Αύξηση 223,22% στην είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

Αύξηση 223,22% στην είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

Οι απόπειρες παράνομης διέλευσης έχουν κοστίσει τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους

Αύξηση 223,22% στην είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα
Κατακόρυφη είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Αναφέρεται μάλιστα πως σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση κατά 223,22% των παράτυπων εισόδων στη χώρα ενώ «υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 (συγκριτικά με 60.000 ολόκληρο το 2013)».

Η κατακόρυφη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) και Βόρειας Αφρικής.

Σημειώνεται μάλιστα πως οι απόπειρες παράνομης διέλευσης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Κλείσιμο
Το έγγραφο υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκο Χουντή προς απάντηση ερωτήματος του κ. Λευτέρη Αυγενάκη (ΝΔ). Ο κ. Χουντής επισημαίνει μεταξύ άλλων το ρόλο του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου υπογραμμίζει ότι η χώρα επιδιώκει τη λήψη μέτρων για την προώθηση στην πράξη, της αρχής της αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών (burden sharing) μεταξύ των κρατών- μελών, αρχή που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ μεταξύ των κρατών- μελών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. Υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως το μέγεθος των μεικτών μεταναστευτικών ροών, το μέγεθος και τον πληθυσμό των κρατών- μελών, αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που μπορεί να έχουν οι υπήκοοι τρίτων κρατών με συγκεκριμένο κράτος- μέλος της ΕΕ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης