Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την εποχική γρίπη

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την εποχική γρίπη

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά γρίπης και τα δύο εξ αυτών ήταν θανατηφόρα


Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την εποχική γρίπη
Σε επιφυλακή βρίσκονται όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την εποχική γρίπη. Τυπικά η έναρξη της εφετινής περιόδου της γρίπης κηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ωστόσο οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τώρα προετοιμάζονται για το επιδημικό κύμα της νόσου που συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
 
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά γρίπης και τα δύο εξ αυτών ήταν θανατηφόρα -πρόκειται για έναν 68χρονο και έναν 72χρονο. Και οι τέσσερις άνθρωποι που νόσησαν με γρίπη και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είχαν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.
 
Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, εφέτος στην Ελλάδα κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης, δηλαδή ο λεγόμενος πανδημικός τύπος Α(Η1Ν1), ο τύπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β. Στην Ευρώπη και κυρίως στη Βρετανία όπου καταγράφεται κύμα γρίπης κυριαρχεί ο τύπος Α(Η3Ν2).
 
Κλείσιμο
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα σοβαρά κρούσματα γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις ΜΕΘ θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Με δεδομένο ότι κατά την περυσινή περίοδο της γρίπης χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 330 άτομα, αντιλαμβάνεται κανείς την επίπτωση της νόσου στον πληθυσμό, και ιδίως στις ευπαθείς ομάδες,  αλλά και στο σύστημα υγείας.
 
Ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν

Σε όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού οι καθημερινές συνήθειες καθαριότητας και υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση χαρτομάντηλου κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα κα., εξασφαλίζουν επαρκή τρόπο πρόληψης της λοίμωξης. Η καλή διατροφή, η ξεκούραση, η αποφυγή του καπνίσματος και του συγχρωτισμού ιδίως σε κλειστούς χώρους αποτελούν σημαντικά μέτρα θωράκισης από τους ιούς της γρίπης.
 
Ωστόσο, το βασικότερο «όπλο» κατά της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες υγείας προκειμένου να προστατεύσουν αρχικά τους εαυτούς τους και στη συνέχεια τους ασθενείς τους καθώς και οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 8 ετών σε 2 δόσεις σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη του μηνός
-άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών
-έγκυες
-ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κυστική ίνωση)
-ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα
-ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα (συγγενείς καρδιοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο)
-ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις (δρεπανοκυτταρική αναιμία)
-ασθενείς με ενδοκρινολογικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης)
-ασθενείς με νεφρικές νόσους  και ηπατοπάθειες
-ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα
-ανοσοκατασταλμένοι (ασθενείς με AIDS, καρκίνο, χρόνια λήψη στεροειδών)
-ασθενείς νεότεροι των 19 ετών που λαμβάνουν επί μακρόν ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ)
-άτομα με δείκτη μάζα σώματος > 40 (BMI >40, νοσηρή παχυσαρκία)
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης