Η "στρατηγός Ζωή" διχάζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Επίθεση από την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Η "στρατηγός Ζωή" διχάζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Επίθεση από την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Τι απάντησε η ΕΛ.ΑΣ στην παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής - Φίλης: Ο τρόπος της ήταν περισσότερο τηλεοπτικός- Ποιος είναι ο αξιωματικός που δέχθηκε τη λεκτική επίθεση - Πώς ερμηνεύεται το "ουδέν σχόλιο" του Γιάννη Πανούση

Η "στρατηγός Ζωή" διχάζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Επίθεση από την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή το επεισόδιο έξω από τη Βουλή.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρεται σε όλα όσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το Κοινοβούλιο, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που έπεσε θύμα της λεκτικής επίθεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Είναι σαφές πως η ανακοίνωση τελεί εν γνώσει και έχει την κάλυψη και τη στήριξη του πολιτικού προϊσταμένου της Ελληνικής Αστυνομίας, του υπουργού Γιάννη Πανούση.

Κλείσιμο



Ποιος είναι ο αξιωματικός που δέχθηκε τη λεκτική επίθεση
Για περισσότερα από 10 χρονια ο αστυνομικός υποδιεθυντής Βασίλης Ρόκκος που δέχτηκε την επίθεση της προέδρου της Βουλής υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.
Είναι διοικητής τάξης του ΑΤ Ομονοίας και χθες όπως κι άλλες φορές ήταν  υπέυθυνος για τα μέτρα ασφαλείας της πορείας. Ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας μαζί με τους διαδηλωτές και ήταν συνεχως στην κεφαλή της πορείας όταν αυτή έφτασε έξω από την Βουλή στα λουλουδάδικα. Εκεί οι κλουβες που ήταν παρατεταγμένες καθέτως της Β. Σοφίας στάθηκαν η αφορμή να δεχτεί την επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Χαρακτηρίζεται από τους συναδέρφους του ως άριστος αξιωματικός, ενώ είναι κάτοχος δυό πτυχίων και δυο μεταπτυχιακών.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:
«Τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, εντάσσονται στο γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής Αξιωματικοί των μέτρων τελούσαν υπό το συντονισμό, τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, εγγυάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και παράλληλα προστατεύει το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τάξη και ασφάλεια».  




Aντιδράσεις από αστυνομικούς
Μιλώντας νωρίτερα στο protothema.gr  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε «ουδέν σχόλιον» για το επεισόδιο στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ενώ μάχιμοι αστυνομικοί και συνδικαλιστές έδειξαν έντονη δυσφορία για το συμβάν. Δεν είναι δυνατόν,λένε, η πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου να συμπεριφέρεται απαξιωτικά σε έναν ανώτερο αξιωματικό ο οποίος μάλιστα εκτελούσε εντολές και βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου ήταν υποχρεωμένος να πάρει μέτρα κλείνοντας το δρόμο στο ύψος του κοινοβουλίου και το μέγαρο Μαξίμου. 

«Το τελευταίο σχόλιο του αστυνομικού “και εμείς εργαζόμενοι είμαστε”τα λέει όλα. Η Ελληνική Αστυνομία ως προληπτικός μηχανισμός αλλά και οι εργαζόμενοι αστυνομικοί βρίσκονται στη δύσκολη θέση να κρατήσουν ισορροπίες κάτω από τη απειλή δυσδιάκριτων κόκκινων γραμμών» τονίζει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης και συμπληρώνει «Από τη μια πλευρά η ελευθερία της έκφρασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων μιας ομάδας εργαζομένων που διαδηλώνει ειρηνικά, από την άλλη  η απειλή του εκτροχιασμού μιας κατάστασης που μπορεί να έχει σαν συνέπεια την κατάλυση του κράτους και της δημοκρατίας. Θα πρέπει λοιπόν ο κάθε θεσμός να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του χωρίς να επεμβαίνει για λόγους εντυπωσιασμού ή μη εκεί που χρειάζονται συγκεκριμένες γνώσεις». 



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και o αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Σπήλιος Κρικέτος ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει πως «Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά και μόνο η Αγία Βαρβάρα μπορεί να μας βοηθήσει... Εμείς οι αστυνομικοί οφείλουμε να σεβόμαστε και πρόσωπα και θεσμούς. Όταν όμως οι θεσμοί δεν μας σέβονται, όπως επί παραδείγματι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν μας σεβάστηκαν και είχαμε βγάλει και ανακοίνωση στην οποία δηλώναμε γραπτώς ότι και εμείς δεν τους σεβόμαστε. Τώρα και σε αυτή την περίπτωση δεν σεβόμαστε και την πρόεδρο της Βουλής. Οφείλει ως πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου να σέβεται τον αστυνομικό που βρίσκεται στο δρόμο και παλεύει. Είναι προφανές ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου υπαινίσσεται ότι ο κ. Πανούσης είναι ακατάλληλος και απευθύνεται στον πρωθυπουργό να της δώσει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».


ΠΟΑΣΥ: Η Πρόεδρος της Βουλής όφειλε να διαφυλάξει τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν «έντονη δυσαρέσκεια» για το περιστατικό και τονίζουν ότι η πρόεδρος της Βουλής όφειλε, εκ της θέσης της, να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας. Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου δεν συμβάλλει στην βελτιστοποίηση των σχέσεων αστυνομίας και πολιτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με αίσθημα ευθύνης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των Αστυνομικών της Χώρας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε, χθες, από την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων σε «πηγαδάκι», ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μέτρων τάξης και ασφάλειας, όσο και ο επικεφαλής των μέτρων, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ, στο κέντρο της Αθήνας, με αντανάκλαση στο θεσμό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Έλληνας αστυνομικός οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη εντολή και μια σταθερή πολιτική κατεύθυνση όχι μόνο από την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, αλλά και από το σύνολο της Eλληνικής Πολιτείας, των Πολιτικών Κομμάτων πρωτίστως, προκειμένου να δύναται να δράσει στο πλαίσιο των νόμων, με σιγουριά και ασφάλεια. Τέτοια ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ξεκάθαρες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν όχι μόνο τον πολίτη, αλλά και τον ίδιο τον αστυνομικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Η Πρόεδρος της Βουλής, όφειλε, ως εκ της θέσεώς της, να διαφυλάξει τόσο τον πολιτειακό θεσμό που υπηρετεί, όσο και τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς, πρώτιστο μέλημα κάθε δημοκρατικής πολιτείας, είναι η προαγωγή των σχέσεων Αστυνομίας και πολιτών, μέσω των οποίων εδραιώνεται η κοινωνική αποδοχή της Αστυνομίας.

Είναι σαφές ότι με τέτοιες ενέργειες δεν υπηρετείται ο πρωταρχικός μας στόχος για τη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας και πολιτών ούτε προωθείται η συμφιλίωση λαού και αστυνομίας, όταν εμφανίζεται η αστυνομία ως «εχθρός» του, για διάφορους λόγους.

Ως υπεύθυνος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί 40.000 Αστυνομικούς Υπαλλήλους, όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας, οφείλουμε να επαναφέρουμε και να τονίσουμε τις πάγιες θέσεις μας για τη διακριτότητα του ρόλου ενός εκάστου. Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει πράξη την εξαγγελία της για έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για την λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και δη στο πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, όπως, άλλωστε, έχει δεσμευτεί πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας.

Η συντεταγμένη Πολιτεία (το Κοινοβούλιο, τα Πολιτικά Κόμματα κ.ά.) οφείλουν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Οργανισμού που υπηρετεί το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με συναινετικές διαδικασίες αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει το ιερό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και η πολιτεία από την άλλη, οφείλει να στηρίζει εμπράκτως το ανθρώπινο δυναμικό της για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στον ρόλο του, αναζητώντας κάθε φορά επαγγελματικούς χειρισμούς, ευελιξία και συντονισμό δυνάμεων την ώρα της «μάχης», ώστε να μην εκτίθενται θεσμοί και δημοκρατικές λειτουργίες. Αυτή είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει επιτέλους η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, υπεύθυνα και χωρίς υπεκφυγές.

Οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες που διαδηλώνουν, καθώς και οι εκπρόσωποί τους, οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και αυτοί εργαζόμενοι και μάλιστα τις περισσότερες φορές εργάζονται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες για να διασφαλίσουν τα υπέρτατα αγαθά του πολίτη.

Τέλος, οι συνάδελφοί μας, οφείλουν να επιδεικνύουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να αντιμετωπίζουν με το μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό οποιεσδήποτε προκλήσεις.



Ο διάλογος της οργισμένης προέδρου της Βουλής με τον αστυνομικό που ήταν υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας

«Η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή. Να μου δώσεις αναφορά και εξηγήσεις: Γιατί έχετε κλείσει την πρόσβαση της Βουλής»; «Δεν είναι αυτή εικόνα Βουλής σε μια Δημοκρατία». «Θα ήθελα να έχω εγγράφως μια πλήρη εικόνα». 

Ο διάλογος - ή καλύτερα ο μονόλογος - της προέδρου της Βουλής με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν τοποθετηθεί κάθετα στην Βασ. Σοφίας, αποκλείοντας την διέλευση των περίπου 2000 διαδηλωτών μπροστά από το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, είναι... απολαυστικός.



Η Ζωή Κωνσταντοπούλου περισσότερο μοιάζει σαν να κατσαδιάζει τους αστυνομικούς που έκαναν το «λάθος» να αποκλείσουν το δρόμο στο πλάι της Βουλής. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων μοιάζει να μην ξέρει τι να πει, αφού εκτός από την επίπληξη της Προέδρου της Βουλής, μοιάζει σαν να απολογείται ή να ανακρίνεται για το «ατόπημά» του να μην επιτρέψει στους διαδηλωτές την απρόσκοπτη διέλευση. Όταν μάλιστα ο αστυνομικός διευθυντής κάνει το λάθος να απαντήσει «το κέντρο επιχειρήσεων», στο ερώτημα «ποιος σας έδωσε την εντολή», άκουσε την πρόεδρο της Βουλής με προστακτικό ύφος να του επισημαίνει: «Έχω δώσει εντολή η είσοδος της Βουλής να είναι πάντα ανοιχτή»! 

Είναι τέτοια η ένταση στο πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και είναι προφανές ότι κάνει προσπάθεια να συγκρατηθεί και να μην αρχίσει να ουρλιάζει, που αναγκάζει έναν εκ των διαδηλωτών να πάρει και αυτός την σκυτάλη επιπλήττοντας δημοσίως τον αστυνομικό διευθυντή. «Γιατί δεν μας κλείσατε πιο κάτω;» και «Σας είπαμε, δεν θέλαμε να πάμε στη Βουλή», διαμαρτύρεται ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών, την ώρα που μια ομάδα ανθρώπων καταγράφει την σκηνή με κινητά τηλέφωνα, η Ζωή τον παρακαλεί να μπει στη βουλή για να επιδώσει το ψήφισμά του και η σκηνή θυμίζει περισσότερο κινηματογραφική ταινία, παρά κάτι που μπορεί πράγματι να συνέβη! 

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρο είναι η ζέση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να παροτρύνει τους διαδηλωτές να περάσουν στη Βουλή την ώρα που οι ίδιοι οι απεργοί δηλώνουν ότι δεν έχουν να επιδώσουν ψήφισμα στα κόμματα του κοινοβουλίου... 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης