Δήμαρχος Λέσβου: Ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος

Δήμαρχος Λέσβου: Ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος

«Το θέμα είναι σοβαρό και δεν θα είναι διαχειρίσιμο σε λίγο καιρό εάν οι αρμόδιοι δεν το λύσουν άμεσα» προειδοποιεί μέσω του protothema.gr ο δήμαρχος της Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός

Δήμαρχος Λέσβου: Ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός για τους χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, βρίσκοντας από τη μία την ελληνική κοινωνία απροετοίμαστη και από την άλλη, την Ευρώπη να κωφεύει για τις συνέπειες που φέρνει το κύμα παράνομων μεταναστών. 

«Το θέμα είναι σοβαρό και δεν θα είναι διαχειρίσιμο σε λίγο καιρό εάν οι αρμόδιοι δεν το λύσουν άμεσα. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο το νησί μας, αφού ο προορισμός των παράνομων μεταναστών δεν είναι η Μυτιλήνη, αλλά η Ευρώπη. Όμως ο εγκλωβισμός τους σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος στην ελληνική κοινωνία η οποία, ακόμη δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα», λέει ο κ. Γαληνός στο
protothema.gr.

Η απουσία διοικητικού προσωπικού στο νησί είναι απαραίτητο για την ομαλή ένταξη των μεταναστών είτε στα κέντρα φιλοξενίας, είτε στην προσφορά αρωγής για την μετακίνηση τους από τη Μυτιλήνη, δυσχεραίνει την κατάσταση, με συνέπεια η αστυνομία και το λιμενικό να εκτελούν χρέη διοικητικών υπαλλήλων. 
Κλείσιμο

«Ο ρόλος της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος απέναντι στους μετανάστες φτάνει μέχρι κάποιο σημείο. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 100 άτομα. Δυστυχώς, έχουν αναλάβει όλους τους ρόλους αφήνοντας ακόμα και τα πόστα τους προκειμένου να ασχολούνται ως επί το πλείστον με τους παράνομους μετανάστες. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό. Το κράτος οφείλει να στείλει άμεσα διοικητικό προσωπικό για τους μετανάστες. Το ξαναλέω, δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να εξυπηρετεί καθημερινά ακόμα και σε απλά θέματα τους μετανάστες», λέει ο κ. Γαληνός.

Στη Μυτιλήνη έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο το οποίο μέχρι πέρυσι δεν λειτουργούσε επειδή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα και ο στοιχειώδης εξοπλισμός για την εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων. «Μέχρι πρότινος, ούτε ρεύμα, ούτε κρεβάτια υπήρχαν για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμα υπάρχουν βασικές ελλείψεις ενώ κάποια θέματα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα», αναφέρει ο κ. Δήμαρχος.

Άλυτο πρόβλημα παραμένει η διαμονή μεταναστών σε δημοτικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν ως κατασκηνώσεις σε έκταση 14 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεάπολης στη Μυτιλήνη. Αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη έκταση.
 
Όπως λέει ο κ. Γαληνός «ο χώρος αυτός πρέπει να λειτουργήσει ως κατασκήνωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να αδειάσει ο χώρος, να αποκατασταθούν οι ζημιές οι οποίες κοστολογούνται πάνω από 200.000 ευρώ και να ξαναγίνει ένα σύγχρονο συγκρότημα που διαθέτει εκτός από κατασκηνώσεις και αθλητικούς χώρους και κλειστό γυμναστήριο. Το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο ανήκει η έκταση μου είπε ότι θα τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα. Ο δήμος μας έχει ήδη 100.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα είναι από κονδύλια που δίνονται για την χρηματοδότηση τέτοιων χώρων. Εσείς δηλαδή, τι λέτε ότι πρέπει να γίνει; Να συνεχίζουν να μένουν 50 μετανάστες σε ένα χώρο που τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί σαν κατασκήνωση με κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα και αθλητικούς χώρους, ο οποίος διατίθεται σε ντόπιους αλλά και σε τουρίστες που έρχονται στο νησί μας;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης