Η απουσία των χρυσαυγιτών από το εδώλιο και η αποστασιοποίησή τους από όσα τους καταλογίζονται

Η απουσία των χρυσαυγιτών από το εδώλιο και η αποστασιοποίησή τους από όσα τους καταλογίζονται

Τι στάση θα κρατήσει η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α και πώς θα αντικρούσει το βαρύ «κατηγορώ» - Το ενδεχόμενο διεξαγωγής της δίκης σε άλλη αίθουσα και οι ελλείψεις

Η απουσία των χρυσαυγιτών από το εδώλιο και η αποστασιοποίησή τους από όσα τους καταλογίζονται
Να αποφύγουν κάθε ταύτιση σε επικοινωνιακό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο με τη «βαριά» δικογραφία που συμπεριλαμβάνει ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα, επιχειρούν νυν και πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής... λάμποντας δια της απουσίας τους από το εδώλιο του κατηγορουμένου, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της πολύκροτης δίκης.

Σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ναζιστικού κόμματος - που αποτελεί και τον βασικό πυρήνα των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη αποτελούσε η Χ.Α. - απουσίαζε από το δικαστήριο την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης και τα μέλη της κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που τους παρέχει ο νόμος εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Σε μια προσπάθεια να περάσουν το «μήνυμα» ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και το ρατσιστικό παραλήρημα που χαρακτήριζε τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» της Χ.Α., ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη που είναι κατηγορούμενοι, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, επέλεξαν να μην δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο, την πρώτη ημέρα της πολυαναμενόμενης δίκης.

Κλείσιμο
Αντίθετα, παρόντες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού -εκεί όπου ακούστηκε την πρώτη ημέρα το «άρχεται η συνεδρίαση» από την πρόεδρο του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη- ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Ο τελευταίος όπως και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που δεν παρέστη στο δικαστήριο, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και έχουν καταθέσει ενόρκως για την αποτρόπαια δράση της ΧΑ.

«Προκλητική στάση»

Η στάση αυτή των κατηγορουμένων μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας χαρακτηρίζεται τουλάχιστον προκλητική από τα θύματα της αποτρόπαιας δράσης της Χ.Α, που θα υποβάλλουν στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής. Πρόκειται -όπως εκτιμούν παράγοντες της δίκης- για τακτική των κατηγορουμένων που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης με σκοπό να υποβαθμίσουν τη διαδικασία και να ροκανίσουν όσο γίνεται το χρόνο.

Κυρίως όμως, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής που ζητεί δικαίωση για τα θυμάτων, γίνεται λόγος για απαξίωση της όλης διαδικασίας εκ μέρους των βασικών κατηγορουμένων που προσπαθούν μέσω της απουσίας τους να διατρανώσουν ότι τα εγκλήματα του κατηγορητηρίου δεν τους αφορούν.

Στο πνεύμα αυτό, όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» δυο εβδομάδες πριν την έναρξη της δίκης, οι κατηγορούμενοι θα επιχειρήσουν να δείξουν στο δικαστήριο καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης καλή ...διαγωγή με σκοπό να «γυρίσουν» την παρτίδα σε επικοινωνιακό επίπεδο και να πείσουν πως τίποτα δεν τους «ενώνει» με τα εγκλήματα που τους καταλογίζονται και τα οποία περιγράφονται στο βούλευμα - «καταπέλτη» του συμβουλίου Εφετών.

Εντός του ακροατηρίου, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, μέσω των συνηγόρων του, αναμένεται να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο ίδιος είχε γνώση των εγκληματικών ενεργειών που εμπεριέχονται στη δικογραφία. Θα εστιάσει στο τηλεφώνημα που έγινε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. από τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Πατέλη. Όπως θα πει πρόκειται για τηλεφώνημα σε σταθερή γραμμή του κόμματος και όχι στο κινητό του και πως ο ίδιος εκείνο το βράδυ βρίσκονταν στο σπίτι του, στην Πεύκη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το παραπεμπτικό βούλευμα που υιοθετεί πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών και προϊσταμένου της εισαγγελίας κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, ο γενικός γραμματέας της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος όχι μόνο γνώριζε και συντόνιζε τις εγκληματικές ενέργειες των μελών της Χ.Α, αλλά και τους έδινε εντολές και οδηγίες ώστε να διαπράξουν τα εγκλήματά τους. Ήταν ο απόλυτος αρχηγός της εγκληματικής δράσης της Χ.Α, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κλιμακώθηκε από το 2008 και κορυφώθηκε το 2102 μόλις η Χ.Α ενδύθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, καταθέτοντας καταστατικό στον Αρειο Πάγο.

Κατά την πλειοψηφία των μελών του δικαστικού συμβουλίου το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται απόλυτα για την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ αλλά και για την πλειονότητα των κατηγορουμένων, σε αντίθεση με την μειοψηφία έκρινε ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Πρόκειται για την άποψη του εισηγητή κ. Νικόλαου Σαλάτα, ο οποίος διατυπώνει στο βούλευμα την άποψη ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδεται σε κατηγορουμένους δεν στοιχειοθετείται. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαλάτα, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε το Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο (3875/2010). Η απόψη αυτή αναμένεται να αποτελέσει και τον βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα των κατηγορουμένων.

Οι παρόντες

Αντίθετα, με την ηγετική ομάδα της Χ.Α. που δεν εμφανίστηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, «παρών» ήταν ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον 34χρονο μουσικό Παύλο Φύσσα. Το στυγερό αυτό έγκλημα αποτέλεσε άλλωστε και την αρχή για να «ξετυλιχθεί» το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Παρόντες στο δικαστήριο την πρώτη ημέρα της δίκης, ήταν ακόμη οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής, αλλά και στελέχη της Χ.Α που εμπλέκονται σε διάφορες επιθέσεις, όπως εκείνη κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που οι γονείς του αδικοχαμένου μουσικού εισήλθαν στη δικαστική αίθουσα και ήρθαν αντιμέτωποι με τον άντρα που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού τους στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013. Μάλιστα, πρώτος στη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας, τα ονόματα των οποίων εκφωνήθηκαν στο δικαστήριο, αναμένεται να καταθέσει ο πατέρας του αδικοχαμένου μουσικού, Παναγιώτης Φύσσας.

Οι πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία είναι, εκτός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι «Αντίπνοια» και στο στέκι «Συνεργείο», η επίθεση εναντίον μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν οι πρώην και νυν βουλευτές όταν θα έρθει η ώρα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων που εκφωνήθηκαν στο δικαστήριο με κωδική ονομασία και έδωσαν το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν μιλήσει αναλυτικά για εγκληματικές ενέργειες της Χ.Α. Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των κατηγορουμένων απέναντι σε άλλους συγκατηγοορυμένους τους που ομολογούν τις πράξεις τους, όπως για παράδειγμα ο Γ. Ρουπακιάς. Σύμφωνα με πληρηφορίες, οι κατηγορούμενοι και πρώτος τον Ν. Μιχαλολιάκο θα αναφέρουν πως δεν μπορούν να λογοδοτούν στο δικαστήριο για εγκληματικές ενέργειες τρίτων προσώπων, ακόμη και αν αυτά συγκαταλέγονται στα μέλη του κόμματός τους.

Η αίθουσα και οι ελλείψεις

Από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης που προκαλεί μάλιστα και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, φάνηκαν οι ελλείψεις στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών. Αν και πρόκειται για μια γιγαντιαία υπόθεση και την πρώτη δίκη μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά, η αίθουσα που διαμορφώθηκε για τη διεξαγωγή της φάνηκε ανίκανη να «φιλοξενήσει» τους 68 κατηγορουμένους, τους 100 και πλέον δικηγόρους, τους 80 διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τους μάρτυρες, το κοινό κ.α. Κάτι, που «είδε» και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία όμως επισήμανε ότι είναι στην αρμοδιότητα της πολιτείας να εξασφαλίσει την κατάλληλη αίθουσα για την διεξαγωγή της δίκης. Η εισαγγελέας ανέφερε πάντως ότι η δίκη ίσως στη συνέχεια να διεξαχθεί σε άλλη αίθουσα θα δημιουργηθεί.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι ζήτησαν να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο καθώς δεν εξυπηρετείται, όπως είπαν, ούτε η δημόσια τάξη ούτε η δημοσιότητα της δίκης. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού σε τοποθέτησή του ζήτησε επίσης τη μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα.

Τελικά, η δίκη διεκόπη για τις 7 Μαΐου προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας, δικηγόρος που διόρισε το δικαστήριο για έναν από τους κατηγορούμενους που δεν είχε συνήγορο. Τότε, σύμφωνα με την πρόεδρο, οι παράγοντες της δίκης αφού νομιμοποιηθούν αλλά και οι αρμόδιοι φορείς θα θέσουν το θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η υφιστάμενη δικαστική αίθουσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης