Κουτζαμάνη: Ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάζεται

Κουτζαμάνη: Ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάζεται

Ζητείται να ανατραπεί η μέχρι τώρα τακτική που ακολουθούσε το Ανώτατο Δικαστήριο

Κουτζαμάνη: Ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάζεται
Ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει εάν το ύψος της αποζημίωσης (χρηματικής ικανοποίησης) που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης είναι δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό, τηρουμένης της αρχή της αναλογικότητας.

Αυτό εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο αρεοπαγίτης Μιχαήλ Αυγουλέας, ζητώντας ουσιαστικά να ανατραπεί η μέχρι τώρα τακτική που ακολουθούσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η έως σήμερα νομολογία (δικαστικές αποφάσεις) του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι δεν μπορεί οι αρεοπαγίτες να ελέγχουν το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης που επιδικάζεται από τα δικαστήρια λόγω ηθικής βλάβης

Κλείσιμο
Ειδικότερα, από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε να επιλυθεί ως θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, εάν μπορεί κατά την αναιρετική διαδικασία να ελέγχει ο Άρειος Πάγος το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί.

Αφορμή για να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποτέλεσε η επιδίκαση του ποσού των 30.000 ευρώ ως εύλογη χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω καταγγελίας εμπορικής σύμβασης.

Το ποσό αυτό από τους θιγόμενους κρίθηκε δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την ζημιά που προκλήθηκε, αλλά  και  από το ποσό που  διεκδικούσαν δικαστικά.

Τόσο η κυρία Κουτζαμάνη όσο και ο κ. Αυγουλέας επισήμαναν ότι  σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές  και τον Αστικό Κώδικα, ο Άρειος Πάγος έχει την ευχέρεια στις περιπτώσεις επιδίκασης αποζημίωσης για ηθική βλάβη να ελέγχει εάν παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και εάν το ποσό της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης