Προσφυγή στο ΣτΕ κατά Μπαλτά για την εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά Μπαλτά για την εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο εισαγωγής στα σχολεία αυτά, ζητά γονέας μαθητή - Υποστηρίζει ότι ο νόμος είναι αντίθετος στην ισότητα και την αξιοκρατία, αλλά και στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά Μπαλτά για την εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά
Η πρώτη προσφυγή, τόσο κατά του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, όσο και κατά του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, γονέας μαθητή της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου προσέφυγε στο  Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το σχετικό πλέγμα των νέων νομοθετικών διατάξεων που καθορίζουν νέο τρόπο εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο γονέας ζητεί την ακύρωση της από 15.5.2015 υπουργικής απόφασης σχετικά με την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, όπως και τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, κ.λπ.

Κλείσιμο
Ο γονέας υποστηρίζει ότι οι επίμαχες αποφάσεις στηρίζονται στο νόμο του Αριστείδη Μπαλτά (Ν. 4327/2015) ο οποίος είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, αλλά και στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Ακόμη, οι εν λόγω αποφάσεις είναι αντίθετες στην αρχή της χρηστής διοίκησης  και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη, σύμφωνα με τον γονέα.

Αναλυτικότερα, ο γονέας αναφέρει ότι ο γιος του προετοιμαζόταν για να συμμετάσχει στις εξετάσεις εισαγωγής του σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν την έκδοση των επίμαχων προσβαλλόμενων αποφάσεων.

Όμως, το νέο νομοθετικό καθεστώς (νόμος Μπαλτά) που ισχύει μετά την 15.5.2015  άλλαξε τα δεδομένα για την εισαγωγή των μαθητών στα  Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Το νέο νομοθετικό καθεστώς, επισημαίνει ο γονέας, στερεί στο παιδί του τη δυνατότητα συμμετοχής του στις διαδικασίες επιλογής σε Πειραματικό Γυμνάσιο, καθώς συμμετέχει στις εξετάσεις για την εισαγωγή του σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Και αυτό γιατί διαχωρίζονται πλέον τα Πρότυπα από τα Πειραματικά Γυμνάσια σε δύο ξεχωριστούς και διακριτούς τύπους σχολείων, σε αντίθεση με το μέχρι τότε καθεστώς που είχε ενοποιημένα τα δύο αυτά σχολεία και συνιστούσαν ένα ξεχωριστό τύπο σχολείου. Ακόμη, το νέο καθεστώς απαγορεύει –επί ποινή αποκλεισμού- να δηλώσει  προτίμηση για τη συμμετοχή του στη διαδικασία εισαγωγής σε περισσότερα τους ενός Πρότυπα ή Πειραματικά Γυμνάσια της Αττικής.

Επίσης, υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος εξ' αιτίας του τυχαίου γεγονότος της επιλογής ενός από τα τέσσερα Πρότυπα Γυμνάσια της Αττικής, να μην εισαχθεί σε κάποιο από αυτά, αλλά να εισαχθεί κάποιος άλλος με χαμηλότερη από την δική του βαθμολογία κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης