Κρήτη: Πώς οι αστυνομικοί «νίκησαν» τους αρχαιοκάπηλους

Κρήτη: Πώς οι αστυνομικοί «νίκησαν» τους αρχαιοκάπηλους

Η τιμή του στη «μαύρη αγορά» αλλά και σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και στα τρία εκατομμύρια ευρώ

Κρήτη: Πώς οι αστυνομικοί «νίκησαν» τους αρχαιοκάπηλους
Τα ρίγη συγκίνησης των αρχαιολόγων, οι οποίοι  αντίκρισαν το μοναδικό αρχαίο αγαλματίδιο που  «παζάρευαν» εδώ και μήνες οι τέσσερις Σητειακοί αρχαιοκάπηλοι, έκαναν τους αστυνομικούς να νιώσουν πραγματική υπερηφάνεια. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν με τις τρεις αρχαιολόγους ήταν πραγματικά συγκλονιστικές όσο και ο αρχαίος κούρος που έστεκε εκεί μπροστά τους, επιβλητικός, αλώβητος στο πέρασμα των αιώνων αλλά και «άθικτος» από τις προσπάθειες των τεσσάρων να ξεπουλήσουν την ιστορία μας.

Για τους αρχαιολόγους και τον πολιτισμό μας η αξία του αγαλματιδίου είναι ανεκτίμητη. Για τους αρχαιοκάπηλους αλλά και τους εκλεπτυσμένους συλλέκτες ανά τον κόσμο, η τιμή του στη «μαύρη αγορά» αλλά και σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Έμπειρη αρχαιολόγος όταν αντίκρισε τον κούρο, σχεδόν κόντεψε να λιποθυμήσει από το σοκ και το δέος!

Το σχέδιο των αστυνομικών

Η διαδρομή από την πρώτη «χρυσή» πληροφορία που έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου μέχρι και στην σύλληψη των τεσσάρων αρχαιοκάπηλων ήταν  δαιδαλώδης, επίπονη, πολύμηνη με πολύ σασπένς, ρίσκο, «δολώματα»  και κινήσεις που για προφανείς λόγους δεν μπορούν να αποκαλυφθούν.

Το βέβαιο είναι-κάτι που κρίνεται και εκ του αποτελέσματος-ότι οι εμπλεκόμενες αστυνομικές υπηρεσίες λειτούργησαν με αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους ως προς τους αθέατους χειρισμούς της υπόθεσης, η κατάληξη της οποίας τους δικαιώνει. Τα όσα έγιναν, από την αρχή μέχρι και το τέλος, παραπέμπουν ακόμα και στην πλοκή αστυνομικής ταινίας και είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να ...οδηγήσουν στην πραγματικότητα τους αρχαιοκάπηλους στο δικός τους «γήπεδο».
Κλείσιμο

Οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι είναι από την Σητεία, γνώριζαν πολύ καλά την αξία του αγαλματίδιου, γι' αυτό και αναζητούσαν υποψήφιο αγοραστή που θα τους έδινε στο χέρι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για να κλείσουν το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι είχαν απευθυνθεί σε ειδικό για να είναι σίγουροι για την αξία του αγαλματιδίου αλλά και σε ένα κύκλο ατόμων με διασυνδέσεις εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. Από αυτό το σημείο φέρεται να ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση των «διαρροών». Μιλάμε για έναν επιχειρηματία, έναν αγρότη, έναν μελισσοκόμο και έναν εργάτη.

Διαβάστε περισσότερα στο cretalive.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης