Κύπρος: Επιτυχής η άσκηση «Αργοναύτης»

Κύπρος: Επιτυχής η άσκηση «Αργοναύτης»

Σε αυτή συμμετείχαν 18 χώρες - «Η άσκηση αποτελεί έκφραση της δεδηλωμένης βούλησης να ενισχυθεί η συμβολή της Κύπρου στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών», δήλωσε ο κύπριος υπουργός Άμυνας


Κύπρος: Επιτυχής η άσκηση «Αργοναύτης»
Ολοκληρώθηκε σήμερα η διεθνής άσκηση «Αργοναύτης» που πραγματοποιήθηκε στη Κύπρο με τη συμμετοχή δυνάμεων 18 χωρών. Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός άμυνας η άσκηση αποτελεί έκφραση της δεδηλωμένης βούλησης να ενισχυθεί η συμβολή της Κύπρου στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. 

Μέσα από την άσκηση «Αργοναύτης», είπε ο κ.Φωκαϊδης, επιβεβαιώνεται η ισχυρή πολιτική βούληση της κυπριακής κυβέρνησης, να ενισχύσει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας «σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή γειτονιά», τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτό, η Κύπρος εργάζεται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με άλλες φίλες και γειτονικές χώρες που ενδιαφέρονται για την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ στο νοτιοανατολικό αυτό άκρο της Μεσογείου, εργάζεται σταθερά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αξιοποίησης και βελτίωσης των δυνατοτήτων της για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και εκτάκτων καταστάσεων κρίσης και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκπονηθεί εθνικά σχέδια, τα οποία δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης.

Κλείσιμο
Ένα τέτοιο σχέδιο, είπε, είναι το εθνικό σχέδιο «Εστία», η εκπόνηση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά τα γεγονότα του Λιβάνου το 2006, κατά τα οποία η Κύπρος αποτέλεσε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και γέφυρα επαναπατρισμού χιλιάδων ξένων υπηκόων. Χαιρέτησε επίσης τη παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων διπλωματών και παρατηρητών και τους ευχαρίστησε για την ενεργό συμμετοχή τους στις διάφορες φάσεις της άσκησης και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, για τη συνδρομή τους στην άσκηση με αεροναυτικές δυνάμεις.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γ. Μπασιακούλης, είπε πως η άσκηση «Αργοναύτης» καταδεικνύει τις σοβαρότατες προκλήσεις, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο στρατηγικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα, αλλά και από τις ραγδαίες αλλαγές και τις μεταβολές του.

«Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων και καταστάσεων που καταδεικνύουν την ευθύνη όλων μας, η οποία επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπου οι προκλήσεις είναι έντονες, απτές και πολλές φορές ορατές και η ευθύνη τής επιβάλλει να ενεργοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να είναι πανέτοιμη να συνδράμει στη συνολική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας».

 Η σημερινή, τελική φάση της άσκησης περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, διάσωσης και εναέριας μεταφοράς τραυματία από πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, διαλογής ασθενών, αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και ραδιοβιολογικών και χημικών αποβλήτων, ανακοπής σκάφους άτυπων μεταναστών και περισυλλογής τους, διάσωσης από κτίριο που κατέρρευσε και απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνταν σε κτίριο από τρομοκράτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης