Ξένος Τύπος: Ο απόλυτος τρόμος για Ελλάδα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»

Ξένος Τύπος: Ο απόλυτος τρόμος για Ελλάδα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»

Στον αγώνα της να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές της για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα: την απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου της

Ξένος Τύπος: Ο απόλυτος τρόμος για Ελλάδα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»
Για ένα ελληνικό «έλλειμμα» πολύ πιο τρομακτικό από το οικονομικό κάνει λόγο σε σημερινό άρθρο του το MarketWatch.

«Η αρχαία Ελλάδα συγκέντρωνε κάποτε την πνευματική ελίτ του πλανήτη και η εργασία των στοχαστών της Αθήνας συνέβαλε στην εξέλιξη διαφόρων τομέων, όπως η λογική, η φιλοσοφία και η πολιτική, που αποτέλεσαν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού», επισημαίνει η αρθρογράφος.

Στον αγώνα της ωστόσο να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές της για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα: την απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Κλείσιμο
Τα καλύτερα μυαλά της χώρας και οι ικανότεροι εργαζόμενοί της εγκαταλείπουν την Ελλάδα κατά χιλιάδες, σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι πολίτες υψηλής μόρφωσης που εγκαταλείπουν την χώρα κυμαίνονται μεταξύ 180.000 και 200.000.

«Με αυτόν τον ρυθμό, η μαζική αυτή έξοδος μεταφράζεται σε περίπου 10% των εργαζομένων πανεπιστημιακής μόρφωσης της χώρας», είπε στο MarketWatch ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Αλεξίου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Κολέγιο Κουίνς του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς συνιστά ξεκάθαρα «brain drain», δηλ. εγκατάλειψη μίας χώρας από τα καλύτερα μυαλά της.

Αυτό που διαφοροποιεί το «brain drain» από τα άλλα είδη μετανάστευσης είναι το υψηλό ποσοστό των μορφωμένων ανθρώπων που μεταναστεύουν, τονίζει ο καθηγητής, που μελετά τα μοτίβα της ελληνικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, το 88% των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, με το 60% από αυτούς να κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και το 11% να έχουν κάνει διδακτορικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης