Έτσι θα αποκτούν ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών

Έτσι θα αποκτούν ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών

Τι προβλέπει ο νόμος για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά σχολεία ή σχολές ΑΕΙ ή ΤΕΙ

Έτσι θα αποκτούν ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών
Προς διαβούλευση δόθηκε χθες το νομοσχέδιο που προβλέπει τους όρους για την απόκτηση Ιθαγένειας και αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αναμενόταν εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις. Ήδη εδώ και εβδομάδες η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου ασχολείται με τη σύνταξη του σχεδίου νόμου, ενώ έχει παράλληλα έρθει σε επαφή με εκπροσώπους κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενό του.

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις προϋποθέσεις κτήσης Ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα και από αλλοδαπούς που έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά σχολεία ή σχολές ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η πρώτη προϋπόθεση είναι « η θεμελίωση του δικαιώματος τελεί υπό τον όρο της εγγραφής του στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης».

Επιπλέον  δεύτερη προϋπόθεση είναι οι γονείς του παιδιού να διαμένουν προηγούμενα στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του. Επ’ αυτού διευκρινίζεται ότι «αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής του γονέα».
Κλείσιμο

Στο νομοσχέδιο που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση προβλέπονταν και δύο άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε αυτό: οι ενδιαφερόμενοι να  έχουν απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και να έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ή, να έχουν περάσει από Γυμνάσιο – Λύκειο. 
 
Πέραν των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη και για τη λεγόμενη «μιάμιση γενιά», δηλαδή «τα παιδιά μεταναστών που ναι μεν δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν όμως διανύσει ένα ικανό διάστημα παραμονής στη χώρα διερχόμενα επιτυχώς του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο «ο ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου».

Σε αυτήν την κατηγορία περιπτώσεων η «θεμελίωση δικαιώματος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας επεκτείνεται και στον αλλοδαπό που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι και κάτοχος απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα».
 
Σε ότι αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους τροποποιείται η σχετική διάταξη και με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μειώνονται από 10 σε 7 έτη τα συνεχούς διαμονής στη χώρα που απαιτούνται προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα υποβολής σχετικής αίτησης όταν ο ενδιαφερόμενος πολίτης τρίτης χώρας δε διαθέτει προηγούμενη θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής που έχει λήξει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης