Μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή δεκαοκτώ κρατών στην Κύπρο

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή δεκαοκτώ κρατών στην Κύπρο

Θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου και θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή δεκαοκτώ κρατών στην Κύπρο
Μεγάλη πολυεθνική άσκηση με την συμμετοχή 18 κρατών πραγματοποιείται από σήμερα στον ευρύτερο χώρο της Κύπρου. Η άσκηση έχει την ονομασία «Αργοναύτης 2015» και συνδιοργανώνεται από τα υπουργεία  Άμυνας, Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η άσκηση  θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου και θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση σχεδιάστηκε με συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης , της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες από τα υπόλοιπα υπουργεία και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων ακόμα 17 κρατών.

Κλείσιμο
Θα δοκιμασθούν τα εθνικά σχέδια «Εστία» και «Νέαρχος» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης  εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, μεγάλο φάσμα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική και διεθνή συνεργασία.
 
Η πρώτη φάση που άρχισε σήμερα προβλέπει εκτέλεση σεναρίου επί χάρτου με τη συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών από 18 χώρες και άλλων ως παρατηρητές. Η δεύτερη φάση της άσκησης, αύριο θα γίνει στο λιμάνι της Λάρνακας και θα περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «Εστία» στην οποία θα συμμετέχουν πέραν των 15 Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο. 

Η τρίτη φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης θα πραγματοποιηθεί με δύο  (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από την Κύπρο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης