ΣτΕ: Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατάθεσε την πρώτη προσφυγή κατά της ΠΝΠ

ΣτΕ: Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατάθεσε την πρώτη προσφυγή κατά της ΠΝΠ

Το Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα υποστηρίζει την αντισυνταγματικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος

ΣτΕ: Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατάθεσε την πρώτη προσφυγή κατά της ΠΝΠ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται άμεσα, για πρώτη φορά, να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη της πρόσφατης, από 20 Απριλίου 2015, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Καλείται το ΣτΕ να λύσει το καυτό αυτό ζήτημα μετά από προσφυγή που κατέθεσε το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος), που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης. Η προσφυγή του εν λόγω ΤΕΙ είναι η πρώτη που κατατίθεται στο ΣτΕ κατά της επίμαχης ΠΝΠ.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και  β΄ βαθμού υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15νθήμερου.

Το ΤΕΙ υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα.

Αντίθετα, η «πρωτοφανής θεσμική εκτροπή» που έγινε με την κατάσχεση των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλέον των βαρύτατων κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρει, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ.
Κλείσιμο

Ακόμη, αναφέρει το ΤΕΙ ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ΠΝΠ καταστρατηγεί ευθέως και αναμφιβόλως την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας, προσθέτει το ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44) οι ΠΝΠ εκδίδονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης και είναι απαραίτητο να αναφέρεται με σαφήνεια η προς αντιμετώπιση επείγουσα ανάγκη έκδοσή τους. Όμως, στην επίμαχη ΠΝΠ δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της.

Αντίθετα, «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010».

Ούτε όμως μπορεί η ΠΝΠ να παρέχει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην ΕΛΣΤΑΤ να καθορίζει και να μεταβάλει τους φορείς  που υπάγονται στην Γενική Κυβέρνηση, καταλήγει το ΤΕΙ. Το επίμαχο ΤΕΙ ζητεί από το ΣτΕ την άμεση αναστολή της ΠΝΠ, αλλά και την ακύρωσή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης