Αρχαιοκάπηλοι επιχείρησαν να πουλήσουν Κούρο τεράστιας αξίας (φωτό)

Αρχαιοκάπηλοι επιχείρησαν να πουλήσουν Κούρο τεράστιας αξίας (φωτό)

Οι τέσσερις Έλληνες ηλικίας 35, 41, 35 και 41 χρόνων διέθεταν προς πώληση το αρχαίο ειδώλιο για 1 εκατ. ευρώ

Αρχαιοκάπηλοι επιχείρησαν να πουλήσουν Κούρο τεράστιας αξίας (φωτό)
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, όταν διαπίστωσαν πόσο μοναδικό στο είδος του ήταν το εύρημα που είχαν βγάλει στο «σφυρί» με τιμή ενός εκατομμυρίου ευρώ οι τέσσερις Έλληνες αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Σητεία!

Πρόκειται για ένα ανεκτίμητης αξίας χάλκινο ειδώλιο, που όμοιό του δεν έχει βρεθεί ξανά στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης! Απεικονίζει έναν Κούρο της Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος, με μακριά κόμη, που φέρει επιχρυσωμένο περίζωμα και φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. 

Οι τέσσερις Έλληνες ηλικίας 35, 41, 35 και 41 χρόνων διέθεταν προς πώληση το αρχαίο ειδώλιο, το οποίο είχαν στην κατοχή τους οι τρεις πρώτοι. Όμως, οι αστυνομικών της Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πληροφορήθηκαν ότι αναζητούσαν αγοραστή και οργάνωσαν επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της  Σητείας με τη βοήθεια της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης. 
Κλείσιμο



Ο ένας 35χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ. αυτοκίνητο, ακινητοποιήθηκε και υποβλήθηκε σε έλεγχο από τον οποίο βρέθηκε το χάλκινο ειδώλιο στο εσωτερικό του οχήματος και κατασχέθηκε. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ένας 35χρονος και ο ένας 41χρονος το επιδείκνυαν σε άγνωστα άτομα για να το πουλήσουν, ενώ οι δύο άλλοι οι οποίοι επέβαιναν σε δύο Ι.Χ. φορτηγά τους συνόδευαν στα δρομολόγιά τους.

Η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τοποθεσία στην οποία βρέθηκε ο πολύτιμος Κούρος, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων. Το Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος κατασχέθηκε, ως μέσο μεταφοράς προϊόντος αρχαιοκαπηλίας ενώ ο Κούρος αποδόθηκε στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης