Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τοποθέτηση επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τοποθέτηση επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ταχεία κάλυψη κενών θέσεων σε κλινικές ζωτικής λειτουργίας, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τοποθέτηση επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία
Αλλάζει τη διαδικασία τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που υλοποιεί για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων κλινικών του ΕΣΥ.
 
Στοχεύοντας στην ταχεία κάλυψη των κενών θέσεων σε κλινικές ζωτικής λειτουργίας για το σύστημα υγείας και συνεπώς στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία τοποθέτησης επικουρικών γιατρών. Παράλληλα, παρατείνει τη θητεία των επικουρικών γιατρών που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ μέχρι και το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι οι επικουρικοί είναι ουσιαστικά οι "συμβασιούχοι" γιατροί του ΕΣΥ καθώς διορίζονται για 12 ή 24 μήνες. 
 
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, τηρείται μια ενιαία λίστα από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας για τις κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ και βάσει αυτής γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επικουρικών γιατρών. Ωστόσο, στην πράξη το σύστημα αυτό αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρο καθώς μπορεί να παρέλθουν και τέσσερις μήνες μέχρι να τοποθετηθεί τελικά ο επικουρικός γιατρός στην αναγκαία θέση.
 
Κλείσιμο
Με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών, κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα καταρτίζει ξεχωριστό κατάλογο με τις θέσεις επικουρικών γιατρών που χρειάζεται ανά ειδικότητα και παράλληλα θα τηρεί ξεχωριστή λίστα με τις αιτήσεις των υποψηφίων γιατρών ώστε η διαδικασία να «αποκεντρωθεί» και συνεπώς να επιταχυνθεί. Εκτιμάται ότι ο χρόνος τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών θα συρρικνωθεί στις δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που θα δηλώνεται η κενή θέση μέχρι να κληθεί και να τοποθετηθεί ο πρώτος υποψήφιος από τη λίστα των διαθέσιμων γιατρών στο νοσοκομείο. 
 
Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός έχει επαναπροκηρύξει 104 θέσεις επικουρικών γιατρών για διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα – όλες οι θέσεις αποτελούν συνέχεια προηγούμενων προκηρύξεων που αφορούσαν την πλήρωση θέσεων επικουρικών γιατρών και εξειδικευόμενων γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών. Σε ό,τι αφορά όμως τις 800 θέσεις επικουρικών γιατρών για το ΕΣΥ και των 600 για τις Μονάδες του ΠΕΔΥ, πρώην ΙΚΑ, αυτές θα καλυφθούν με τη νεα ταχεία διαδικασία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης