο: Ομολόγησε να τελειώνουμε.
Ακης Τσοχατζόπουλος: Κύριε εσύ είσαι άρρωστος.

«Δεν έχω ακούσει για έκνομη δράση»
Στη συνέχεια τον μάρτυρα πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ εξέτασε ο κ. Λ. Κοτσαλής, συνήγορος του Α. Τσοχατζόπουλου. 
Λ. Κοτσαλής: Ποιος ο λόγος που τα υποβρύχια παραγγέλθηκαν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί; 
Μ. Παραγιουδάκης: Δεν το γνωρίζω, γνωρίζω ότι ήταν εκ των καλυτέρων υποβρυχίων. Ο τύπος αυτός των υποβρυχίων (214) ήταν τα καλύτερα. Δεν είχα λόγο στην επιλογή, η απόφαση αυτή ανήκε στον υπουργό.
Λ. Κοσταλής: Σε ποια κατάσταση παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος; 
Μ. Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν πολύ καλή, βεβαίως πάντα υπήρχαν ανάγκες 
Λ. Κοτσαλής: Αρχιτέκτων αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος; 
Μ. Παραγιουδάκης: Ναι, ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας που ήταν. Μετά ήταν ο κ. Παπαντωνίου ...
Λ. Κοτσαλής: Είχατε ακούσει για έκνομη δράση του πρώην υπουργού; 
Μ. Παραγιουδάκης: Οχι δεν είχα ακούσει. Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλεγα: «υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα». 

«Δεν παρακολουθούσα τον υπουργό»
Απαντώντας, στη συνέχεια σε σχετικές ερωτήσεις του Στ. Γκαρίπη, δικηγόρου υπεράσπισης του Ν. Ζήγρα, ο κ. Παραγιουδάκης ανέφερε πως δεν παρακολουθούσε ποτέ τον πολιτικό του προϊστάμενο και υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Στ. Γκαρίπης: Εχετε δει ποτέ τον κ. Ζήγρα; Είχατε ακούσει ότι έκανε ποτέ κάποια προσπάθεια να αγοράσει κάποιο πρόγραμμα;
Μ. Παραγιουδάκης: Οχι δεν τον γνωρίζω δεν τον είδα ποτέ. Τον υπουργό μου ήξερα...
Στ. Γκαρίπης: Είδατε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα του κ. Τσοχατζόπουλου με τον κ. Σμπώκο;
Μ. Παραγιουδάκης: Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο, αυτά είναι προοίμια χούντας... Αν είναι δυνατόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρο τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε αλλιώς θα παραιτηθούμε.
Ακόμη, στην κατάθεσή του ο Μ. Παραγιουδάκης ανέφερε πως «ως το επιπέδο των αρχηγών δεν ήταν δυνατόν η δωροδοκία». «Από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω» είπε και αναφερόμενος στην προμήθεια των Tor - M1, ανέφερε: «Τεχνικά ήταν το καλύτερο αντιαεροπορικό για να ρίχνει κάτω τα F-16 των Τούρκων, οι Ρώσοι τα είχαν φτιάξει για τους Αμερικάνους». 

Αντιπαράθεση με την πρόεδρο 

Μετά την εξέταση του μάρτυρα το λόγο πήρε ο Ακης Τσοχατζαπόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Παραγιουδάκη είπε: 
Ακης Τσοχατζόπουλος: Κύριε μάρτυρα. Ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί πιο πριν από το ΚΥΣΕΑ από μια άλλη διαδικασία; Δεν είναι αυθαίρετες αυτές οι διαδικασίες, είναι δεσμευτικές. Γιατί μας είπανε εδώ ότι υπήρξε σπατάλη... Εσείς γνωρίζετε... Δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος. 
Μ. Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω για σπατάλες. ...
Α. Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό...
Πρόεδρος: Πηγαίνετε κύριε μάρτυρα....
Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω; 
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ 
Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο κυρία πρόεδρε συγχαρητήρια. Πού είμαστε....

Η δίκη συνεχίζεται....
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης