Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ευρυτανία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ευρυτανία

Χωριά κόπηκαν στη μέση από τις κατολισθήσεις - Γεφύρια σκεπάστηκαν από τα νερά - Απέραντη λίμνη θυμίζει η κοιλάδα του Αχελώου

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ευρυτανία
Κομμένο στη μέση είναι το χωριό Κρίκελο στην Ευρυτανία μετά από κατολίσθηση και η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας έδωσε εντολή για την εκκένωσή του.

Δυσκολίες δημιουργεί το γεγονός ότι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό έχει κοπεί και δρόμος με αποτέλεσμα το Κρίκελο και άλλα χωριά της περιοχής να είναι αποκλεισμένα.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος πυροσβέστες από την Π.Υ.  Καρπενησίου και άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, οι οποίοι ψάχνουν ένα ένα τα σπίτια του χωριού για να τα εκκενώσουν.

Κλείσιμο
Οι κάτοικοι οι οποίοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι μεταφέρονται με αυτοκίνητα έως ένα σημείο και στη συνέχεια τους περνούν απέναντι με αυτοσχέδιες σκάλες στο σημείο που έχει κοπεί ο δρόμος.








Αμέσως μετά τους παραλαμβάνουν λεωφορεία που έχει βάλει η Π.Ε. Ευρυτανίας για να τους οδηγήσουν σε ξενοδοχεία στο Καρπενήσι.




















Φωτογραφίες από evrytanika.gr

Σοκ και δέος στην κοιλάδα του Αχελώου


Εικόνες καταστροφής αφήνει πίσω της και στην Κοιλάδα του Αχελώου η κακοκαιρία που πλήττει τη δυτική Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Αχελώος έχει ξεχειλίσει και πέρα από τον όγκο του νερού μείζονα κίνδυνο για τα σπίτια, τα γεφύρια και τα μνημεία που βρίσκονται κοντά αποτελούν και τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα).





Αποτέλεσμα είναι να έχει διακοπεί η κυλοφορία στον οδικό άξονα Άρτας-Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας-Καρδίτσας αφού το νερό πέρασε πάνω από το οδόστρωμα της Γέφυρας  Κοράκου και Αυλακίου. Επίσης στη θέση Πυρήνα Πετρωτού Αργιθέας σκεπάστηκαν η Γέφυρα Μπέλεϋ και δίπλα της η Πετρογέφυρα Πετρωτού από τον τεράστιο όγκο των υδάτων των ποταμιών της Αργιθέας. 

Είναι τόσος ο όγκος των υδάτων στον Αχελώο που έφτασαν στο ύψος των απομειναριών της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου. Στο δρόμο τους, δε, μετά τη Γέφυρα και προς την κοιλάδα του Αχελώου πλημμύρισαν τον κάμπο της από τον Άγιο Βασίλειο Πηγών, το Μάραθο, τα Βραγκιαννά, τα Γρυμπιανά, την Πέρδικα, τα Γλύνικα και το Μεσόπυργο ως το Αρδάνοβο, τα Βρουβιανά και τη Γέφυρα Καταφυλλίου-Αυλακίου.




Πρόκειται για πρωτόγνωρες σκηνές για τους εκεί κατοίκους, οι οποίοι άναυδοι παρακολουθούν τις καταστροφές δίχως να μπορούν να κάνουν το παραμικρό.  
 
Στη γέφυρα Καταφυλλίου-Αυλακίου τα νερά σχεδόν έχουν καλύψει όλη τη γέφυρα και μόνο το ψηλότερο σημείο της είναι - για την ώρα - πάνω από το νερό όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Δημήτρη Πινακούλα και στο βίντεο του Γιώργου Τσιαμάγκα. Ήδη ένα μέρος της γέφυρας έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Αχελώου. Σε κίνδυνο βρίσκεται επίσης και η γέφυρα Τέμπλας-Βρουβιανών.





Κατά μήκος του Αχελώου και σε παραποτάμους του υπάρχουν πολλές ακόμα γέφυρες - μνημεία, όπως η γέφυρα της Τέμπλας στα Βρουβιανά και η γέφυρα του Πετρωτού, που κινδυνεύουν από τη θεομηνία.

Ο Αντιπεριφερειάρχη Αρτας Βασίλης Ψαθάς δήλωσε ότι άμεσα θα ενημερώσει, για τις καταστροφές στο νομό Αρτας που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και στην Κοιλάδα του Αχελώου, και την Ευρωπαίκή Επιτροπή και ιδιαίτερα την αρμόδια Επίτροπο για Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτου για τις καταστροφές και θα ζητήσει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών.




 
Οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές της περιοχής περιμένουν να αποσυρθούν τα νερά και να αποκαλυφτεί το μέγεθος των ζημιών για να παρέμβουν υλικοτεχνικά και οικονομικά για να επουλωθούν πληγές και αποκατασταθούν ζημιές. Εκεί δε που εδώ και μερικά χρόνια γινόταν αγώνας ανακατασκευής της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου τώρα θα προστεθούν και άλλα μνημεία της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης