Πολύζος: Τρεις επείγουσες δράσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ

Πολύζος: Τρεις επείγουσες δράσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας  παραθέτει τα τρία «σωτήρια» σημεία για  για τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας 

Πολύζος: Τρεις επείγουσες δράσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ
Τις τρεις «σωτήριες» δράσεις για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τον Εκσυγχρονισμό στην Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, κ. Νίκος Πολύζος.
 
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας επισημαίνει την ανάγκη για άμεση ανακοστολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσήλιων (ΚΕΝ), αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και  αναβάθμιση του ESYnet, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που περιέχει όλα τα στοιχεία για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
 
«Χρειάζονται πολιτική βούληση και σωστή τεχνο-πολιτική διοίκηση» αναφέρει ο κ. Πολύζος, κάνοντας ωστόσο μια σειρά από απαισιόδοξες διαπιστώσεις.
 
Κλείσιμο
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ΕSYnet, που έδωσε κατά τα έτη 2009-2012 πλήρη λειτουργικά και οικονομικά στοιχεία για το ΕΣΥ, τονίζει ότι «πρέπει να συνεχίσει να δημοσιεύει όλα τα απαραίτητα ανά μήνα στοιχεία, άμεσα αναβαθμιζόμενο από ενέργειες του Υπουργείου Υγείας».
 
Αναφορικά με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ η οποία ξεκίνησε το 2011 με διασυνδέσεις υπηρεσιών και νοσοκομείων και μετακινήσεις εργαζομένων, υποστηρίζει ότι αυτό πλέον εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά,  αλλά «πρέπει να γίνει άμεσα πράξη από τις (νέες) διοικήσεις (ΔΥΠε και) Νοσοκομείων με επιπλέον αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών υπαλλήλων, που πρέπει να επικεντρώνονται στην Πρωτοβάθμια και Επείγουσα φροντίδα».
 
Επί της θητείας του κ. Πολύζου τέθηκαν σε εφαρμογή πρώτη φορά στην χώρα μας
τα Κλειστά Ενοποιημένα ή Ελληνικά Νοσήλια (ΚΕΝ)  με βάση τα DRGs και δη της Αυστραλίας, κατόπιν ενδελεχούς εργασίας ιατρικών και διοικητικών-οικονομικών ομάδων, αλλά και σχετικών προτάσεων της ΕΣΔΥ και της τότε «Επιτροπής Σοφών».
 
«Αφορούσαν μόνο το λειτουργικό κόστος (εκτός μισθοδοσίας) συνολικής νοσηλείας ανά ασθενή (1.000 ευρώ) των δημόσιων νοσοκομείων, που ήταν διάσπαρτο, ενώ τα έσοδα του προηγούμενου ημερήσιου νοσηλίου (50 ευρώ) ήταν για ξενοδοχείο Β κατηγορίας, κι όχι για τριτοβάθμια νοσοκομεία, καθιστώντας τα μη βιώσιμα» αναφέρει ο κ. Πολύζος.

Πλέον, όμως η κατάσταση έχει αλλάξει κι επιβάλλεται η ανακοστολόγηση των ΚΕΝ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «χρειάζονται άμεση ανακοστολόγηση, αφού αποφασισθεί οριστικά ο προϋπολογισμός 2015, που πρέπει να επανέλθει στα προ 2ετίας επίπεδα με αναπροσαρμογές (π.χ. οι «εξωτερικές» υπηρεσίες έχουν περιθώρια μείωσης, αντιθέτως με το διαγνωστικό και υγειονομικό υλικό που πρέπει να βελτιωθεί),  ενώ κι εδώ η τεχνική υποστήριξη των ΚΕΝ και των προϋπολογισμών (σφαιρικών) είναι αναγκαία, όπως σε όλες τις αναπτυγμένες (και μη) χώρες, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και εργαλείο ιατρικής-νοσηλευτικής μελέτης».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης