Κουρουμπλής: Πρώτη προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι

Κουρουμπλής: Πρώτη προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι

Για υγειονομική φτώχεια και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγειας, Ανδρέας Ξάνθος - Θεανώ Φωτίου:«Έχουμε εξασφαλίσει 135 εκατ. ευρώ μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων»

Κουρουμπλής: Πρώτη προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι
«Η ανθρωπιστική κρίση έχει ''γεννήσει'' βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία μας. Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με αυτό. Επιδιώξαμε αμέσως τη συνεργασία με τα υπουργεία Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας την υπουργική απόφαση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων που θα «ενεργοποιηθέι»  περί τα τέλη Μαΐου.

Την ίδια ώρα για υγειονομική φτώχεια και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγειας, Ανδρέας Ξανθός

Ανακούφιση των ανασφάλιστων και στήριξη του ΕΣΥ είναι οι δυο μείζονες προτεραιότητες του υπουργείου υγείας, όπως τις προσδιόρισε ο ίδιος.

Κλείσιμο
«Χρειάστηκε να γεννηθεί ενα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, να ζητήσει ακόμη και η τρόικα την κάλυψη των ανασφάλιστων για να ασχοληθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Εγιναν κάποια στοιχειώδη πράγματα, αλλα παρέμειναν πολλα θεσμικά εμπόδια.
Με την ΚΥΑ θεωρούμε οτι σηματοδοτούμε την προτεραιότητά μας ως κυβέρνηση για το μείζον πρόβλημα των ανασφάλιστων αλλα αντιμετωπίζουμε και επί της ουσίας το πρόβλημα, είπε ο κ. Ξανθός.

«Προς την κατεύθυνση αυτη διευρύναμε τους δικαιούχους της δωρεάν περίθαλψης αλλά και το πλέγμα των υπηρεσιών (φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, παροχές σε είδος)».

«Δεν θέσαμε εισοδηματικό κριτήριο για να μην γίνει πιο περίπλοκη η διαδικασία, πήραμε το ρίσκο να ανοίξουμε το σύστημα υγείας σε όλους όσοι χρειάζονται ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη, είπε ο κ. Ξάνθος, ερωτηθείς για τους δικαιούχους της δωρεάν περίθαλψης.

Η αντίληψή μας είναι διαφορετική. Θα δίνουμε τη μάχη κάθε μέρα. Το ποσό που θα κοστίσουν οι ανασφάλιστοι δεν θα καταβληθεί εμπροσθοβαρως. Προηγείται η κάλυψη αυτών που εχουν υγειονομική ανάγκη, ανέφερε ο κ. Ξάνθος, εκτιμώντας οτι η κάλυψη των ανασφάλιστων θα κοστίσει παραπάνω από 150 εκατ ευρώ ετησίως που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη απο την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ο,τι αφορά την επιβάρυνση του ΕΣΥ απο τους ανασφάλιστους, ο  κ. Ξανθός παραδέχτηκε οτι τα νοσοκομεία θα έχουν αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, χωρίς να υπάρχει στην παρούσα φάση πρόβλεψη για ενίσχυση οικονομική.

Το ΕΣΥ έχει προυπολογισμους λιτότητας, το ποσό των 1,388 δισ ευρω για το 2015.  Είναι μικρο, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε παρά να υποσχεθούμε οτι θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Τα νοσοκομεία πάντα είχαν οφειλές, εμάς μας ενδιαφέρει η εξόφληση του προσωπικού, είπε ο κ. Ξανθός, ερωτηθείς για το πώς θα ανταποκριθούν τα νοσοκομεία που εχουν "στεγνώσει".

Ο αριθμός των ανασφάλιστων εκτιμάται οτι είναι 2,5 εκατ. Με βάση το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ, αριθμός στον οποίο δεν έχουν συνυπολογιστεί οι αλλοδαποί.

Θεανώ Φωτίου:«Έχουμε εξασφαλίσει 135 εκατ. ευρώ μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων»

«Έχουμε εξασφαλίσει 135 εκατ. ευρώ μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Με την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αναγνώριζε», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου.

«Υπάρχει αυτοοργάνωση του λαού, υπάρχουν δομές κοινωνικές που βοήθησαν να μην καταρρεύσει ο κόσμος, εμείς ως κυβέρνηση δεν μπορούμε παρά να νομοθετήσουμε για την ανθρωπιστική κρίση.

Εντάσσουμε στην περίθαλψη όλους όσοι δεν έχουν ασφάλιση, έλληνες και αλλοδαπούς με νόμιμη παραμονή στη χώρα, καθώς και τις έγκυες και τους ανήλικους χωρίς άδεια παραμονής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης.

Το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ και η ΗΔΙΚΑ θα μας επιτρέψουν τη διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου. Θα υλοποιήσουμε όλες τις εξαγγελίες μας, είπε ο κ. Στρατουλης.

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, κ. Κατρούγκαλος, μίλησε για δημιουργία κοινωνικού κράτους, για δημιουργία ενος νέου μοντέλου κοινωνίας για όλους και όχι για λίγους. Τα ΚΕΠ μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτο, ώστε και η γραφειοκρατία να συρρικνωθεί και οι πολίτες να ανακουφιστούν. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας του κόσμου, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εν κατακλείδι, οσο και να κοστίζει το πρόγραμμα αυτό, θα το προχωρήσουμε, είπε ο κ. Κατρουγκαλος.

Ο κ. Στρατουλης ανακοίνωσε οτι θα καταθέσει τροπολογία για τη δημιουργία ειδικών ελεγκτικών κλιμακίων για επιτόπιο έλεγχο για την πάταξη της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας, ώστε το μέτρο αυτό να λειτουργήσει παράλληλα με την προστασία των ανασφάλιστων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης