ΙΚΑ: Μην έρχεστε στα υποκαταστήματα για να θεωρήσετε βιβλιάρια

ΙΚΑ: Μην έρχεστε στα υποκαταστήματα για να θεωρήσετε βιβλιάρια

Διαβάστε τη νέα ανακοίνωση του ιδρύματος μετά τα επεισόδια έξω από το υποκατάστημα Παγκρατίου

ΙΚΑ: Μην έρχεστε στα υποκαταστήματα για να θεωρήσετε βιβλιάρια
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το ΙΚΑ μετά τα... επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο υποκατάστημα του Παγκρατίου ανάμεσα σε ασφαλισμένους για την ουρά προκειμένου, μεταξύ άλλων, να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους.

Το Ίδρυμα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα) που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τους Παρόχους Υγείας. Οι Πάροχοι Υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα) εξυπηρετούν όλους τους ανωτέρω αρκεί να επιδεικνύονται το ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο» καθώς και ότι «προκειμένου να επιβεβαιώνουν οι Ασφαλισμένοι και Συνταξιούχοι ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους / Ασφαλιστική Ικανότητα)».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΚΑ έχει ως εξής:

Κλείσιμο
Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων σχετικά με τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους μας για την περίοδο από 01/03/15-28/02/16 και προς αποφυγή της άσκοπης προσέλευσης και ταλαιπωρίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων μας στα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, γνωστοποιούμε τα εξής:

Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωση καταργήθηκε, δεδομένου ότι οι Πάροχοι Υγείας έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική ικανότητα όλων των δικαιούχων (ασφαλισμένων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι 31/12/14 τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας, συνταξιούχων καθώς και των μελών της οικογενείας τους -σύζυγοι και τέκνα μέχρι 18 ετών). Εξυπακούεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν επ' αόριστον ασφαλιστική ικανότητα και δεν απαιτείται εκ μέρους τους καμία άλλη ενέργεια. 

Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα) που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τους Παρόχους Υγείας. Οι Πάροχοι Υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα) εξυπηρετούν όλους τους ανωτέρω αρκεί να επιδεικνύονται το ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να επιβεβαιώνουν οι Ασφαλισμένοι και Συνταξιούχοι ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους / Ασφαλιστική Ικανότητα)

Τέλος, σημειώνεται ότι για την απογραφή των προστατευομένων μελών που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο έχει σχεδιασθεί ειδική διακριτή δράση η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικού ελέγχου και θα υποστηρίξει τη διαδικασία απογραφής εμμέσων μελών μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι διαδικτυακές αυτές υπηρεσίες θα διατεθούν σε χρήση και στο ευρύ κοινό σύμφωνα με νέες οδηγίες που θα ανακοινωθούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, ασφαλιστική ικανότητα έχει γνωστοποιηθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης για:

1.154.958 συνταξιούχους
1.873.875 ασφαλισμένους με άνω των 50 Η.Ε.
80.136 επιδοτούμενους ανέργους
79.455 μακροχρόνια ανέργους
938.255 έμμεσα ασφαλισμένους (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΟΠΑΔ)

Οι διαδικτυακές αυτές υπηρεσίες αποτελούν σημαντικά βήματα υλοποίησης της στρατηγικής κατεύθυνσης της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετεί τους συναλλασσόμενους φορείς (ασφαλισμένους, εργοδότες, παρόχους υγείας κλπ) χωρίς να απαιτείται η φυσική προσέλευσή τους και η προσκόμιση δικαιολογητικών ή άλλων φυσικών παραστατικών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης