Κύπρος: Εκλογές στα κατεχόμενα με φαβορί τον Ακιντζί

Κύπρος: Εκλογές στα κατεχόμενα με φαβορί τον Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρείται πιο διαλλακτικός και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά

Κύπρος: Εκλογές στα κατεχόμενα με φαβορί τον Ακιντζί
Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί διεκδικούν σήμερα στη κατεχόμενη Κύπρο, την ψήφο Τουρκοκυπρίων και εποίκων στον δεύτερο γύρο των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών».

Οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών αλλά και οι κρυφές μετρήσεις που έγιναν δίνουν προβάδισμα στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θεωρείται πιο διαλλακτικός και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής ο Έρογλου είχε λάβει 30.328 ψήφους  (28,15%) και ο κ. Ακιντζί 29.030 (26,94%).  Ο Ακιντζί υποστηρίζεται από το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, ενώ τον υποστηρίζει και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αφού η υποψήφια του στο πρώτο γύρο Σιμπέλ Σιμπέρ απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Τον Έρογλου υποστηρίζει το κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο ανεξάρτητος Κουντρέτ Οζερσάι που προέρχεται από τη δεξιά και δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο κάλεσε τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ο Οζερσάι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα μπορούσε να ζητήσει την υπερψήφιση του Ακιντζί που προέρχεται από την αριστερά, αλλά ταυτόχρονα θα επιθυμούσε να ηττηθεί ο Έρογλου γιατί τότε ανοίγει ο δρόμος για τον ίδιο για να αναδειχθεί ως ηγετική προσωπικότητα της δεξιάς.

Κλείσιμο
Δικαίωμα ψήφου έχουν 176.980 άτομα, συν αυτοί που έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους αυτή την εβδομάδα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 8 το βράδυ.

Το σύνθημα του Ακιντζί από τον πρώτο γύρο που ήταν «Απάντηση Ακιντζί» έγινε στο δεύτερο γύρο «Η απάντηση του καθενός Ακιντζί». Το σύνθημα του επιτελείου Έρογλου παρέμεινε το ίδιο «Φυσικά και Έρογλου».

Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε το 1938 στην Αμμόχωστο, έχει σπουδάσει ιατρική και εξειδικεύτηκε στην ουρολογία, όμως ασχολείται με την πολιτική πολλές δεκαετίες τώρα. Είναι η πέμπτη φορά που κατέρχεται σε «προεδρικές εκλογές». Διετέλεσε επίσης «πρωθυπουργός» και «βουλευτής». Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Έρογλου έχουν τέσσερα παιδιά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εξελέγη «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «βουλευτής». Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί έχουν τρεις κόρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης