Κύπρος: Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ένας στους τέσσερις εφήβους

Κύπρος: Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ένας στους τέσσερις εφήβους

Το 1% υπέστη και τις 3 μορφές σεξουαλικής κακοποίησης (κακοποίηση, παρενόχληση, εκπόρνευση), το 10,8% δύο μορφές και το 19,6% μία μορφή

Κύπρος: Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ένας στους τέσσερις εφήβους
Το 23,8% των εφήβων και νέων της Κύπρου ηλικίας 15 μέχρι 22 ετών υπέστησαν τουλάχιστον μία φορά βίαιη συμπεριφορά. Αυτό προκύπτει από στοιχεία έρευνας που κατατέθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων και της κυρωθείσας σε νόμο Σύμβασης Λανζαροτε του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2015.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Λεβέντη.

Οι βουλευτές  εξέφρασαν δυσφορία για το γεγονός ότι η έρευνα διενεργήθηκε μόνο μεταξύ εφήβων και νέων, άνω των 15 ετών καθώς όπως εκτιμούν τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος των παιδιών συμβαίνουν και σε πολύ μικρότερες ηλικίες στις οποίες τα παιδιά χρήζουν ακόμα μεγαλύτερης προστασίας. Δεν κατέστη δυνατή η έρευνα μεταξύ παιδιών μικρότερης ηλικίας επειδή δεν δόθηκε άδεια από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Σύμφωνα με την έρευνα, η παρενόχληση μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου ανήλθε στο 23,8%. Οι καταγεγραμμένες, στην έρευνα περιπτώσεις που ζητήθηκε από ανήλικο να κάνει σεξ ή άλλες σεξουαλικού περιεχομένου πράξεις με αντάλλαγμα χρήματα, ή άλλες μορφές δωροδοκίας, ανήλθε στο 1,7%.

Η μετάβαση σε άλλη επαρχία ή τα κατεχόμενα για να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις με οικονομική ανταμοιβή ανήλθε 0,8%, ενώ η εκπόρνευση ανήλθε σε ποσοστό 1,9%.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας το 1% υπέστη και τις 3 μορφές σεξουαλικής κακοποίησης (κακοποίηση, παρενόχληση, εκπόρνευση), το 10,8% δύο μορφές και το 19,6% μία μορφή.
Κλείσιμο

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας που επεσήμαναν οι Βουλευτές είναι το γεγονός ότι μόνο το 14% ζήτησε βοήθεια εκ των οποίων το 8% το ανέφερε σε ειδικό. Το ποσοστό αναφοράς στους γονείς ή κηδεμόνες ανήλθε στο 6%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης