Συγκλονιστική μαρτυρία μετανάστη: «Καλύτερα να με είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν...»

Συγκλονιστική μαρτυρία μετανάστη: «Καλύτερα να με είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν...»

Ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα  

Συγκλονιστική μαρτυρία μετανάστη: «Καλύτερα να με είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν...»
Για τα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα και το θέμα της απελευθέρωσης των παράνομων μεταναστών αναφέρεται το διεθνές αραβικό δίκτυο, Al Jazeera, τονίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία, η χώρα μας αποτελεί προορισμό για μετανάστες «από τη Σενεγάλη έως το Πακιστάν».

Σήμερα, αναφέρει το Al Jazeera, η πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα έρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν, με πολλούς από αυτούς να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μεταβατικό σταθμό για το ταξίδι τους στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δίκτυο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, «δεν θα είναι ένας παραδοσιακός πρωθυπουργός» και αναφερόμενο στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση όσον αφορά στην μεταναστευτική πολιτική, παραθέτει δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ωστόσο, την ίδια ώρα μεταφέρει και τη μαρτυρία ενός μετανάστη, ο οποίος υποστηρίζει ότι έζησε στιγμές φρίκης σε κέντρο κράτησης μεταναστών στον Έβρο.

Κλείσιμο
 

«Πεθαίνω κάθε μέρα»

Ο Haji Zainab Miadid Sahib Khan είναι ένας 45χρονος άντρας από το Αφγανιστάν ο οποίος κρατείται σχεδόν δύο χρόνια στο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών, στο Φυλάκιο, στον Έβρο.

Ο Khan έφυγε από την πατρίδα του επειδή δεν άντεχε να ζει άλλο κάτω από τις σκληρές μάχες που λάμβαναν χώρα ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τον αφγανικό στρατό. Μια ημέρα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ντόπιους πολεμιστές, επειδή εργαζόταν σε έναν οργανισμό που συνεργαζόταν με μια αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Όταν απείλησαν να σκοτώσουν εκείνον και την οικογένειά του, λόγω των επαφών του με Αμερικάνους, ο Khan είπε πως αναγκάστηκε να φύγει.

Το ταξίδι του προς την Ελλάδα ήταν μεγάλο, ακριβό και επικίνδυνο. Το 2012, ο 45χρονος έφτασε στην χώρα μας, ταξιδεύοντας μέσα από το Ιράν και τελικά συνελήφθη στον Έβρο.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε και ο Khan βρίσκεται ακόμη υπό κράτηση. Μαζί με άλλους 70 ανθρώπους μοιράζεται ένα μικρό κελί, ενώ κάποιοι από τους συγκρατούμενούς τους, πάσχουν από ηπατίτιδα.

«Πεθαίνω κάθε μέρα. Ίσως θα ήταν καλύτερο από να είχα σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεσή μου είναι "δυνατή", συνεχίζουν να μου λένε να περιμένω άλλους έξι μήνες. Δεν θα επιβιώσω. Δεν με βλέπουν ως άνθρωπο εδώ», αναφέρει.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι πάνω από 25 συγκρατούμενοι του Khan έχουν περάσει, επίσης, περισσότερους από 18 μήνες στο κέντρο κράτησης στον Έβρο και τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν. 

Ο 45χρονος αναφέρει, επίσης, ότι υποφέρει από τρομερούς πόνους, γιατί έχει πέτρες στα νεφρά, ωστόσο, υποστηρίζει πως οι αρχές στο Φυλάκιο δεν του επιτρέπουν να πάρει φάρμακα «καθώς δεν θεωρούν πως πρόκειται για επείγον περιστατικό».

Το Al Jazeera αναφέρει στη συνέχεια πως οι  αρχές στο κέντρο κράτησης μεταναστών στον Έβρο αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για την υπόθεση, όταν δημοσιογράφος του δικτύου επικοινώνησε μαζί τους.

Όσον αφορά στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε στο Al Jazeera και είπε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ως «έκτακτο μέτρο» και υποσχέθηκε άμεσες αλλαγές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης